U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update 17, vrijdag 11 september

Coronacrisis Update 17, vrijdag 11 september

Geplaatst op 11 sep
1x bekeken
Coronacrisis Update 17, vrijdag 11 september

Wat een hectiek de dagen voorafgaand aan de jaarvergadering op donderdagavond 3 september. De eerste grote bijeenkomst van MKB Duiven in coronatijd. Het aantal aanmeldingen is veel hoger dan gedacht, dus dat zorgt voor extra druk. Hebben we overal aan gedacht, zaaleigenaar Rob Gieling nog maar eens gebeld en daarna voor de zoveelste keer over de teksten gebogen.
 
Omdat veel leden aangeven dat ze wegens corona liever niet komen heeft geluidsman Herman Ross een livestreamverbinding gemaakt. De uitzending wordt door 34 leden bekeken. Tijdens de ledenvergadering waren 51 leden (inclusief bestuur) aanwezig. Dat is het hoogste aantal ooit.
 
Dan is het 20.00 uur. Vicevoorzitter Theo Gieling opent de vergadering omdat we vorig jaar de herbenoeming van de voorzitter zijn vergeten. Wat volgt zijn voor mij twee kippenvelmomenten kort na elkaar. Het eerste is het applaus direct na mijn herbenoeming. Het tweede na de voor mijn doen korte toespraak. Dat applaus klinkt nu nog na in mijn hoofd. Schitterend!
 
Dat geldt ook voor de herbenoeming van onze algemene bestuursleden Jeroen Willems en Maarten van der Geest en penningmeester Richard Rigter. Geweldig dat ook hun herbenoeming met applaus werd bekrachtigd. Hopelijk hebben we dit jaar niemand vergeten. We gaan er weer vier jaar volle bak tegenaan.
 
Unanieme instemming van onze leden was er ook voor de resolutie over de omstreden plannen van de gemeente met betrekking tot reclame- en precariobelasting. Het was de eerste resolutie ooit op een ledenvergadering van MKB Duiven, dus het zal duidelijk zijn dat die plannen ondernemend Duiven erg hoog zitten. ‘Te gek voor woorden’ is nog een understatement om de reacties kort samen te vatten.
 
Gesterkt door de unanieme steun gaan we door met onze campagne, die als het moet tot en met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 gaat duren. Ons motto is ‘Knok mee tegen de reclamebelasting van het college van B en W’. Daarbij hebben we de hulp van onze leden hard nodig, maar daar komen we later op terug.
 
De publiciteit begint ook op gang te komen. Zie dit artikel in dagblad de Gelderlander.
 
Alle ins en outs over de reclamebelasting lees je binnenkort in de nieuwe uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws. ‘Dossier reclamebelasting’ gaat het heten. Het mooie is: we vertellen er keurig bij hoe de gemeente kan besparen zonder ondernemers met de zoveelste belasting op te zadelen. Onze resolutie wordt komende week aan B van W overhandigd en naar alle gemeenteraadsleden gemaild.
 
Daarnaast gaan we in gesprek met de fracties in de Duivense gemeenteraad en dat zijn er nogal wat. Bij die gesprekken word ik vergezeld door secretaris Linda Hauwert, hoewel ook zij een drukke agenda heeft en niet altijd kan.
 
- Op 24 juli hebben we het CDA al gesproken. Dat was een zeer constructief gesprek (hopen we) met fractievoorzitter Hans Stam.
- Woensdag 16 september om 19.30 uur hebben we een afspraak met van D66, aansluitend zitten we om de tafel met de PvdA en Pro Duiven. De PvdA heeft trouwens voor een gemeenteraadsvergadering op 23 september al een motie ingediend, die wat ons betreft aangenomen mag worden.
- Woensdag 23 september om 11.30 uur praten we met fractievoorzitter Stefanie Meijer van Lokaal Alternatief, de grootste partij in de gemeenteraad. Bemoedigend is dat Stefanie lid is geweest van MKB Duiven.
- Donderdag 1 oktober om 20.00 uur bezoeken we ondernemerspartij VVD. Dat wordt natuurlijk appeltje-eitje.
 
Tot zover de reclamebelasting. Perikelen die in het niet vallen bij het volgende.
 
Tijdens onze ledenvergadering hebben we vorige week donderdag met een minuut stilte Duivenaar Ingo Bouman herdacht, die die dag zijn leven beëindigde. Ingo (46 jaar pas) leed aan de ongeneeslijke ziekte ALS, een spierziekte die je lichaam langzaam sloopt. Wij wensen zijn vrouw en hun twee dochtertjes heel veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies. Ingo werd in 2012 met zijn bouwbedrijf uitgeroepen tot beste Duivense startende ondernemer van het jaar. Ter herinnering het aangrijpende interview met Ingo uit dagblad de Gelderlander.
 
En dan nu de gebruikelijke tweewekelijkse mededelingen en inspiratietips, zestien in totaal deze keer, voor en door MKB-collega’s.
 
1. Ongelofelijk: weer drie nieuwe leden!
We hebben met onze succesvolle ledenwerving de afgelopen jaren al heel wat meegemaakt. Maar dat ook in coronatijd de nieuwe leden blijven toestromen, hadden we nooit verwacht. In de vorige Coronacrisis Update meldden we blij de komst van drie nieuwe leden en dat doen we in deze uitgave weer. Bedankt ambassadeurs voor het uitdragen van het MKB Duiven-gevoel.
Het eerste nieuwe lid is Marc Jordens die Fietsspecialist Jordens is begonnen. Marc runt een ambulante fietsreparatieservice. Hij combineert dat met zijn baan bij Gazelle. In de avonduren en het weekend voert Marc de reparaties uit. Voor pechhulp kun je hem bellen op 06 – 2945 4851. Marc is lid geworden dankzij zijn buurvrouw Loes Jonkers (uitvaartverzorging).
Peggy Blaauw kwam via GoClean in contact met Miranda van der Steen van 18.02 publishing. Dat is een in Duivense gevestigde kleinschalige uitgeverij van mooie ideeën, die ze samen met haar partner runt. Miranda heeft zelf ook twee boeken geschreven (thrillers).
De credits voor ons derde nieuwe lid gaan mede naar onze penningmeester Richard Rigter, die tevens accountant is van Esther Stoker-Kanbier, eigenaar en creatief ondernemer van HER Design Studio. Esther heeft haar bedrijf gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Impact in Duiven.
Marc, Miranda en Esther hartelijk welkom bij MKB Duiven en heel veel succes.
 
2. Corona Helpdesk in plaats van coronaklankbordgroep
We hebben de naam van onze coronaklankbordgroep veranderd in Corona Helpdesk, omdat het dan duidelijker is wat het doel is: leden helpen een praktisch probleem op te lossen. De Corona Helpdesk is bereikbaar via 0316 – 280 682. Hieronder twee voorbeelden van de afgelopen weken die de naamsverandering illustreren.
 
3. De Corona Helpdesk werkt deel 1: vraag het Theo Laurentzen maar
Scooterspecialist Theo Laurentzen op ’t Holland heeft van de gemeente vragen gekregen over de constructie van een vloer. Of hij daar maar even antwoord op wil geven. Dat lukt natuurlijk niet, want wie heeft dat soort informatie nou paraat? Theo belde of er iemand bij MKB Duiven zit die hem uit de problemen kan helpen. We hebben hem met Roland Mattijssen van VOM Architectuur in contact gebracht en zij helpen hem uit de brand.
 
4. De Corona Helpdesk werkt deel 2: vraag het Wout Berentsen maar
Na het succes van het restaurant en het vergrote terras heeft de horecafamilie Berentsen in Loo nu haar zinnen gezet op de opening van een grand café in het zalencentrum, waar door de coronapandemie alle feesten en partijen zijn gecanceld. Wout belde met de vraag of we hem kunnen helpen met de promotie van het grand café. De Duiven Post bood uitkomst en woensdag stond het al groots in de krant en andere media zijn ook ingeschakeld.
 
5. Kijk uit: inspectie gaat strenger handhaven op naleven coronaregels
Iedereen is weer terug van vakantie (behalve veel mkb’ers die niet zijn weggeweest) en dus kunnen wij ondernemers onze borst nat maken. In de nieuwsbrief van ArboNed Arnhem staat een artikel waarin wordt gewaarschuwd dat de inspectie strenger gaat handhaven omdat werkgevers volgens de overheid lang genoeg de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de coronamaatregelen.
 
6. Het nieuwe ondernemen is ‘coronaproof’
Personeel Direkt payroll services & uitzendorganisatie durft. ‘Het nieuwe ondernemen… coronaproof’ is de slogan van een campagne waarmee Ron van Wessel en zijn team hun bedrijf promoten. De focus ligt op het vermijden van de risico’s die in deze onzekere tijden gepaard gaan met het aantrekken van personeel. Wat de voordelen van Personeel Direkt zijn, lees je in hun folder.
 
7. Doen: zelf appels plukken bij De Stokhorst
Bij fruitboerderij en landwinkel De Stokhorst aan de Schraleweidsestraat in Groessen houdt eigenaar Theo Wolters regelmatig bijzondere acties. Deze keer mogen de klanten de appels die ze bij hem kopen zelf plukken. Ik heb dat al eens gedaan en dat is harstikke leuk. De plukdagen zijn op woensdag, zaterdag en zondag. Je leest er alles over in dit artikel in de Gelderlander van 4 september.
 
8. Opluchting na eerste grote coronaproof evenement
We geven eerlijk toe dat we vorige week donderdag voor aanvang van onze ledenvergadering best gespannen waren omdat het onze eerste grote bijeenkomst in coronatijd was. Maar zaaleigenaar Rob Gieling en zijn team hadden hun werk voortreffelijk gedaan: 100 procent coronaproof. Complimenten ook voor 51 aanwezigen, die zich de hele avond keurig aan de regels hebben gehouden. Het kan dus en daarom durven we het aan om in november onze jaarlijkse gastspreker uit te nodigen.
 
9. Yes ze komt naar MKB Duiven: Annemarie van Gaal
Annemarie van Gaal is momenteel met afstand de beste columniste van ons land (vind ik), die telkens weer treffend het ondernemerssentiment in ons land beschrijft. Eerst lezen en dan geloven: dit is haar column uit de Telegraaf van maandag j.l. en deze is ook fantastisch. Annemarie van Gaal for president!
Daarom vinden we het een groot voorrecht (dat overigens een paar centen kost maar dan heb je ook wat) dat deze aansprekende ondernemer, investeerder, auteur en televisiepersoonlijkheid op donderdagavond 5 november de jaarlijkse gastspreker is van MKB Duiven. De uitnodiging ontvang je volgende week.
 
10. Enorm veel animo voor excursie naar Landgoed Huis Sevenaer
De belangstelling voor de excursie naar het bijzondere Landgoed Huis Sevenaer op dinsdag 22 september overtreft de stoutste verwachtingen. Er zijn inmiddels twee keer meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen. Vandaag (vrijdag) overlegt onze commissie kunst, natuur & milieu met Huis Sevenaer hoe dit luxeprobleem wordt opgelost.
 
11. Ga er maar voor zitten: wetswijzigingen
Alsof we door corona al niet genoeg sores aan ons hoofd hebben, heeft de rijksoverheid een hele partij nieuwe wetten gepresenteerd, die ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor ondernemers. De Kamer van Koophandel heeft alle wetswijzigingen, die rond 1 oktober ingaan, op een rijtje gezet. Als je even lekker wilt mopperen zoals alleen die goeie ouwe Archie Bunker kon, lees dan dit artikel in de nieuwsbrief van de KvK over de wetswijzigingen rond 1 oktober, die van 1 juni 2020 en de verwachte wetswijzigingen per 1 januari 2021. Nuts!
 
12. Informatie over derde coronasteunpakket
Genoeg gemopperd. Want eerlijk is eerlijk: het kabinet doet ook zijn best en spendeert miljarden euro’s om bedrijven te helpen om de werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden. Ik heb ook gebruik gemaakt van een regeling en dat was verrassend efficiënt en snel geregeld.
Nu is sprake van Steunpakket 3. Wat dat pakket behelst en wat de veranderingen (lees versoberingen) zijn ten opzichte van pakket 1 en 2 heeft de KvK voor ons op een rijtje in dit artikel.
 
13. MKB Duiven rally uitgesteld naar volgend jaar mei
Slagvaardig gingen de organisatoren aan de slag om zondag 11 oktober de volgende MKB Duiven Rally te kunnen houden. Een rally die zou voldoen aan alle corona-eisen. Slim bedacht, maar nadat alles was geregeld, kwamen er toch te veel signalen van potentiële deelnemers en sponsors dat 11 oktober te kort dag is. We hopen binnenkort de nieuwe datum bekend te maken. Dat wordt waarschijnlijk volgend jaar mei.
 
14. Donderdag 24 september: netwerk-ontbijt
Donderdag 24 september 8.00 uur is in brasserie Een Mooie Dag de eerstvolgende netwerk-ontbijtbijeenkomst, coronaproof uiteraard met maximaal 24 bezoekers. Gisteren (donderdag) heb je daarvoor via de mail een uitnodiging ontvangen. Schrijf je in. Van 8.00 tot 9.00 uur wordt een heerlijk ontbijt geserveerd, daarna zijn er tot 10.00 uur interessante presentaties van leden.
 
15. Activiteitenprogramma MKB Duiven
Het bestuur en de commissies van MKB Duiven concentreren zich op de organisatie van netwerkactiviteiten die voldoen aan alle coronavoorschriften. Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
 
- Zondag 13 september: Liemerse fietstocht van Liemers Fietsen en Grand café Bij Welling.
- Dinsdag 22 september: excursie naar Landgoed Huis Sevenaer.
- Donderdag 24 september: netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.
- Donderdag 8 oktober: inspiratiecafé met burgemeester Huub Hieltjes in de filmzaal van De Ogtent.
- Donderdag 22 oktober: kookworkshop commissie vitaliteit & welzijn bij De Groene Schuur (bijna vol).
- Donderdag 5 november, 20.00 uur: gastspreker Annemarie van Gaal in Zaal Gieling Groessen.
- Donderdag 19 november: netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.
- Vrijdag 20 november: Duivense Dag van de Ondernemer met gastsprekers burgemeester Huub Hieltjes over economische ontwikkelingen en Nanda de Bruin (‘grote baas’ van IKEA Duiven), en de bekendmaking van de genomineerden voor de Duivense ondernemersprijzen van 2020. Vanaf 16.00 uur in De Ogtent.
 
Onder voorbehoud
- Dinsdag 8 december: Pronto-Print jaarafsluiting in ’t Raedthuys.
- Zaterdag 19 december: kerstborrel op de ijsbaan.
- 6 of 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
 
16. Muziektip van de week
De muziektip van deze editie is een eerbetoon van uw trotse herkozen voorzitter aan alle leden van MKB Duiven: geluid zo hard mogelijk, klik hier.
 
Dat was het voor deze week, de zeventiende editie alweer van onze Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis!
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank