U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update 11, vrijdag 19 juni

Coronacrisis Update 11, vrijdag 19 juni

Geplaatst op 19 jun
6x bekeken
Coronacrisis Update 11, vrijdag 19 juni

In de vorige Coronacrisis Update attendeerden we je al op de stortvloed aan nieuwe regels, waarmee de rijksoverheid (het kabinet) de bedrijven die de coronacrisis overleven vanaf 1 juli opzadelt.
 
Maar daar blijft het niet bij want er klopt ook nog een lagere overheid op de deur. In dit geval ons eigen Duivense gemeentebestuur, dat geld tekortkomt. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om bedrijven die zich met bloed, zweet en vooral veel tranen door de coronacrisis hebben geworsteld vanaf 2022 reclamebelasting te laten betalen.
 
Jaren geleden is dat ook al eens geprobeerd, maar dat werd door de toenmalige burgemeester Henk Zomerdijk resoluut van tafel geveegd. Het laat zich raden wat er toen in ondernemerskringen gebeurde met de populariteit van onze burgervader (tip voor onze nieuwe burgemeester).
 
Maar reclamebelasting is nog niet alles. Er wordt ook gesproken over precariorechten. Dat is een deftig woord voor nóg een gemeentelijke belasting, dit keer voor ‘het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond’. Dus horecabedrijven en winkeliers: let op uw saeck.
 
Als klap op de vuurpijl gaat de onroerendezaakbelasting (ozb) met 22 procent omhoog. Dat hoeven wij als ondernemers niet te proberen: de prijs van je product of dienstverlening met 22 procent verhogen. Je kunt er van op aan dat wij als bestuur van MKB Duiven de belangen van ondernemend Duiven de komende tijd zo goed mogelijk zullen behartigen, zodat bedrijven die de coronacrisis overleven straks niet alsnog het loodje leggen.
 
Voor nu herhaal ik mijn oproep: mkb’ers van Duiven help, ondersteun en koop vooral bij elkaar, want alleen samen komen we de coronacrisis door. En heb je mooie voorbeelden van samenwerking tussen ondernemers uit onze gemeente, meld ze s.v.p. bij mij, dan zorg ik ervoor dat ze in de publiciteit komen om collega-ondernemers in ons dorp te inspireren.
 
Helaas heeft deze uitgave van Coronacrisis Update ook een droevig bericht: Roel Rosbag, vader van Gunther en Freek, is overleden. Roel (71) was actief voor onze vereniging als medeorganisator van de MKB Duiven Rally. Daarnaast heeft Roel zich op maatschappelijk vlak zeer verdienstelijk gemaakt als raadslid voor de VVD in Westervoort en als medeoprichter van hockeyvereniging De Westerduiven. Wij wensen zijn familie veel sterkte om dit grote verlies te verwerken.
 
En dan nu veertien mededelingen en inspiratietips voor en door MKB-collega’s:
 
1. Gratis workshop Teams op 30 juni voor leden van MKB Duiven
Edwin Sliekers van ICT@Work en Frank ten Voorde van CompUniversity verzorgen dinsdag 30 juni vanaf 19.30 uur voor leden van MKB Duiven een gratis workshop over Microsoft Teams. De workshop is in het bedrijfspand van Edwin aan de Scheefkelk 2 (bij het station in Duiven). Door de coronavoorschriften is er ruimte voor maximaal zes deelnemers.
Omdat velen onder ons (zelfs ik) al een beetje vertrouwd zijn geraakt met Teams concentreren Edwin en Frank zich op de meerwaarde die Teams voor bedrijven kan hebben. Tijdens de workshop wordt vooral veel gewerkt met Teams, zodat je het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen.
Voor meer informatie over de workshop en aanmelding kun je contact opnemen met Edwin Sliekers 0316-444001.
 
2. Ruimhartig fiscaal uitstelbeleid Belastingdienst
De Belastingdienst is natuurlijk vaak de kop van Jut, maar in coronatijd denken ze met ons mee. Ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt, komen in aanmerking voor uitstel van betaling van belastingschulden, lezen we in de digitale nieuwsbrief van Het Ondernemersbelang.
 
3. Verhuizing Van de Pavert Beveiliging op 1 juli
Bij Van de Pavert Beveiliging op bedrijventerrein Nieuwgraaf staan de verhuisdozen staan klaar. Het bedrijf verhuist naar bedrijventerrein ’t Holland. Van de Pavert neemt op 1 juli zijn intrek in het oude pand van Dukofa Timmerfabriek aan ‘t Holland 29.
 
4. De nieuwe editie van MKB Nieuws is verzonden
Als het goed is dan heb je de nieuwste uitgave van ons verenigingsblad MKB Duiven woensdag, donderdag of vandaag ontvangen. Als dat niet zo is, laat het ons dan even weten (info@mkbduiven.nl of 0316 – 280 682), dan gaan we daar alsnog voor zorgen.
 
5. Help EHBO Duiven aan een kleine opslagruimte
EHBO Duiven heeft een probleem met de opslag van materialen. Ze  zijn op zoek naar een droge, afsluitbare en vrij toegankelijke ruimte van minimaal 3 x 3 x 2 meter. Heb je een ruimte beschikbaar, bel dan 06 – 8200 8989 of mail naar ehbo_duiven@hotmail.com.
 
6. Onze commissie onderwijs & arbeidsmarkt zoekt nieuwe leden
Voor onze commissie onderwijs & arbeidsmarkt zijn we op zoek naar enkele nieuwe leden. Heb je affiniteit met deze onderwerpen en wil je graag wat doen voor onze mooie vereniging, neemt dan contact op met ons bestuurslid Rien Boskeljon (06 – 2060 7028), die voorzitter is van de commissie.
 
7. Column van mijn favoriete columnist Martin Sommer
Commentator Martin Sommer heeft in de Volkskrant een fantastische column geschreven over een heikel onderwerp: wat hebben de publieke diensten er tijdens de coronacrisis van gemaakt. Een helder en af en toe ontluisterend betoog over de rechtelijke macht, politie en onderwijs.
 
8. Regionale monitor van The Economic Board
Bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink van de gemeente Duiven maakt ons attent op de Regionale Monitor, een initiatief van The Economic Board, waarin wordt ingegaan op de impact van de coronacrisis op de economie in de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan is het beslist de moeite waard.
 
9. KvK-nieuws: ondernemen en corona
Vast item in onze nieuwsbrief is de nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel. Ik heb alle loftuitingen al gebruikt. Met een breed en interessant scala aan coronagerelateerde onderwerpen heb je echt wat aan deze nieuwsbrief. Klik hier en hier voor de laatste twee edities.
 
10. Inverness Transport, gefeliciteerd met jullie 15-jarig bestaan
Richard van den Dolder bereikte met zijn team begin juni een nieuwe mijlpaal met het 15-jarig bestaan van zijn bedrijf Inverness Transport. Richard heeft zich gespecialiseerd in het (internationaal) transport van agrarische producten zoals aardappelen, uien, wortelen, groente, fruit, cacao, koffie, noten, suiker en granen. Richard proficiat, op naar de volgende 15 jaar!
 
11. Laatste plaatsen netwerk-ontbijtbijeenkomst 25 juni
Donderdag 25 juni van 8.00 tot 10.00 uur wordt in Brasserie Een Mooie Dag onze netwerk-ontbijtbijeenkomst gehouden. Het is onze eerste fysieke activiteit na de uitbraak van het coronavirus. Uiteraard is de bijeenkomst honderd procent coronaproof, wat betekent dat maximaal 28 ontbijtgasten aanwezig kunnen zijn. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus meld je snel aan door mij te bellen: 0316 – 280 682.
Van 8.00 tot 9.00 uur wordt het ontbijt geserveerd en leren de aanwezigen elkaars bedrijven kennen. Van 9.00 tot 10.00 uur vertellen drie collega-ondernemers – Hendrik Versteeg (Bodywear Superstore), Edwin Tunnissen (Brasserie Een Mooie Dag) en Robert de Wit (drukkerij Pronto-Print Duiven) hoe zij hun bedrijf door de coronacrisis loodsen. Gastheer is Marc Peeters.
 
12. Hollandse Nieuwe voor ieder lid van MKB Duiven
Ze zijn overheerlijk. Dus doe mee met alternatieve haringparty van MKB Duiven. Een echte party is nu niet mogelijk, dus kan ieder lid van MKB Duiven gratis twee Hollandse Nieuwe afhalen bij de viskraam van Visspecialist De Laak, die de haringparty elk jaar voor ons verzorgd.
Je MOET wel de uitnodiging die je vorige week van ons hebt ontvangen printen. Tegen inlevering van het geprinte mailtje, krijg je twee Hollandse Nieuwe. Doe je dat niet, dan moet je de haring gewoon betalen. Hopelijk ontstaat daar geen discussie over want op het geprinte mailtje staat je emailadres en zo houden we bij wie de haringen al heeft afgehaald.
Je kunt de haringen nog afhalen vandaag (vrijdag 18 juni) van 8.00 tot 13.00 aan de Rijksweg bij de Jumbo, zaterdag 19 juni van 8.00 tot 16.00 uur aan de Rijksweg bij de Jumbo en dinsdag 23 juni (de laatste dag) van 8.00 tot 13.00 uur op de markt op het Remigiusplein. Doen, want ze zijn echt top dit jaar!
 
13. Jumbo-supermarkt Eilandplein wordt compleet vernieuwd
Op donderdag 25 juni wordt begonnen met een grootscheepse verbouwing van de Jumbo-supermarkt aan het Eilandplein. Eigenaar Chris Gradussen heeft bijna drie weken uitgetrokken om zijn zaak compleet te vernieuwen: alles gaat eruit en alles komt er nieuw in. Chris hoopt de supermarkt op 15 juli weer te heropenen. Lees hier het artikel in de Duiven Post.
 
14. Tot besluit: de muziektip van de week
Als je dadelijk na de zoveelste coronaweek op een terras zit of thuis lekker op de bank, dan kun met dit plaatje vanaf de eerste toon even lekker helemaal uit je dak gaan: Walking On Sunshine van Katrina & the Waves. Luistertip: het volume zo luid mogelijk “and don’t it feel good”.
 
Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis!
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank