U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update nummer 18, vrijdag 25 september

Coronacrisis Update nummer 18, vrijdag 25 september

Geplaatst op 25 sep
1x bekeken
Coronacrisis Update nummer 18, vrijdag 25 september

Het bestuur van MKB Duiven is op een missie.
 
De leden hebben het bestuur tijdens de algemene ledenvergadering van 3 september met een resolutie opgeroepen om ons met hand en tand tegen te verzetten tegen de invoering van reclamebelasting. En dat doen we!
 
Wat hebben we sinds 3 september gedaan:
 
• Alle informatie die je nodig hebt over reclamebelasting hebben we op een rijtje gezet in ons ‘dossier reclamebelasting’. Het staat in de nieuwste MKB Nieuws, die volgende week bij je wordt bezorgd. Hierbij alvast een pdf van het dossier (altijd handig om naar een bevriend raadslid te sturen).
 
• Secretaris Linda Hauwert en voorzitter Theo de Reus zijn momenteel in gesprek met alle fracties in de Duivense gemeenteraad, en dat zijn er nogal wat. We hebben al gesproken met CDA, D66, PvdA en Lokaal Alternatief. Er zijn inmiddels ook afspraken met Pro Duiven, SP, DOED en daar komt ie ondernemerspartij VVD. Het overleg met de VVD is op 1 oktober om 20.00 uur in het gemeentehuis. Met het college van B en W hebben we 27 augustus al gesproken.
 
• Het overleg met het college was ‘constructief’. Dat is diplomatiek taalgebruik voor ‘heeft (nog) niets opgeleverd’. Maar de sfeer was goed. De gesprekken met de politieke partijen zijn anders: opener en relaxter. Hoewel ik mij wel af en toe afvraag of we niet professioneel met een kluitje het riet in worden gestuurd.
Dit zijn volgens mij de standpunten tot nu toe. PvdA en D66 zijn net als wij tegen reclamebelasting, GroenLinks is niet principieel tegen reclamebelasting maar wel als het geld over de rug van ons mkb-ondernemers worden binnengeharkt om tekorten bij de gemeente weg te werken.
Afgelopen woensdag was de afspraak met Lokaal Alternatief, verreweg de grootste partij in de gemeenteraad en volgens de andere politici ook de machtigste. We hebben gesproken met fractievoorzitter Stefanie Meijer en het ervaren raadslid Clemens Koning. Concrete toezeggingen hebben we niet gekregen, maar ze gaan hun “uiterste best doen om de reclamebelasting te beperken” en het liefst willen ze helemaal gen reclamebelasting.
 
• Woensdagavond 23 september was er een gemeenteraadsvergaderingvergadering. Ik heb de vergadering niet gevolgd (dat kon via een livestream), maar er is een hoopvolle ontwikkeling. De motie van de PvdA waarin wordt voorgesteld om de reclamebelasting te schrappen is op verzoek van de wethouder van financiën niet in stemming gebracht. Volgens de indiener van de motie, Jasper Walravens, gebeurde dat nadat hij de toezegging van de wethouder had gekregen dat de komende weken wordt gekeken of de reclamebelasting uit de begroting kan. De begroting wordt in november vastgesteld. Dan weten we of er wel of niet reclamebelasting komt voor ondernemend Duiven.
 
• We hebben door deze gesprekken ook een aardig inkijkje gekregen in het reilen en zeilen van de Duivense politiek. We hebben diep respect gekregen voor de drive van onze gemeenteraadsleden. Daarentegen is het onthutsend om te constateren dat niet de gekozen gemeenteraad de dienst uitmaakt in onze gemeente maar de ambtenaren (1Stroom).
 
• We hebben een logo en slogan (zie dossier reclamebelasting) bedacht voor onze campagne tegen de reclamebelasting (zie pdf dossier). Het logo is een vuist en de slogan is ‘Knok mee tegen de reclamebelasting van B en W’. De campagne wordt geen eendagsvlieg. We gaan er op z’n minst mee door tot en met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Tenzij die vermaledijde reclamebelasting eerder van tafel gaat.
 
• Laat ons weten wat je van onze aanpak vindt. We ontvangen ook graag tips voor onze campagne tegen de reclamebelasting. Alle hulp is welkom!
 
En dan nu de gebruikelijke tweewekelijkse mededelingen en inspiratietips, zeventien dit keer, voor en door MKB-collega’s.
 
1. Joost ‘Sherlock’ Wassink spoort dieven zélf op!
Ga er maar voor zitten, want zo’n verhaal als dit heb je nog niet gelezen in onze nieuwsbrief. Joost Wassink is eigenaar van ACDE Nederland BV, dat is gevestigd op ’t Holland. Samen met zijn compagnon Aart Jan Bos verkoopt Joost sloopapparatuur (link naar artikel uit vakblad Grand Weg Waterbouw). Dat is duur spul en geliefd bij dieven. Maar Joost voorziet zijn verkochte of verhuurde apparatuur van gps en dat kwam onlangs zeer goed van pas. De Duivense Sherlock Holmes ging zelf achter gestolen apparatuur aan en vond het. Lees zijn relaas!
 
2. Welkom bij MKB Duiven: Paula de Wild van Facility Point Arnhem
Deze week verwelkomen we Paula de Wild van Facility Point Arnhem als nieuw lid. Paula maakt deel uit van het directieteam. Binnenkort gaan we samen met fotograaf Walter Verwaal bij haar op bezoek om het MKB Duiven-welkomstpakket te overhandigen (de langzamerhand befaamde deus, de wijn en het bloemetje). Paula is de partner van Hans Egtberts en dat is weer de voorzitter van de gemeenteraadsfractie van D66.
 
3. Heerlijke fietstocht door Liemers op zondag 13 september
Complimenten voor Liemers Fietsen en Grand Café Bij Welling voor de organisatie van de fietstocht door de Liemers op zondag 13 september. De prachtige route die was uitgezet door Ilse de Warle van Liemers Fietsen en het schitterende weer zorgden voor een big smile bij de 95 deelnemers, waarvan er zich 37 via MKB Duiven hadden ingeschreven.
Een van die 37 deelnemers was Rieky Snelder en dit is haar enthousiaste terugblik. “Wat was het wéér bijzonder. Te beginnen  op het plein, zo gezellig aan de koffie met gebak. En dan een mooie route naar Tolkamer voor de smakelijke lunch. Dan op de pedalen richting Loo, waar de muziek je toeklonk van de fanfare. Je zou zo een polonaise houden. Na een lekker drankje met een plankje met heerlijke hapjes richting Duiven. Hier op ons mooie plein wachtend op de barbecue, die goed verzorgd was. Een dag met een gouden randje. Bedankt MKB Duiven, dat ik hieraan deel mocht nemen!”
Voor wie de tocht heeft gemist: hier de route. We hebben namens MKB Duiven een fruitmand laten bezorgen bij Ilse als dank voor al haar inspanningen. Tot volgend jaar.
 
4. De MKB Duiven Helpdesk werkt: vraag maar aan Berry van Beek van Afscheidshuis De Liemers
Afscheidshuis De Liemers bij begraafplaats ’t Heijlige Lant in Duiven heeft de afgelopen maanden ook sterk te lijden gehad onder de gevolgen van de coronapandemie. Manager Berry van Beek raadpleegde de helpdesk omdat hij ruchtbaarheid wil geven aan de maatregelen die zijn genomen om het afscheidshuis coronaproof te maken. De Duiven Post werd ingeschakeld en publiceerde er een mooi artikel over waar Berry erg blij mee was.
 
5. De MKB Duiven helpdesk werkt: vraag maar aan Stefan en Giovanna van Sascha Diertotaal
Dierendag 4 oktober is een belangrijke commerciële dag voor onze grote dierenspeciaalzaak Sascha Diertotaal aan de Rijksweg. We hadden het telefoongesprek met de Duiven Post over Afscheidshuis De Liemers nog niet beëindigd of we hadden contact met eigenaar Stefan Neijenhuis van Sascha om hun gezellige ‘food & fun’-markt voor dieren op zaterdag 3 oktober te promoten. De Duiven Post maar weer gebeld en dit is het prachtige resultaat. Bezoekers worden opgeroepen om de coronavoorschriften goed in acht te nemen.
 
6. Thuiswerken: tips, tools en goede voorbeelden
Thuiswerken is door coronapandemie populair geworden. Ik heb al bijna 25 jaar kantoor aan huis en kan het iedereen aanraden. Deze week is de campagne ‘Zo Werkt Het’ van start gegaan om werkgevers en werknemers te helpen om flexibel thuis te werken en slim te reizen. Er wordt ook gratis advies op maat gegeven. Je vindt er alle informatie over op de uitstekende website www.zowerkthet.nl.
 
7. Help je tiener bij zijn studiekeuze in coronatijd
Het schooljaar is net begonnen en hoe het verder verloopt moeten we nog maar afwachten. Maar zit je kind in het examenjaar, dan is het handig om te weten hoe je als ouder je tiener in coronatijd helpt bij de studiekeuze. Van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), ‘HAN University of Applied Sciences’ noemen ze zich tegenwoordig, ontvingen we daar een interessant persbericht over.
 
8. De EU heeft weer wat bedacht: het UBO-register
Het zal best uiteindelijk best eens nuttig kunnen zijn, maar bereid je vast voor op de volgende bureaucratische rompslomp van de EU die vanaf 27 september over ons wordt uitgestort. Heb je een niet beursgenoteerde besloten of naamloze vennootschap, dan móet je dit aanklikken, anders kun je meteen door naar het volgende item.
 
9. Alles wat je als ondernemer moet weten van Prinsjesdag
Vroeger was ons land de derde dinsdag van september in rep en roer want de plannen van het kabinet werden in de troonrede bekendgemaakt. Anno 2020 lekt al het nieuws, al dan niet bewust, al voor Prinsjesdag uit. De Kamer van Koophandel (who else) heeft voor ons ondernemers keurig op een rijtje gezet wat de gevolgen van de kabinetsplannen zijn voor zzp’ersmkb’ers en starters. Zeer nuttige informatie.
 
10. Trap er niet in!
Je kunt niet genoeg gewaarschuwd worden voor onlinefraude want het lijkt er op dat Justitie die oplichters geen strobreed in de weg legt. Zal wel met prioriteiten te maken hebben. De Rabobank heeft in haar nieuwsbrief een goed artikel gewijd aan het voorkomen van deze vorm van fraude.
 
11. Het belang van zelfstandige winkeliers voor de lokale gemeenschap
Toeval bestaat niet. We hebben de gemeenteraadsleden, die we de afgelopen weken hebben gesproken over de reclamebelasting, er elke keer op attent gemaakt: het belang van het mkb voor de lokale gemeenschap. Wij ondernemers sponsoren, we steunen, we maken activiteiten mogelijk, noem maar op. Dat wordt natuurlijk minder als onze lokale overheid een deel van ons budget daarvoor opeist als zijnde reclamebelasting.
Nu wil het toeval (echt!) dat MKB Nederland begin september het startsein heeft gegeven voor de campagne ‘De zelfstandige winkelier heeft meerwaarde’. Je leest er alles over in dit artikel op de website van MKB Nederland. Dames en heren politici: uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat lokale ondernemers jaarlijks meer dan één miljard euro uitgeven aan lokale goede doelen.
 
12. Wie wordt de fitste werkgever van de Liemers
Hierover heb je vanmorgen ook mail ontvangen van onze commissie vitaliteit en welzijn. Liemers Vitaal is een initiatief van Duivenaar Egon Zweers en zijn voormalige plaatsgenoot Gerjo Schepers. Ze willen de inwoners van de Liemers stimuleren om in beweging te komen. Voor Liemerse bedrijven en hun werknemer hebben ze nu een leuke actie bedacht: Wie wordt de fitste werkgever van de Liemers.
 
13. Wegens succes geprolongeerd: onze netwerk-ontbijtbijeenkomsten
Afgelopen donderdagmorgen heel vroeg was er al grote bedrijvigheid in Brasserie Een Mooie Dag. Om acht uur werden we daar verwacht voor onze netwerk-ontbijtbijeenkomst. Deze keer waren er vierentwintig gasten, die met vier personen aan een tafeltje zaten. Uiteraard volgens de coronavoorschriften, waarvoor alle tafels en stoelen in de brasserie moeten worden verplaatst. Afgezien van het heerlijke ontbijt was de bijeenkomst ook weer hartstikke interessant.
Patricia, Edwin en jullie team: superbedankt voor de gastvrijheid en de moeite die jullie elke keer doen onze bijeenkomsten in coronatijd mogelijk te maken. De laatste netwerkontbijtbijeenkomst dit jaar is donderdag 19 november.
 
14. Verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente van Gelderland
MKB Nederland organiseert om de twee jaar de verkiezing van de Mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. Volgens de organisatoren “dient deze verkiezing als een stimulans voor gemeenten om zich meer in te spannen voor ondernemers”. Het is maar dat je dat weet.
We hebben als MKB Duiven al eens een grote taart ontvangen van de toenmalige burgemeester Henk Zomerdijk, nadat we er voor hadden gezorgd dat Duiven een topklassering had behaald. Zodra bekend is of de gemeente Duiven dit jaar weer meedoet (tip voor de gemeente: geen reclamebelasting invoeren), ontvang je nadere informatie.
 
15. Nominaties voor ondernemersprijzen
We hebben inmiddels een recordaantal suggesties ontvangen van ondernemers die volgens een collega genomineerd moeten worden voor onze ondernemersprijzen. Allen hartelijk dank daarvoor. In de vergadering van vrijdag 2 oktober neemt het bestuur van MKB Duiven een besluit over de nominaties.
 
16. Activiteitenprogramma MKB Duiven 
Het bestuur en de commissies van MKB Duiven concentreren zich op de organisatie van netwerkactiviteiten die voldoen aan alle coronavoorschriften. Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
 
- Oktober: MKB Duiven rally (verschoven naar mei 2020).
- Donderdag 8 oktober: inspiratiecafé met burgemeester Huub Hieltjes in de filmzaal van De Ogtent.
- Donderdag 22 oktober: kookworkshop commissie vitaliteit & welzijn bij De Groene Schuur (bijna uitverkocht).
- Donderdag 5 november, 20.00 uur: gastspreker Annemarie van Gaal in Zaal Gieling Groessen.
- Donderdag 19 november: netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag.
- Vrijdag 20 november: Duivense Dag van de Ondernemer met gastsprekers burgemeester Huub Hieltjes over economische ontwikkelingen en Nanda de Bruin (‘grote baas’ van IKEA Duiven), en de bekendmaking van de genomineerden voor de Duivense ondernemersprijzen van 2020. Vanaf 16.00 uur in De Ogtent.
 
Onder voorbehoud
- Dinsdag 8 december: Pronto-Print jaarafsluiting in ’t Raedthuys.
- Zaterdag 19 december: kerstborrel op de ijsbaan.
- 6 of 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
 
17. De muziektip van de week
In ons overzicht over de stand van zaken over reclamebelasting staat het woord ‘eendagsvlieg’. Dat is een term die afkomstig is uit de muziekwereld en slaat op artiesten die maar één keer in de top veertig hebben gestaan. Kiezen is moeilijk, dus maken we er een quizje van. We hebben drie ‘eendagsvliegen’ geselecteerd die op nummer EeEEn hebben gestaan en jij moet de titel van het nummer raden. We ze alle drie goed heeft, mag een extra consumptie nuttigen tijdens de vrijdagmiddagborrel.
 
- Nazareth met 
- Scott McKenzie met 
- Joey Dyser met 
 
Dat was het voor deze week, de achttiende editie alweer van onze Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis!
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank