U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update 9, vrijdag 22 mei

Coronacrisis Update 9, vrijdag 22 mei

Geplaatst op 22 mei
5x bekeken
Coronacrisis Update 9, vrijdag 22 mei

0-0 is nooit een score waar deze voetballiefhebber op zit te wachten.

Maar van het nieuws dat voor de tweede week op rij er in de gemeente Duiven 0 coronasterfgevallen en 0 ziekenhuisopnamen zijn geweest, word je wel een beetje blij. Een beetje, want juichen is in deze tijd ongepast.

 

De dubbele 0-0 betekent hopelijk dat we het langverwachte keerpunt hebben bereikt in de strijd tegen het coronavirus.

 

Die ommekeer heeft een bittere keerzijde, want het coronavirus mag dan zijn beteugeld, voor veel te veel mkb-ondernemers is dat gepaard gegaan met een catastrofe.

 

Ik ben de dans nog aardig ontsprongen, maar ik had gisteren een ondernemer aan de lijn die van de een op de andere dag totaal geen inkomsten meer had. Hij is helaas niet de enige.

 

Ook na bijna drie maanden blijven die verhalen over het ineenstorten van je levenswerk te bizar voor woorden.

 

Daarom moet het accent nu direct komen te liggen op economische wederopbouw, een wederopbouw waarbij mkb-bedrijven centraal staan want zij zijn de economische motor van ons land.

 

Een belangrijke rol is daarbij ook weggelegd voor provincies en gemeenten, die zich juist nu dienstbaar moeten opstellen om de realisatie van ambitieuze plannen van mkb-ondernemers mogelijk te maken.

 

Als een mkb-ondernemer succesvol is, dan hebben andere bedrijven in ons dorp daar ook profijt van. Dus nu tempo maken met bijvoorbeeld vergunningen (we hebben het in Duiven doorgaans niet over ingewikkelde petrochemische industrie) en dan kijken we straks als alles weer draait wel of we de tijdrovende procedures ook weer in ere kunnen herstellen.

 

Wat ons land nu nodig heeft, is dat we er samen de schouders onder zetten en elkaar waar mogelijk helpen.

 

Er wacht ons een geweldige uitdaging, maar wij mkb’ers zijn aanpakkers en we beginnen er liever vandaag dan morgen mee.

 

 

Twaalf (inspiratie)tips voor en door MKB-collega’s

 

1. Protestantse Gemeente Duiven zoekt tafels

De Samen op Weg-kapel is ook 2,5 maand gesloten geweest. Nu de coronaregels zijn versoepeld, wordt begin juni weer voorzichtig begonnen met kerkdiensten. Daarvoor heeft de Protestantse Gemeente Duiven tijdelijk twaalf tot twintig tafels nodig met een doorsnede van minstens anderhalve meter om afstand te kunnen bewaren.

Huren is een optie. Wie helpt Protestantse Gemeente Duiven uit de brand. Bel Paul Vlaardingerbroek: 06 – 1582 9115.

 

2. Doe mee met Liemers Vitaal en help een goed doel of de ‘moderne helden’

Liemers Vitaal is een mooi initiatief van Duivenaar Egon Zweers en onze ex-plaatsgenoot Gerjo Schepers. Deze week komen zij uitgebreid aan het woord in de Duiven Post. Egon en Gerjo hopen dat inwoners in beweging komen om zogenaamde fitcoins (geen typefout) te verdienen met de afstand die ze hebben afgelegd. Die fitcoins kunnen worden gedoneerd aan goede doelen of aan de ‘moderne helden’ in de zorg.

Met de fitcoins kunnen bij vier bedrijven (De Groene Schuur, De Pompernikkel, Bloemen bij Joey en De Bloemenhoek in Westervoort) artikelen of bonnen worden gekocht. De initiatiefnemers hopen dat meer bedrijven zich bij de actie aansluiten. Meer informatie staat op: www.liemersvitaal.nl.

 

3. Ernstige betalingsproblemen

Helaas krijgen bedrijven tijdens de coronacrisis te maken met betalingsproblemen. Artiestenmanager Ton Odijk maakt ons attent op dit artikel op de website van ondernemersplatform Sprout. Het is niet de leukste kopij maar helaas wel nuttig als je bedrijf in zwaar weer terechtkomt of dreigt te komen.

 

4. Terrassen in Duiven over negen dagen weer open

Vanaf maandag 1 juni mogen de cafés en restaurants en de bijbehorende terrassen weer open. In Duiven is de horeca daar inmiddels ook druk mee bezig, lazen we zaterdag in de Gelderlander.

Bemoedigend is dat burgemeester Huub Hieltjes zich er ook mee bemoeit, dus dat gaat goed komen. Begin deze week had hij overleg met de horecaondernemers die de terrassen graag groter willen maken en we kijken derhalve reikhalzend uit naar 1 juni (tweede pinksterdag).

Niet onvermeld mag blijven dat de grootte van de terrassen op het Duivense horecaplein in de gemeenteraad is aangezwengeld door gemeenteraadslid en voormalig ondernemer Karin Bouwmeister van lokale partij DOED. Ze staat deze week in de Duiven Post.

5. Correctie: netwerk-ontbijtbijeenkomst is op 25 juni

In de vorige Coronacrisis Update stond de datum van onze eerstvolgende netwerk-ontbijtbijeenkomst niet goed vermeld. Als corona geen roet in het eten gooit, komen we donderdag 25 juni van 8.00 tot 10.00 uur bij elkaar in Brasserie Een Mooie Dag. Ik kijk er naar uit. Je ontvangt na 1 juni een uitnodiging, want dan weten we precies wat wel en niet kan/mag.

6. MKB Duiven steunt cadeaubonnen voor mantelzorgers

Samen met welzijnsorganisatie Mikado en initiatiefnemer Brasserie Een Mooie Dag maakt MKB Duiven het mede mogelijk om cadeaubonnen beschikbaar te stellen voor mantelzorgers in Duiven, Groessen en Loo, die het in de coronatijd niet makkelijk hebben. We hebben 1000 euro bijgedragen.

Mikado onderhoudt contacten met mantelzorgers en verdeelt de bonnen van 25 euro per stuk, waarmee kan worden geluncht of gedineerd bij Een Mooie Dag. Je leest er alles over in dit artikel in de Duiven Post.

7. Zaal Gieling en De Stokhorst lief voor Groessense ouderen

Fruitkwekerij De Stokhorst en Zaal Gieling hebben het mogelijk gemaakt dat ouderen in Groessen afgelopen woensdag thuis kunnen smullen van een heerlijk aspergemenu. De ouderen zijn lid van Senioren Sociëteit Groessen.

Voor slechts 5 euro konden ze het menu bestellen. Meer dan tweehonderd leden hebben dat gedaan. Chapeau voor Zaal Gieling, De Stokhorst en het bestuur van de ouderenvereniging. Het wordt eentonig maar ook hierover lees je een artikel in de Duiven Post.

8. Arbeidsrisico’s bedrijven: coronavirus en veilig werken

Mailtjes en post van mijn arbodienst ArboNed zijn niet mijn favoriete leesvoer. Maar vorige week viel mijn oog gelukkig op een mailtje van ArboNed waarin aandacht wordt gevraagd voor een veilige werkomgeving van medewerkers. Download hun handzame gids en ga aan de slag met de nuttige tips om veilig (thuis) te werken in tijden van corona.

9. Twee nieuwsbrieven Kamer van Koophandel

Een greep uit de interessante onderwerpen die afgelopen week in de twee laatste nieuwsbrieven (hier en hier) van de Kamer van Koophandel werden behandeld: kansen in coronatijd over gebruik subsidies, vermijd een dreigend conflict met zakenrelaties, TOGS-regeling verruimd, van crisismodus naar grip op de toekomst, overbruggingskredietregeling klein krediet corona en verzekeringen in coronatijd.

Inhoudelijk kan ik geen oordeel geven over de juistheid van de verstrekte informatie, maar de KvK bewijst in coronatijd zijn bestaansrecht dubbel en dwars.

10. Onlineworkshop MKB Duiven afgelast

De tweede onlineworkshop van MKB Duiven is vorige week donderdag niet doorgegaan. De reden is dat er slechts vier aanmeldingen waren en dat is veel te weinig. Jammer, maar het is niet anders. We bekijken of we de komende weken nog onlineworkshops gaan organiseren, want wie weet kunnen we door de versoepeling van de coronamaatregelen ook weer fysieke bijeenkomsten houden.

11. Hoera: de gemeente Duiven is ook een nieuw terras rijker!

We moeten er voor naar Loo, waar horecaondernemer Wout Berentsen zijn terras nieuw leven inblaast. Het terras is voortaan zeven dagen in de week geopend vanaf tien uur ’s morgens en je kunt er ook een hapje eten. Van bittergarnituur tot een biefstuk (plateservice). Je kunt er ook terecht voor lunches.

Wout heeft meer goed nieuws voor de levensgenieters: in het Timmerhuus (de mooie zaal links als je in het zalencentrum komt) kun je vanaf 5 juni elke vrijdag, zaterdag en zondag à la carte dineren.

Bel Wout als je alvast wilt reserveren of meer wilt weten over de uitbreiding van zijn zalencentrum: 0316 – 261 259.

12. Tot besluit: de muziektip van de week

Het gaat om een bandje met een voor velen volkomen onbekende naam: Tubthumping en het nummer is I Get Knocked Down. Ik heb het gekozen om de tekst van het refrein dat voor ons mkb-ondernemers zeer toepasselijk en inspirerend is.

Wij als mkb’ers hebben het de afgelopen maanden zwaar voor de kiezen gekregen, maar ook de corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen krijgen ons er niet onder: ‘I get knocked down but I get up again, you’re never gone keep me down’. En zo is het maar net. Nu wordt het tijd dat de aanpakkers in ons land opstaan en daarvoor moet je bij ons mkb’ers zijn.

Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even (0316 – 280 682).

Samen komen we de crisis door!

Met vriendelijke groet,

Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank