U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update 15, vrijdag 14 augustus

Coronacrisis Update 15, vrijdag 14 augustus

Geplaatst op 14 aug
5x bekeken
Coronacrisis Update 15, vrijdag 14 augustus

De komende weken staan voor MKB Duiven in het teken van onze algemene ledenvergaderingen op donderdag 3 september en het overleg over reclamebelasting met het Duivense college van burgemeester en wethouders op donderdag 27 augustus.
 
Om met het laatste te beginnen: ik moet de eerste ondernemer nog tegenkomen die de invoering van reclamebelasting een goed idee vindt en dan zeg ik het nog netjes.
 
Persoonlijk blijf ik het onvoorstelbaar vinden dat gesproken wordt over reclamebelasting in een tijd dat veel ondernemers het zwaar voor de kiezen krijgen en nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.
 
Lees dit bericht eens in de nieuwsbrief van de KvK van 29 juli (Nog kansen zien of stoppen) of wat denk je van dit persbericht dat het CBS vandaag de deur uit deed: Economie krimpt met 8,5 procent in tweede kwartaal 2020.
 
En dan komt ons eigen gemeentebestuur met een voorstel dat in nood verkerende ondernemers het laatste zetje kan geven. Ondernemers die net als iedere andere inwoner van onze mooie gemeente al keurig belasting betalen.
 
Ik heb begrepen dat Duiven en Westervoort samen inmiddels 287 ambtenaren hebben. Hoe pijnlijk ook, maar ik denk dat de gemeente een voorbeeld moet nemen aan ondernemers die in zwaar weer er ook niet aan ontkomen om in eigen vlees te snijden om de tering naar de tering te zetten.
 
Toch kijken we met een positief gevoel uit naar het overleg op donderdag 27 augustus. We hopen dat we inmiddels voldoende argumenten hebben aangedragen om in goede harmonie samen tot de conclusie te komen dat deze exclusieve belasting voor ondernemers in Duiven ongewenst is.
 
Saillant detail is dat dit crisisoverleg tevens onze eerste ontmoeting is met de nieuwe burgemeester Huub Hieltjes. We zijn zeer benieuwd en houden je natuurlijk op de hoogte van de uitkomst (eventueel met een extra uitgave van deze nieuwsbrief).
 
Dan onze ledenvergadering op 3 september, die dit jaar uit twee delen bestaat: een buitengewone en een reguliere. Waarom twee formele ledenvergaderingen?
 
Vorig jaar hebben we als bestuur een fout gemaakt, best wel een blunder en ik had het zelf ook niet in de gaten.
 
Het gaat om mij. Vorig jaar had mijn herbenoeming op de agenda moeten staan, maar dat is niet gebeurd. Onze nieuwe secretaris kwam daar onlangs achter bij de voorbereidingen van de ledenvergadering van 2020.
 
We hebben inmiddels laten uitzoeken dat alle besluiten die het bestuur na de ledenvergadering van 2019 heeft genomen rechtsgeldig zijn.
 
Daarom houden we op 3 september eerst een buitengewone ledenvergadering met maar één agendapunt: de verkiezing van een voorzitter. Ik heb mij kandidaat gesteld en het staat natuurlijk iedereen vrij om dat ook te doen.
 
In de nieuwbrief van week 35 komen we hier ongetwijfeld op terug.
 
En dan nu de gebruikelijke tweewekelijkse mededelingen en inspiratietips, vijftien in totaal dit keer, voor en door MKB-collega’s.
 
1. Simply The Best: de columns van Annemarie van Gaal!
Annemarie van Gaal is momenteel met afstand de beste pleitbezorger van de belangen van mkb-ondernemers in Nederland. Met haar wekelijkse column in de Telegraaf (op maandag) verwoordt ze elke keer perfect de dilemma’s waar wij mee worstelen. Zo ook in haar column van maandag 3 augustus. Haar columns zouden subiet verplichte lees- én leerstof moeten zijn voor bestuurlijk en ambtelijk Duiven én de rest van Nederland.
Mijn collega zei al tegen me dat Annemarie van Gaal een voortreffelijke gastspreker voor MKB Duiven zou zijn. En dat is ze. Haar boekingsbureau laat weten dat ze dit jaar nog beschikbaar is. Maar corona…
 
2. Win-win als mkb’ers samenwerken: EVA Solutions en Grand Café & Restaurant Bij Welling
Ik zou willen dat ik deze nieuwsbrief elke twee weken alleen maar met dit soort berichten kan vullen. Onze collega Gysbert Wind, samen met Marco Schutz eigenaar van EVA Solutions, moest in zijn vakantie op een Duits terras een formulier invullen met zijn contactgegevens en ‘coronavragen’. Dat kan veel makkelijker met onze digitale bezoekersregistratie dacht hij meteen. Terug in Nederland werd het systeem geschikt gemaakt voor een horecapilot bij Peter Houthuijzen van Grand Café & Restaurant Bij Welling.
Het werkt heel simpel. Bezoekers krijgen eerst enkele mondelinge gezondheidsvragen. Als er geen corona-indicatie is, vullen ze door een QR-code te scannen op hun smartphone de contactgegevens en gezondheidscheck in. Gysbert: “Dat scheelt een hoop papieren rompslomp en je weet zeker dat je bezoekersregistratie AVG-proof is.”
We maken er graag reclame voor. Om de horeca in deze moeilijke tijd te ondersteunen, rekent EVA Solutions alleen de kostprijs van eenmalig 95 euro. Klik hier voor meer info.
 
3. Steeds groter beroep op externe financiering
De coronacrisis laat een spoor van vernieling achter in ondernemend Nederland (en de rest van de wereld). Steeds meer bedrijven hebben moeite om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Uit onderzoek is gebleken dat inmiddels vier op de tien ondernemers voor het eerst een beroep gaan doen op externe financiering. Lees voor een nadere toelichting dit artikel in de laatste nieuwsbrief van Oost-Gelderland Business.
 
4. MKB Duiven-strandtas kan nog worden afgehaald, doen!
Voor ondernemers die net van vakantie terugkeren: hij is er nog, die geweldige MKB Duiven-strandtas. Heb je de bezorging gemist, kom de tas dan afhalen bij de voorzitter (De Uyterling 15 in Duiven). Dat gebeurt nog dagelijks en daar zijn we erg blij mee. We zijn ook benieuwd naar foto’s van onze strandtas op vakantie. Mail ze maar!
 
5. Ledenvergadering op donderdag 3 september
Noteer in je agenda en zorg dat je erbij bent. Donderdag 3 september om 20.00 uur houden we dan eindelijk onze jaarlijkse ledenvergadering. Plaats van handeling is de grote zaal van Zaal Gieling, zodat we aan alle corona-voorschriften kunnen voldoen.
Het spreekt voor zich dat iedere aanwezige zich daaraan moet houden. Je neemt plaats aan een tafel en daar word je door de medewerkers van Gieling ook bediend. Het is niet de bedoeling dat je door de zaal gaat lopen, toiletbezoek moet je bij voorkeur liever thuis al regelen.
De bijeenkomst bestaat uit drie delen. Eerst een buitengewone ledenvergadering met één agendapunt, daarna de reguliere ledenvergadering en na afloop daarvan in dezelfde setting een wijnproeverij, die door leden van MKB Duiven wordt verzorgd. Ook voor de proeverij geldt dat je aan tafel wordt bediend.
Je ontvangt van onze secretaris Linda Hauwert nog een officiële uitnodiging. Iedereen moet zich van tevoren aanmelden en de benodigde informatie verstrekken in verband met de coronavoorschriften.
Hoewel ik het spannend vind door de corona-perikelen, hoop ik dat het een succes wordt. Ik hoop ook dat de ledenvergadering goed wordt bezocht. Dat is een geweldige stimulans voor mijn collega-bestuursleden, die ontzettend veel tijd en energie in onze unieke vereniging steken. Dat geldt natuurlijk ook voor de leden van onze actieve commissies. Komt allen!
 
6. Belastingdienst heeft aantal taken hervat
Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst zich voor ondernemers onmiskenbaar van zijn goede kant laten zien (dat mag ook weleens worden gezegd van de nationale kop van Jut) door regelingen aan te passen of nieuwe regelingen in het leven te roepen om de financiële lasten te verlichten. Maar aan al die tijdelijke maatregelen komt natuurlijk een keer een einde. De Kamer van Koophandel heeft alle maatregelen op een rijtje gezet in dit interessante artikel uit hun nieuwsbrief van 5 augustus.
 
7. Het zal je maar overkomen: de huur van je bedrijfspand niet meer kunnen betalen
Het blijft onvoorstelbaar dat veel meer collega’s dan we kunnen voorstellen hier in het rampjaar 2020 mee worstelen. Eveneens in de KvK-nieuwsbrief van 5 augustus staat een informatief artikel over wat je als ondernemer moet doen als je de huur van je bedrijfsruimte niet meer kunt betalen. Contract is contract (ook in coronatijd), maar ga direct in gesprek met je verhuurder als er problemen dreigen, adviseert de KvK.
 
8. Hoera, de Liemerse gemeenten helpen lokale ondernemers
Gelukkig is er deze week ook opvallend positief nieuws afkomstig uit de Liemerse gemeentehuizen. Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar willen graag dat lokale bedrijven voorrang krijgen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen aan woningen van particulieren. Dat klinkt perfect, want we pleiten er al jaren voor om lokale bedrijven op z’n minst voor de uitvoering van werkzaamheden te vragen.
Bedrijven die zich bezighouden met woningisolatie, zonnepanelen, isolerend glas en warmte-installaties kunnen er in dit geval profijt van hebben. Het betreft de jaarlijkse actie van Winst uit je woning.
Lees hier het persbericht dat we van bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink van de gemeente Duiven over deze campagne ontvingen. Hoe de regeling in elkaar steekt lees je in dit bericht.
 
9. Gratis ontwikkeladvies en scholingstraject voor Gelderlanders
Je kunt er over blijven piekeren, maar neem van mij aan dat corona het werk van menigeen ingrijpend heeft veranderd of nog gaat veranderen. Daar moet je in mee en dat geldt natuurlijk ook voor je collega’s. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid helpt je daarbij. Dat staat te lezen in een persbericht dat de redactie van de Duiven Post 31 juli ontving. Meer over deze regeling lees je hier.
 
10. MKB Nieuws 62
De voorbereidingen voor de septemberuitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws draaien op volle toeren. Heb je nog berichten voor onze gratis rubriek ‘Ledennieuws’ bel dan Theo de Reus: 0316 – 280 682. Voor advertenties of bedrijfspresentaties kun je contact opnemen met Dianne de Geus 0316 – 281 144.
 
11. Bezoek onze extra netwerk-ontbijtbijeenkomst op 20 augustus
Donderdag 20 augustus houdt MKB Duiven een extra netwerk-ontbijtbijeenkomst. Om stipt 8.00 uur zijn we te gast bij Brasserie Een Mooie Dag. Het ontbijt wordt geserveerd van 8.00 tot ongeveer 9.00 uur. Daarna zijn er drie of vier presentaties van collega mkb’ers, die vertellen wat de gevolgen van de coronacrisis voor hun bedrijf zijn. Dat zijn inspirerende verhalen van ondernemers die met ziel en zaligheid knokken voor het voortbestaan van hun bedrijf. Je moet je van tevoren aanmelden. Er is plaats voor maximaal dertig bezoekers en er zijn nog vijf plaatsen vrij.
 
12. Liemerse fietstocht op zondag 13 september
In coronatijd richten we ons met MKB Duiven vooral op het bedenken en organiseren van netwerkbijeenkomsten en -activiteiten die voldoen aan de coronaprotocollen. Voorbeelden zijn de MKB Duiven autorally en onze culinaire fietstocht.
De eerste editie van de fietstocht was vorig jaar een succes. Dit keer houden we de tocht samen met Liemers Fietsen op zondag 13 september. Ilse de Warle van Liemers Fietsen is tevens de organisator van de tocht. Behalve leden van MKB Duiven doen ook klanten van Liemers Fietsen mee. Je fietst in je eigen tempo. Er zijn maximaal honderd deelnemers.
Op zondag 13 september tussen 9.30 en 11.00 uur vertrekken de deelnemers vanaf Grand Café & Restaurant Bij Welling op het Remigiusplein. Onderweg serveren twee gerenommeerde horecabedrijven een lunch en een lekkernij. De tocht wordt afgesloten met een gezamenlijk buffet bij Grand Café & Restaurant Bij Welling (vanaf een uurtje of vier). Binnenkort ontvang je via de mail een uitnodiging om in te schrijven.
 
13. Voorbereidingen MKB Duiven Rally in volle gang
In auto’s mag je momenteel weer met meerdere personen zitten, dus moet het mogelijk zijn om de MKB Duiven Rally weer te houden. Dat gaan we dus doen. Een groepje enthousiaste organisatoren is inmiddels voortvarend aan de slag gegaan. Een routemaker is al gevonden. Er is nog geen datum, maar het wordt een zondag in oktober of november. Wat wel vaststaat, is dat iedereen met zijn of haar eigen auto kan meedoen en dat het voor nieuwelingen makkelijk wordt om de rally te kunnen rijden met routes volgens het eenvoudige bolletje/pijltje-systeem. Voor de ervaren rallyrijders is er ook een moeilijke sportklasse. We houden je op de hoogte.
 
14. Programma MKB Duiven na de zomervakantie
Laten we niet te vroeg juichen, en ik wil extra benadrukken dat veiligheid en gezondheid vooropstaan, maar het bestuur en de commissies van MKB Duiven zijn druk bezig met een coronaproofprogramma voor na de zomervakantie. Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
 
- Donderdag 20 augustus: extra netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.
- Donderdag 3 september: ledenvergaderingen in zaal Gieling.
- Donderdag 3 september: na afloop van ledenvergaderingen een wijnproeverij.
- Zondag 13 september: Liemerse fietstocht.
- Dinsdag 22 september: excursie naar Landgoed Huis Sevenaer.
- Donderdag 24 september: netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.
- Donderdag 8 oktober: inspiratiecafé met burgemeester Huub Hieltjes in de filmzaal van De Ogtent.
- Oktober/november: MKB Duiven Rally.
- Donderdag 22 oktober: kookworkshop commissie vitaliteit & welzijn bij De Groene Schuur
- Donderdag 19 november: netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.
- Vrijdag 20 november: Duivense dag van de ondernemer met gastsprekers en bekendmaking van genomineerden voor Duivense ondernemersprijzen van 2020, vanaf 16.00 uur in De Ogtent.
 
Onder voorbehoud
- Dinsdag 8 december: Pronto-Print jaarafsluiting in ’t Raedthuys.
- Zaterdag 19 december: kerstborrel op de ijsbaan.
- 6 of 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
 
15. Muziektip van de week
Na acht tropische dagen op rij is het vandaag (vrijdag) gelukkig iets minder warm. Dat is ook beter voor als we straks tijdens de vrijdagmiddagborrel op het terras op ons horecaplein of thuis in de tuin zitten te genieten van een heerlijk drankje.
Maar zorg ervoor dat je zaterdagochtend niet de man met de hamer tegenkomt. De man die over een hamer ooit een mooi plaatje heeft gemaakt, is ons deze week op 83-jarige leeftijd ontvallen. De muziektip van deze week is derhalve een eerbetoon aan Trini López: If I Had A Hammer.
Wil je weten hoe populair en hoe goed Trini López in zijn hoogtijdagen was, bel dan Koos of Marianne Kampschreur!
 
Dat was het voor deze week, de vijftiende editie alweer van de Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n 600 collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682 ).
 
Samen komen we door de crisis!
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank