U bevindt zich hier: Home > Nieuws > 2013: goed en bewogen jaar voor MKB Duiven

2013: goed en bewogen jaar voor MKB Duiven

Geplaatst op 6 jun
272x bekeken
2013: goed en bewogen jaar voor MKB Duiven

We kijken als bestuur van MKB Duiven terug op een goed maar ook een bewogen verenigingsjaar.

Voor het eerst in onze tienjarige geschiedenis van het nieuwe MKB Duiven zijn we geconfronteerd met een stabilisatie van het ledenaantal. Na jaren van soms onstuimige groei is dat even wennen.

Maar dat is gelukkig niet ten koste gegaan van de activiteiten die we onvermoeid blijven organiseren om het netwerk van ondernemend Duiven gestaag verder uit te bouwen.

Als ik de programmering van MKB Duiven zie denk ik vaak hoe krijgen we het voor elkaar. Maar we beschikken gelukkig over een stel gedreven bestuursleden, die met een ongekende spirit niet alleen hun bestuurstaken uit voeren, maar daarnaast ook nog tijd vinden om actief mee te helpen om activiteiten te organiseren. En in hun spaarzame vrije tijd runnen ze een bedrijf.

En we prijzen ons ook gelukkig met vrijwilligers die zich belangeloos voor onze vereniging inzetten. Een aantal is lid geworden van een van onze vier commissie, sommigen doen dat door een activiteit te organiseren, maar er is ook een waar we het gehele jaar een beroep kunnen doen.

Dat is Gerard van Ham, voormalig ondernemer maar nu genietend van zijn pensioen. Vanavond is hij hier actief om onze sponsors op te vangen, waarvoor we, voorafgaand aan zijn optreden, een ontmoeting hebben geregeld met onze gastspreker René van der Gijp. Wij zitten hier, maar dankzij Gerard hoeven we ons geen zorgen te maken over wat er nu in de Kandia-zaal gebeurt.

Bij de introductie van onze nieuwe verenigingstructuur hebben we al aangekondigd dat het altijd mogelijk moet zijn om nieuwe commissies in het leven te roepen en bestaande te vervangen. Dat hebben we in 2013 voor het eerst gedaan. In overleg met de commissieleden is de commissie business-to-business opgeheven en daarvoor in de plaats is de commissie vrouw & business gekomen.

Mijn collega bestuursleden Ruud Koetsier, Jeroen Willems en Josée Veneklaas zullen dadelijk een deel van de terugblik van het bestuur van MKB Duiven voor hun rekening nemen door verslag te doen van de werkzaamheden en activiteiten van hun commissie.

Joseé is in 2013 onze gelederen komen versterken als opvolger van Martine Wijnen. Inmiddels heeft ze zich ontpopt als een ideeenrijk en niet op haar mondje gevallen bestuurslid en als grote gangmaker van onze commissie vrouw & business.

Ledenbestand

We zijn afgelopen jaar dicht in de buurt van de 400 leden gekomen, maar hebben dat niet gehaald. Helaas hebben we in november, december en januari te maken gehad met een groot verloop. De opzeggingen waren helaas vaak het gevolg van een faillissement of de beëindiging van het bedrijf.

Er hebben zich in 2014 34 nieuwe leden aangemeld. Door de crisis hebben 39 leden in 2013 hun lidmaatschap opgezegd, vandaar dat onze penningmeester Danny Jansen voor komend jaar een voorzichtige begroting heeft opgesteld, gebaseerd op 350 leden. Gelukkig hebben zich de eerste drie maanden van dit jaar al weer negen nieuwe leden aangemeld.

Nol Snelder

Persoonlijk vond ik het in 2013 erg leuk dat een van onze oud-bestuursleden, Nol Snelder, op zijn tachtigste verhaardag een koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Ik had het voorrecht om daarbij aanwezig te mogen zijn. Nol Snelder was vroeger penningmeester van MKB Duiven en de Duivense afdeling van het KNOV, dat was de voorloper van MKB Duiven. Nol ontving zijn lintje voor zijn verdiensten voor de Duivense gemeenschap.

Afscheid Zomerdijk

2013 was ook het jaar dat wij als MKB Duiven voor het eerst de door Tessa Reimers ontworpen MKB Duiven-erespeld hebben uitgereikt. Die eer viel onze vertrekkende burgemeester Henk Zomerdijk ten deel, die er samen met MKB Duiven voor heeft gezorgd dat ondernemend Duiven op de kaart staat. We zijn niet voor niets met Duiven inmiddels bij de verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente van Gelderland opgerukt naar de tweede plaats.

Als blijk van waardering voor het eerbetoon liet Zomerdijk ons tijdens zijn speciale afscheidsreceptie, die we hem hebben aangeboden, nog een keer genieten van zijn nu al legendarische optredens voor MKB Duiven.

B2B De Liemers

Samen met Zomerdijk hebben we als MKB Duiven ondernemend Duiven aanzien gegeven. Samen met onze zusterverenigingen in de omgeving hebben we met onze zakenbeurs B2B De Liemers het regionale bedrijfsleven op de kaart gezet. Aan de derde editie van de beurs namen 124 bedrijven deel en de organisatoren telden 2341 bezoekers. De beurs maakte andermaal duidelijk dat het absoluut niet nodig is om iets van ver te halen, want in de Liemers kun je bijna alles wat je nodig hebt ook dichtbij krijgen.

Inkoopbeleid

Dat brengt me direct bij het volgende punt waar we als MKB Duiven afgelopen jaar samen met de gezamenlijke ondernemersverenigingen in de Liemers nadrukkelijk aandacht voor vroegen: het inkoopbeleid van de Liemerse gemeenten. Onze gemeentebestuurders waren gevoelig voor onze hartenkreet om het regionale bedrijven meer kans te geven op werk van Liemerse gemeenten. We waren er blij mee want we noemden het bijna uniek voor Nederland dat we dit voor elkaar hebben gekregen.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is de euforie een beetje verdwenen. Ik was laatst te gast bij zustervereniging Ondernemend Westervoort en daar werd door diverse ondernemers sterk in twijfel getrokken of dat inkoopbeleid van de gemeenten nu daadwerkelijk is veranderd. Ik schrok van die opmerkingen. Gelukkig zit er nu eindelijk een eerste evaluatie aan te komen. We zijn zeer benieuwd, maar als er niets is veranderd, dan gaan we opnieuw de barricaden op.

Ik herinner me nog goed de woorden van burgemeester Henk Zomerdijk tijdens een informatiebijeenkomst voor Duivense ondernemers: bij gelijke offertes kiezen we voor een lokaal bedrijf. Dat is en zal de rode draad moeten zijn bij het gemeentelijke inkoopbeleid. Met minder nemen we geen genoegen.

Haringparty

Wegens teruglopende belangstelling, er kwamen nog maar zo’n dertig tot veertig bezoekers, wilden we vorig jaar eigenlijk stoppen met de haringparty. Tot dat we  ervoor in gesprek raakten met Annelien ter Heerd van ATH Autoschadeherstel op ‘t Holland. Zij stelde voor om de haringparty een keertje bij hun in hun nieuwe bedrijfspand te houden. Dat werd een groot succes, mede dankzij de perfecte organisatie door de familie Ter Heerd.

Zoals gebruikelijk biedt de winnaar van het vaatje eerste Duivense Hollandse Nieuwe de haringen aan bij de bewoners van Thuvine en de Parkflat. De winnaar was vorig jaar Jeroen Zingg. Visboer Anton de Laak sponsort elk jaar de haringen voor de bewoners van Thuvine en de Parkflat

Dit jaar, 2014, wordt de haringparty gehouden bij Van de Pavert Beveiliging. Wie met zijn bedrijf ook een keer gastheer wil zijn van een activiteit van MKB Duiven kan dat bij het bestuur aankaarten.

MKB Duiven en goede doelen

Een van de allerleukste dingen die het bestuurslidmaatschap van MKB Duiven met zich meebrengt, is het uitreiken van donaties aan verenigingen en instellingen in onze gemeente. De hartelijkheid en de dankbaarheid van degenen die ze in ontvangst mogen nemen, onderstrepen de belangrijke functie wie wij als ondernemers in onze lokale gemeenschap vervullen.

In 2013 hebben we donaties van 250 euro toegekend aan Schutterij Willem Tell, Muziekvereniging Excelsior, het evenement Duiven On Air, het Groessense koor In Between en de nieuwe Duivense afdeling van Schermvereniging Scaramouche.

MKB Duiven rally

Ook de MKB Duiven rally zorgde ervoor dat MKB Duiven nog meer plaatsgenoten blij kon maken. Er waren donaties van 700 euro voor Pax Kinderhulp, Keten dementie De Liemers, Stichting Vrienden van Thuvine en hengelsportvereniging De Graskarper, dat het geld helemaal goed kon gebruiken na de brand in het clubhuis.

Een aardig presentje was er ook nog voor de bezoekers van de bejaardensoos, want zij kregen onze sinterklaasattenties, die over waren.

Ondernemer en starter van het jaar

Onze prestigieuze ondernemersverkiezingen (de Rabobank De Liemers Duivense ondernemer van het jaar en de Spiegel & Reflex Duivense starter van het jaar) werden in 2013 gewonnen door Jan-Wouter Hasselaar en Martin Lammers van technische handelsonderneming Hatraco, de Rabobank De Liemers Duivense ondernemer van het jaar, en Ingo Bouman van Klappers Bouw. Helaas voor Ingo hebben de gevolgen van de crisis in de bouwwereld ook grip gekregen op zijn bedrijf, maar ik heb me laten vertellen dat hij niet bij de pakken neer is gaan zitten en zo hoort het ook.

Wat dat betreft had kunstenaar Will Schropp voor de Duivense ondernemer van het jaar een toepasselijk houtenbeeld ontworpen. Het beeld liet een lijnenspel van beneden naar boven zien. Niet recht naar boven maar golvend, Net als bij ondernemen, dat is ook worstelen en bovenkomen is.

Het kunstwerk was heel toepasselijk gemaakt van essenhout, een veerkrachtige houtsoort. Ook daar kunnen we ons iets bij voorstellen want een ondernemer moet ook buigzaam zijn en over veerkracht beschikken. Om als het even tegenzit de mouwen op te stropen en terug te vechten. Dat is de ondernemende mentaliteit die ons land nodig heeft om de economie net dat laatste zetje te geven om de crisis definitief achter ons te laten.



Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Café de Beloning - de Beloning Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Raedthuys Duiven Proeflokaal Duiven
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Brasserie Een Mooie Dag Ten Donkelaar Administratie & Advies Media Markt Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Europe Seals BV
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Spiegel & Reflex Duivens Nieuwsblad Intratuin Duiven Lift Products
visspecialist de laak ING Duiven Intratuin Duiven Dorigo Rosbag | Raamfolie en Reclame Grip accountants en adviseurs
Accountantskantoor Arnhem | Mulder Arnhem ICT@WORK Belastingadviesburo H. Elsinga hotelgieling
Rabobank