U bevindt zich hier: Home > Projecten > Inkoopbeleid gemeenten

Inkoopbeleid gemeenten

De Liemerse MKB-verenigingen zijn in 2012 een gezamenlijke actie begonnen om gemeenten ertoe te bewegen om waar mogelijk zaken te doen met bedrijven in hun eigen gemeente. 

MKB Duiven, MKB Montferland, MKB Rijnwaarden, Ondernemend Westervoort en MKB Zevenaar waren van mening dat de gemeentelijke overheid op deze manier de invloed van de economische recessie op het eigen bedrijfsleven af zouden kunnen zwakken. 

Volgens de MKB-verenigingen was er sprake van een ernstige en langdurige crisis, waardoor omzetten terugliepen en banen op de tocht stonden. Dit gold ook voor het midden- en kleinbedrijf, dat dikwijls wordt gezien als de motor en ruggengraat van de lokale economie. De ondernemers vonden dat zij in de eerste plaats zélf hun weg uit de crisis moeten vinden, maar waren ook van mening dat de gemeenten konden bijdragen.

Concreet wilden de MKB-verenigingen dat de gemeenten waar mogelijk en zo veel mogelijk zaken zouden gaan doen met plaatselijke bedrijven. “Een opdracht van de gemeente kan een bedrijf net dat zetje geven dat nodig is om het hoofd boven water te houden. Helaas wordt dit nog wel eens vergeten”, aldus een gezamenlijke brief aan de Liemerse gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders. 

De MKB-verenigingen vroegen speciale aandacht voor de Europese aanbestedingen, waarvoor veel MKB-bedrijven dikwijls bij voorbaat kansloos waren. Ze konden niet aan omzeteisen voldoen of beschikten niet over de expertise voor een succesvol aanbestedingstraject. Volgens de MKB-verenigingen waren er binnen de aanbestedingsregels vaak voldoende mogelijkheden zijn om kleinere plaatselijke bedrijven tegemoet te komen. Maar dan moesten de gemeenten wel bereid zijn om deze mogelijkheden en de grenzen van de aanbestedingsregels op te zoeken. 

In een brief werden de gemeenteraden en de colleges gewezen op het belang van een goed functionerend bedrijfsleven voor de lokale samenleving: “Als het slecht gaat met het plaatselijke MKB is er minder werkgelegenheid en belanden vroeg of laat meer inwoners in de bijstand. Als de MKB-bedrijven floreren, is er werkgelegenheid en hebben de mensen koopkracht.” 

De MKB-verenigingen in de Liemers hebben er met hun gezamenlijke actie voor gezorgd dat de Liemerse gemeenten voortaan meer opdrachten gunnen aan het lokale bedrijfsleven, er is een nieuw gemeentelijk inkoopbeleid tot stand gekomen. 

Op dat resultaat van dit treffende staaltje belangbehartiging zijn wij trots, maar daar is het niet bij gebleven. 

Tijdens de informatieavond op 29 januari 2013 zijn alle ondernemers in Duiven, Groessen en Loo in de gelegenheid gesteld kennis te nemen over hoe zij in aanmerking kunnen komen voor werk van de gemeente.

Oud-Burgemeester Henk Zomerdijk en strategisch inkoopadviseur Saskia Kloet hebben tekst en uitleg gegeven over het nieuwe inkoopbeleid.

Downloads:

Brief MKB-afdelingen

Presentatie RID de Liemers informatieavond 29 januari 2013

 

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank