U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update 16, vrijdag 28 augustus

Coronacrisis Update 16, vrijdag 28 augustus

Geplaatst op 28 aug
1x bekeken
Coronacrisis Update 16, vrijdag 28 augustus

Donderdagmorgen was het overleg over de omstreden invoering van reclamebelasting voor ondernemend Duiven tussen het bestuur van MKB Duiven (met vier bestuursleden aanwezig) en het voltallige college van burgemeester en wethouders, aangevuld met gemeentesecretaris Chris Papjes en bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink.
 
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: de reclamebelasting is nog niet van tafel en dat is en blijft wel onze inzet.
 
Of het college van B en W moet na afloop van het overleg, onder de indruk van de uitstekende argumenten die wij aanvoerden, tot een nieuw (voortschrijdend) inzicht zijn gekomen. Het zou hen sieren.
 
Tijdens het officiële overleg zijn we niet verder gekomen dan een uitwisseling van standpunten (pro en contra).
 
De meeste van onze argumenten staan ook uitstekend verwoord in de protestbrief die we voor de vakantie naar de gemeenteraad hebben verstuurd en in de Duiven Post hebben gepubliceerd.
 
Positief was wel dat het overleg in goede sfeer verliep. Het was, zoals dat zo diplomatiek heet, ‘constructief’.
 
We hadden ons ook gedegen voorbereid, zo had onze secretaris Linda Hauwert de maar liefst 200 (!) pagina’s tellende gemeentebegroting doorgenomen.
 
We begonnen de bijeenkomst met het aanbieden van de MKB-strandtas ‘Samen komen we door de crisis’ aan burgemeester Huub Hieltjes, een geste die zeer werd gewaardeerd.
 
Het was onze eerste kennismaking met de heer Hieltjes. Hij is zoals hij in het grote interview in ons verenigingsblad MKB Nieuws ook al had aangekondigd ‘iemand die blijft proberen verbinding te maken’. Donderdag deed hij dat gedurende het gehele gesprek.
 
Wat de burgemeester van die reclamebelasting vindt, is mij niet duidelijk geworden. Daar komen we ongetwijfeld achter als de gemeenteraad de begroting vaststelt.
 
Maar goed zover zijn we nog lang niet en we gokken niet op één paard, we weten wat ons nu te doen staat.
 
De komende weken gaan we in gesprek met alle politieke partijen in de Duivense gemeenteraad, want zij nemen in november het definitieve besluit over de reclamebelasting.
 
Met CDA-fractieleider Hans Stam hebben we al gesproken en toen had ik het idee dat onze argumenten bij hem meer weerklank vonden dan donderdagmorgen bij CDA-wethouder Johannes Goossen, die over financiën gaat.
 
Over vervolgacties beraden we ons. In de komende editie van ons verenigingsblad MKB Nieuws lees je alles over de reclamebelasting en waarom het in onze ogen zo’n slecht plan is.
 
We hebben inmiddels ook besloten om donderdag 3 september tijdens onze reguliere ledenvergadering de agenda uit te breiden met een resolutie, waarin de leden het bestuur oproepen om zich met hand en tand te verzetten tegen reclamebelasting.
 
Informatie over de resolutie ontvang je begin volgende week. We hopen dat de resolutie voor velen aanleiding is om toch naar de ledenvergadering te komen.
 
Er zijn tot nu toe 32 aanmeldingen. Voor een ledenvergadering is dat beslist niet slecht, maar wij zijn MKB Duiven en dus dat moeten er meer worden.
 
In verband met de coronavoorschriften moet je van tevoren aanmelden en dat kan hier.
 
Na afloop houden we een fantastische proeverij van wijnen en bijbehorende amuses.
 
En dan nu de gebruikelijke tweewekelijkse mededelingen en inspiratietips voor en door MKB-collega’s, vijftien in totaal deze keer.
 
1. Yesssssss: drie nieuwe leden de afgelopen twee weken
Dit zijn de mooiste berichten om te schrijven. Bovendien is er als voorzitter niets leukers dan met het MKB Duiven-welkomstpakket op bezoek te gaan bij nieuwe leden. De afgelopen weken maar liefst drie keer.
De eerste gelukkige was Michel Berendsen aan Den Oldenhoek in Groessen. Michel is daar een Zwerfhondenschool begonnen. Hij verzorgt cursussen en trainingen voor zwerfhonden, die uit het buitenland naar Nederland worden gehaald.
De tweede is Herman Holtes van Home Instead Thuisservice Liemers e.o., dat is gevestigd in het beste bedrijfsverzamelgebouw in Duiven. We hebben het natuurlijk over de Unie Veste aan de Parallelweg. Home Instead ondersteunt ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Herman is lid geworden dankzij onze ‘ambassadeurs’ Ischa Vermeulen en Dennis van den Dam. Ischa en Dennis bedankt.
Jeroen Rutjes van Rutjes Autoschade is de derde geluksvogel. Jeroen is vanaf zijn 18de schadehersteller. In 2020 begon hij zijn bedrijf in een werkplaats die hij huurt van garage Bedeaux aan de Dorpstraat in Groessen. Partner Jessica doet de administratie.
Michel, Herman en Jeroen welkom bij MKB Duiven en heel veel succes!
 
2. Het werkt: de coronaklankbordgroep van MKB Duiven helpt ondernemers
De afgelopen week heeft de coronaklankbordgroep van MKB Duiven twee leden kunnen helpen. Ze worstelen met een belangrijk vraagstuk, waar ze zelf geen oplossing voor zien.
In het eerste geval gaat het om arbeidsrecht, ingewikkelde materie die veel mkb’ers slapeloze nachten bezorgt als een conflict dreigt. We hebben de ondernemer tot zijn tevredenheid in contact gebracht met arbeidsrechtjuriste Linda Hauwert met wie hij het probleem heeft besproken.
In het tweede geval ging het om het draagvermogen van de vloerconstructie van het bedrijfspand van Laurentzen Scooters op ‘t Holland, waar de gemeente vraagtekens bij plaatst. Als getroffen ondernemer sta je dan machteloos. Ten einde raad belde Theo Laurentzen MKB Duiven. We hebben Architectenburo VOM bereid gevonden om de kwestie vrijblijvend met hem te bespreken en Theo heeft ze inmiddels ingeschakeld als adviseur.
Kijk zo werkt de klankbordgroep van MKB Duiven. Het eerste contact/advies is gratis, daarna kun je besluiten om met elkaar zakelijk in zee te gaan.
Linda en Roland en Paul van VOM hartstikke bedankt voor jullie inspanningen. Wie gebruik wil maken van de deskundigheid van onze klankbordgroep kan bellen met 0316 – 280 682 (Theo de Reus).
 
3. Waarschuwing: pas op met (de installatie van) zonnepanelen op je dak
Collega Hendrik Versteeg wil zijn bedrijf Engelvaart Textiel graag verduurzamen. Bij zijn bedrijfspand op ’t Ambacht in Westervoort heeft hij inmiddels 32 zonnepanelen op het dak liggen. Wie schetst Hendriks verbazing toen hij te horen kreeg dat door die zonnepanelen de verzekeringspremies fors omhoog gaan, zoals de inboedel/opstalpolis met 25 procent (!). Ook de brandverzekering doet moeilijk. Hendrik boos, maar dat helpt niet.
Hendrik adviseert collega-ondernemers om je eerst goed informeren over alle eisen waaraan zonnepanelen moeten voldoen. Dat geldt ook voor de installatie van de panelen en de constructie van het dak. “Doe eerst gedegen onderzoek, want als je zoals ik in eigen beheer de zonnepanelen op het dak hebt laten leggen, dan ben je de klos. Dat kost je handenvol geld en je bent er hartstikke druk mee”, aldus Hendrik.
Voor meer informatie kun je Hendrik bellen op 026 – 737 0298.
 
 
4. Mkb-bedrijven laten miljoenen euro’s groene subsidie liggen
Startups en mkb’ers lopen tientallen miljoenen euro’s mis omdat zij niet de weg kennen naar alle overheidspotjes voor de energietransitie. Dat lazen we in dit interessante artikel uit de digitale nieuwsbrief van zakenmagazine Oost-Gelderland Business.
 
5. Wat te doen als je klanten de coronaregels negeren
Als ondernemers houden we ons allemaal keurig aan de coronaregels (deden alle hoogwaardigheidsbekleders in ons land dat ook maar). Maar wat moet je als ondernemer doen als bezoekers van je bedrijf dat niet doen. De KvK heeft daar een lezenswaardig artikel over gepubliceerd in de wekelijkse nieuwsbrief. Het artikel lijkt te gaan over cafés en winkels, maar er is ook een verwijzing naar de regels en voorschriften in andere branches.
 
6. Schulden: schuldregeling of faillissement
Dit is helaas in coronatijd een vaak terugkerend onderwerp. Het zijn niet de leukste berichten, maar toch brengen we ze elke keer onder je aandacht. In dit artikel in de nieuwsbrief van de KvK wordt helder uiteengezet wat je moet doen als de schulden oplopen en er geen zicht is op betaling.
In vorige Coronacrisis Updates hebben we je ook al herhaaldelijk attent gemaakt op Stichting Over Rood, contactpersoon is Boris Wielinga uit Westervoort. Een ervaringsdeskundige die zich nu met ziel en zaligheid inzet om collega-ondernemers te helpen.
 
7. Wijnproeverij na afloop van de ledenvergadering
Je hebt van ons deze week een herinnering ontvangen voor het bijwonen van onze ledenvergaderingen én de heerlijke wijnproeverij met amuses na afloop. Inmiddels maakt aanvullende informatie van Werner Willems duidelijk dat het nog interessanter is om aan de wijnproeverij deel te nemen.
Wat is het geval? We zijn vergeten te vermelden dat Daniëlle Willems (Werners partner) ook vinoloog is. Stom van mij, want dat maakt de proeverij helemaal top, dus komt allen!
 
8. Last minutes in nieuwe uitgave van MKB Nieuws 
Momenteel leggen we de laatste hand gelegd aan de september/oktober-uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws. Last minute een plaatsing van een advertentie regelen is nog mogelijk. Neem daarvoor contact op met Dianne de Geus: 0316 – 281 144.
 
9. Liemerse fietstocht op zondag 13 september
In coronatijd richten we ons met MKB Duiven vooral op het bedenken en organiseren van netwerkbijeenkomsten en -activiteiten die voldoen aan de coronaprotocollen. Bij voorbeeld onze culinaire fietstocht. De eerste editie was vorig jaar een succes.
Dit jaar houden we de tocht samen met Liemers Fietsen op zondag 13 september. Ilse de Warle van Liemers Fietsen was tevens de organisator van onze tocht. Behalve leden van MKB Duiven doen ook klanten van Liemers Fietsen mee. Je fietst in je eigen tempo. Er zijn maximaal honderd deelnemers. Bekijk/lees hier de voorkant en achterkant van de folder.
Op zondag 13 september tussen 9.30 en 11.00 uur vertrekken de deelnemers vanaf Grand Café Bij Welling op het Remigiusplein. Onderweg serveren twee gerenommeerde horecabedrijven een lunch en een lekkernij. De tocht wordt afgerond met een gezamenlijk buffet bij Grand Café Bij Welling, vanaf een uurtje of vier. Je kunt je in de winkel van Liemers Fietsen inschrijven.
 
10. Bel Gaby van Eck om gebruik te maken van ‘NL leert door’
Onze collega Gaby van Eck is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geselecteerd als coach voor het project NL leert door. Dat project wil in coronatijd hulp bieden aan zelfstandig ondernemers en werknemers wiens toekomst onzeker is geworden. Gaby helpt je gratis bij het zoeken naar alternatieven en naar de mogelijkheden om je in een bepaalde richting te ontwikkelen of bij te scholen. Lees hier haar informatie. Je kunt Gaby bellen op 06 – 5374 9686.
 
11. Programma MKB Duiven na de zomer
Het bestuur en de commissies van MKB Duiven concentreren zich op het organiseren van netwerkactiviteiten die voldoen aan alle coronavoorschriften. Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
 
- Donderdag 3 september: ledenvergaderingen in zaal Gieling.
- Donderdag 3 september: na afloop van ledenvergaderingen een wijnproeverij.
- Zondag 13 september: Liemerse fietstocht.
- Dinsdag 22 september: excursie naar Landgoed Huis Sevenaer.
- Donderdag 24 september: netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.
- Donderdag 8 oktober: inspiratiecafé met burgemeester Huub Hieltjes in de filmzaal van De Ogtent.
- Oktober: MKB Duiven Rally.
- Donderdag 15 oktober: kookworkshop commissie vitaliteit & welzijn bij De Groene Schuur
- Donderdag 19 november: netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.
- Vrijdag 20 november: Duivense dag van de ondernemer met gastsprekers burgemeester Huub Hieltjes over de economische ontwikkelingen en Nanda de Bruin, marketmanager van IKEA Duiven, het bedrijf dat Duiven op de kaart heeft gezet, en de bekendmaking van de genomineerden voor de Duivense ondernemersprijzen van 2020, vanaf 16.00 uur in De Ogtent.
 
Onder voorbehoud
- Dinsdag 8 december: Pronto-Print jaarafsluiting in ’t Raedthuys.
- Zaterdag 19 december: kerstborrel op de ijsbaan.
- 6 of 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
 
12. Muziektip van de week
Het regent deze dagen regelmatig en het is haast niet voor te stellen dat we een week geleden nog liepen te klagen over die tropische hittegolf. Maar ook over regen zijn leuke plaatjes gemaakt voor de vrijdagmiddagborrel. De allerbeste? Dat weet ik niet, maar deze hoort zeker in de top vijf aller tijden. Meezingen mag: “I want to know have you ever seen the rain, I want to know have you ever seen the rain, comin’ down on a sunny day”.
 
Dat was het voor deze week, de zestiende editie alweer van onze Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n 600 collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even (0316-280682).
 
Samen komen we door de crisis!
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank