U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update Nummer 22, Vrijdag 20 November

Coronacrisis Update Nummer 22, Vrijdag 20 November

Geplaatst op 20 nov
21x bekeken
Coronacrisis Update Nummer 22, Vrijdag 20 November

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Onze activiteiten om die feestelijke dag in Duiven luister bij te zetten, hebben we helaas moeten schrappen. Maar eerlijk gezegd heb ik de Duivense dag van de Ondernemer tien dagen geleden al gevierd.
 
Op dinsdag 10 november zei de gemeenteraad unaniem NEEN tegen de invoering van de reclamebelasting, die eerder dit jaar al bijna was geregeld. Een historisch besluit in meerdere opzichten. Ik stel voor om de Duivense Dag van de Ondernemer voortaan op 10 november te houden (grapje).
 
Langzaam begint in te dalen wat we in Duiven met z’n allen (ondernemers én gemeenteraadsleden) voor elkaar hebben gebokst. We krijgen lof, gelukwensen en bewondering van collega’s in de regio. We zijn ook al gevraagd om het in andere plaatsen te komen regelen. Het is niet moeilijk om te raden waar die verzoeken vandaan komen. In Zevenaar betalen ze 668 euro en in Doesburg 470 tot 635 euro reclamebelasting, PER JAAR. Tel uit je winst!
 
Dat geldt ook voor ondernemers in onze gemeente die geen lid zijn van MKB Duiven. Ik gun hen van harte dat deze oneerlijke lastenverzwaring is geschrapt, maar het zou voor hen dé ideale aansporing moeten zijn om ook lid te worden van MKB Duiven, want samen staan we sterk en samen krijgen we niet voor mogelijk gehouden dingen voor elkaar.
 
En ach, onze contributie (al jarenlang 215 euro per jaar) is maar een schijntje van wat je anders aan reclamebelasting had moeten betalen. Dus kom op en sluit je aan bij ons unieke ondernemersnetwerk!
 
Overigens zijn we na 10 november overspoeld met appjes van leden. We drukken ze allemaal af in de decemberuitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws (uiteraard zonder de naam van de verzender). Dat wordt een unieke bloemlezing. Deze wil ik je alvast niet onthouden: “Mooi om te zien dat een hecht collectief echt het verschil kan maken.”
 
Aan de slag!
Het historische besluit van de gemeenteraad brengt ook verplichtingen met zich mee. Daar lopen we niet voor weg, want ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking tussen lokale politici en lokale ondernemers spraakmakend gaat worden. We hoeven het echt niet altijd met elkaar eens te zijn, maar op basis van wederzijds respect gaan we samen nog veel meer mooie dingen realiseren voor onze gemeenschap.
 
Uitvloeisel van de discussies en briefwisselingen met het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad is dat MKB Duiven zich nadrukkelijker gaat inzetten voor onze leden op de grote bedrijventerreinen. Het wordt tijd dat mét in plaats van óver hen wordt gesproken. Daarom willen we een commissie bedrijventerreinen in het leven roepen. We hebben daarvoor al enkele kandidaten gepolst, maar als jij ook belangstelling hebt, bel me dan: 0316 – 280 682.
 
 
En dan nu de gebruikelijke tweewekelijkse mededelingen en inspiratietips, achttien deze keer, voor en door MKB-collega’s.
 
1. Komend weekend niets te doen: ga kijken bij Will Schropp in zijn houtenbeeldenatelier
Hèhè, er is dit weekend eindelijk weer eens wat te doen in Duiven (naast de kerstshow van Intratuin). Nou niet met z’n allen tegelijk op pad gaan want dan wordt het veel te druk in het houtenbeeldenatelier van kunstenaar Will Schropp aan de Rijksweg 62, je weet wel naast die vervallen boerderij. In een schuur werkt Will daar aan zijn fraaie beelden die van allerlei soorten hout worden gemaakt. In dit leuke filmpje van Rob van Maanen vertelt Will over zijn werk. De open dagen zijn 21, 22, 28 en 29 november van 11.00 tot 17.00 uur. En denk aan de coronamaatregelen!
 
2. Sinterklaassurprise wordt komende twee weken bezorgd
Elk jaar heeft MKB Duiven met Sinterklaas een leuke verrassing in petto voor onze leden. Dit jaar doen we dat natuurlijk ook met hulp van Tezet the surprise companyBakkerij Koenen en Chocolaterie Zingg. Bij de bezorging, die wordt gecoördineerd door onze supervrijwilliger Gerard van Ham, krijgen we dit jaar hulp van medewerkers van Brasserie Een Mooie Dag, waarvoor we zeer erkentelijk zijn want ze doen dat gratis! Grote klasse en voor kerstmenu’s moet je bij Brasserie Een Mooie Dag zijn (voor wat, hoort wat). Als je niet thuis bent als de bezorgers langskomen, ligt er in je brievenbus een briefje waarin staat dat je jouw pakket van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 19.00 uur kunt afhalen bij brasserie Een Mooie Dag aan het Remigiusplein.
 
3. Welkom bij MKB Duiven: Bert Hupkes van Arkes Tuin- en Grondverzet
Bert Hupkes uit Duiven is de volgende collega die zich heeft aangesloten bij MKB Duiven. Bert helpt zijn klanten met grondverzet, bestrating, tuinaanleg en containerverhuur. Kortom: alles wat je nodig hebt voor het aanleggen en renoveren van je tuin. Daarover staan op zijn website twee leuke filmpjes: Bert in actie en tuinaanleg met een knipoog naar Eigen Huis & Tuin.
 
4. De MKB Duiven helpdesk is er voor iedereen, ook voor jou
Onze helpdesk begint al aardig ingeburgerd te raken. Ook de afgelopen weken hebben we weer diverse collega’s geholpen. De vragen gingen over publiciteit, kerstbomen, ICT, arbeidsrecht en huisvesting (zakelijk en privé). Zit je ergens mee, heb je hulp nodig of heb je een probleem? Blijf niet zitten piekeren om het zelf op te lossen, maar bel onze helpdesk (0316 – 280 682). Er is altijd iemand binnen ons unieke Duivense ondernemersnetwerk die je kan helpen en ook graag bereid is om dat te doen. Je kunt het zo gek niet bedenken.
 
5. Jazeker, een nieuwe winkel in Duiven: Pop-Up Christmas Shop
Wat doe je als horecaondernemer die zijn zaak van de overheid niet mag openen: dan bedenk je een alternatief. Peter Houthuijzen heeft in Grand Café Bij Welling een tijdelijke winkel ingericht. Wat er allemaal te koop is, lees je in zijn advertentie in de Duiven Post. Voor een gezellige kerst thuis slaag je er altijd. Vooral omdat ook onze actieve collega Wilfred van Manen er heerlijke producten uit zijn steeds groter wordende Shipman-assortiment verkoopt. De Pop-Up Christmas Shop is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 19.30 uur.
 
6. Kleineondernemersregeling (KOR)
Van die corona-ellende zijn we nog lang niet af. We zullen er de komende tijd als mkb’ers samen de schouders onder moeten blijven zetten om ons land uit de crisis te helpen. Gelukkig is er een onderdeel van de overheid dat met ons meedenkt en dat is, ja echt, de belastingdienst. Deze keer is er positief nieuws over de kleineondernemersregeling. Je leest er alles over in dit artikel in de KvK-nieuwsbrief,
Wat opvalt, is dat je voor de kleineondernemersregeling in aanmerking komt als je omzet onder de 20.000 euro blijft. Voor die collega-ondernemers heb ik diepe bewondering: 20.000 euro. Er is geen ambtenaar in Nederland die daarvoor zijn bed uitkomt om vervolgens elke week 40 tot 60 uur te werken. Deze ondernemers zijn mijn helden in coronatijd!
 
7. Lees dit om je bedrijf online zichtbaar te maken en te houden
Online zakendoen is momenteel enorm populair. Maar hoe speel je daar als kleine mkb’er op in? Je werkt je drie slagen in de rondte om je bedrijf overeind te houden. Voor andere zaken heb je helaas geen tijd. Toch moet je even tijd maken om deze twee artikelen in de KvK-nieuwsbrief aandachtig te lezen: Een app of responsive website: wat kies jij? en Bereik online (meer) klanten met de KvK Toolkit. Hulp nodig? Bel de helpdesk van MKB Duiven (0316 – 280 682) of kijk op onze website welke specialisten in ons netwerk je verder kunnen helpen. Doen!
 
8. Dat is interessant: gemeente Arnhem lanceert nieuw inkoopbeleid
Zustervereniging Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) heeft het voor elkaar gekregen dat het inkoopbeleid van de gemeente Arnhem op de schop gaat. Lokale bedrijven moeten meer kans maken op opdrachten van de gemeente. Je leest daar alles over in dit artikel in de Gelderlander van dinsdag 17 november. Wij zeggen: goed gedaan OKA. Vandaag (vrijdag 20 november) wordt het nieuwe inkoopbeleid van de gemeente Arnhem gelanceerd. We zijn zeer benieuwd. Als het nieuwe Arnhemse model werkt, dan gaan we dat zeker onder de aandacht brengen van de gemeente Duiven en onze gemeenteraad. We hebben al contact gehad met OKA.
 
9. Printer nodig: Frans Loonstra heeft een buitenkansje voor je
Loonstra Computers aan de Rijksweg wil graag een lid van MKB Duiven blij maken. Voor een vriendenprijsje heeft Frans namelijk een superprinter in de aanbieding. In het mailtje dat hij ons daarover stuurde staan alle bijzonderheden. Sla je slag!
 
10. Webinars ‘Samen aan de slag met duurzame energie, hoe doe je dat?
Van bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink van de gemeente Duiven ontvingen we het verzoek om twee interessante webinars over duurzame energie van de gemeente Duiven bij onze leden te promoten. Op 16 december is het thema ‘Zó werkt een lokaal duurzaam energie-initiatief’ en op 13 januari is het thema ‘Aan de slag met coöperatief ondernemen’. Over het hoe en waarom van de webinars lees je alles in deze uitnodiging.
 
11. Hoe populair kan een bierboek zijn
Ik heb ‘m en 75 andere bierliefhebbers in Duiven nu ook. Ik heb het over het bierboek van MKB Duiven-lid en bierkenner Marco Philipsen van Mitra Retail. Samen met de Duiven Post hield Marco een actie om zijn bierboek te promoten (klik hier). In een gulle bui stelde Marco spontaan 15 boeken voor lezers beschikbaar.
Dat heeft hij geweten: de krant was nog niet verschenen of de reacties kwamen in sneltreinvaart binnen. 15 werd 25, vervolgens 50 en eindigde uiteindelijk op 75 (klik hier)! Voor wie achter het net heeft gevist: het bierboek is te koop bij slijterij Mitra Dennis Kock naast de Albert Heijn. Het boek kost slechts 12,99 euro en daarna is het genieten geblazen. Mooier kunnen we het leven niet maken.
 
12. Proficiat Gerben, Willemijn en collega’s met het jubileum van Villa Optica
Afgelopen woensdag (18 november) was het precies twintig jaar geleden dat de winkel van opticien Villa Optica werd geopend. Een jong stel (Willemijn Stam en Gerben Sinke) verwezenlijkte hun ondernemersdroom aan de Rijksweg (in het voormalige rijtje van snackbar Harry en café Lange Aart, waar is de tijd gebleven?). Lees in de Duiven Post van deze week het relaas van Gerben en Willemijn. Een successtory want twintig jaar later is Villa Optica een begrip voor hoogwaardige oogzorg in Duiven en omgeving en in Apeldoorn waar een tweede winkel werd geopend. Gerben en Willemijn, gefeliciteerd met jullie jubileum en op naar de volgende mijlpaal!
 
13. Het nieuwe normaal op het werk: ‘Zo voer je een videogesprek’
Het hoort anno 2020 al bij het ‘nieuwe normaal’ op het werk: onlinevergaderen. Voor routinevergaderingen vind ik het een uitkomst, maar niet voor overleg waarbij je echt contact wilt maken met je gesprekspartner(s). In de Gelderlander van gisteren (donderdag 19 november) las ik er een interessant artikel over, met tien nuttige tips voor vergaderen via videogesprekken.
 
14. Goed omgaan met werkstress, ook in tijden van corona
Het einde van de coronacrisis is nog (lang) niet in zicht. Dat zorgt natuurlijk ook op de werkvloer voor (werk)stress bij je collega’s maar ook bij jezelf. Van mijn arbodienst heb ik deze handzame gids ontvangen over hoe je daar mee kunt/moet omgaan. Niet alleen om stress te voorkomen, maar ook hoe je goed reageert op een werknemer die zich ziek meldt in verband met werkstress. Voorkomen is beter dan genezen.
 
15. Het kan nog net: bedrijfsnieuws of een advertentie plaatsen in de nieuwste MKB Nieuws
Als het goed is, gaat op 1 december de nieuwste uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws naar de drukker. Het blad is nu al voor 90 procent afgerond, maar we zijn flexibel én actueel dus is er nog plaats voor het laatste bedrijfsnieuws en advertenties van onze leden. Wil je nog meedoen, bel dan snel met Dianne de Geus (0316 – 281 144) of Theo de Reus (0316 – 280 682).
 
16. Activiteitenprogramma MKB Duiven
De persconferentie van afgelopen dinsdag heeft gevolgen voor onze geplande activiteiten. De komst van Annemarie van Gaal in december naar Duiven hebben we uit ons hoofd gezet.
Vandaag las ik in de krant dat de restaurants medio december wellicht toch weer open mogen. Dat is te laat voor onze jaarafsluiting op 8 december, waarvoor we als alternatief een ‘walking diner’ hadden bedacht met restaurant ’t Raedthuys, Grand Café Bij Welling, café Bij de Buren, Brasserie Een Mooie dag en eventueel Zalencentrum Gieling in bijvoorbeeld ontmoetingscentrum De Stek. Je loopt dan in een groepjes of achter elkaar van de een naar de andere zaak, waar je één gerecht nuttigt. Wellicht dat de versoepelingen in december nog mogelijkheden bieden. We houden je op de hoogte maar alles moet natuurlijk aan de strengste corona-eisen voldoen.
 
- December: Pronto-Print jaarafsluiting als ‘walking diner’.
- Vrijdag 18 december/zaterdag 19 december: kerstborrel niet op de ijsbaan, maar we zoeken naar een andere oplossing.
- Donderdag 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
- (NIEUW) Eind januari/begin februari: bierproeverij Brasserie Een Mooie Dag.
- Februari: kartavond bij Kartbaan Duiven.
- (NIEUW) Maart/april: kunstworkshop ‘Kijken naar Kunst (zonder er verstand van te hebben)’.
-(NIEUW) April/mei: excursie naar Fort Pannerden.
 
17. De Duivense ondernemersprijzen 2020: genomineerde nummer 2, Hortensiakwekerij Van Tilburg
Elke week stellen we in de Duiven Post een genomineerde voor van onze Duivense ondernemersprijzen. De week een onvervalst familiebedrijf: Hortensiakwekerij Van Tilburg (klik hier)
 
18. De muziektip van de week
Over de muziektip hoefde ik deze keer niet lang na te denken (met dank aan de Duivense gemeenteraad!).
 
Dat was het voor deze week, de 22ste editie alweer van onze Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis! (vastberadener dan ooit)
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten