U bevindt zich hier: Home > Nieuws > CoronaCrisis Update Nummer 26, Vrijdag 15 Januari

CoronaCrisis Update Nummer 26, Vrijdag 15 Januari

Geplaatst op 15 jan
4x bekeken
CoronaCrisis Update Nummer 26, Vrijdag 15 Januari

Het kan op vrijdag 15 januari nog net: in de eerste CoronaCrisis Update van het nieuwe jaar iedereen een gezond, ondernemend én blij 2021 wensen. Ik had dat liever gedaan in mijn nieuwjaarstoespraak, één van de mooiste tradities van MKB Duiven, maar helaas is onze nieuwjaarsreceptie niet doorgegaan.
 
Zodra de coronaregels zijn versoepeld houden we een grote ondernemersavond, die in het teken zal staan van de uitreiking van onze ondernemersprijzen. Nog even geduld a.u.b., hoewel het geduld van onze acht genomineerden natuurlijk danig op de proef wordt gesteld.
 
Maar bij mij is het glas altijd halfvol, dus proberen we er ook in 2021 ‘gewoon’ het beste van te maken. Daarvoor hebben we bij MKB Duiven voor 2021 een motto bedacht: ‘Doe elke dag iets waar je blij van wordt’. Ik doe dat al vanaf 1 januari en ik garandeer je: het werkt.
 
In een wereld waarin pessimisme door corona hoogtij viert, is het een verademing om elke dag op zoek te gaan naar jouw persoonlijke positieve lichtpuntjes. Je denkt eraan als je opstaat en je denkt er aan als je gaat slapen, waardoor die corona-ellende naar de achtergrond verdwijnt.
 
We hebben ons laten inspireren door dit leuke boekje. Het kost 15 euro en is te bestellen bij onze collega Wim Kersten, die in Oosterbeek de prachtige boekhandel Meijer & Siegers runt (telefoon 026 – 334 1047). En denk er aan: niet bestellen bij bol.com (denk lokaal, koop lokaal).
 
Als Wim geen tijd heeft dan kom ik het boekje persoonlijk bij je brengen. Alle nieuwe leden ontvangen een exemplaar in ons welkomstpakket ‘de deus van De Reus’, want zij zijn blij met MKB Duiven en wij zijn blij met onze nieuwkomers. Het boekje is echt een aanrader van een in 2021 al veertien dagen blije voorzitter.
 
We hebben ook al banners en stickers laten maken om ons motto te promoten. En we zijn in gesprek over een workshop voor MKB Duiven van de enige zogeheten geluksprofessor van Nederland, Patrick van Hees.
 
Blij word ik ook van de (kleinschalige) activiteiten die we met MKB Duiven kunnen ontplooien, zoals de eerste editie van de MKB Duiven Food Rally op zondag 24 januari. Een mooi voorbeeld hoe we met vindingrijkheid een honderd procent coronaproof activiteit kunnen organiseren. Honderd deelnemers blij en natuurlijk ook de acht horecabedrijven waar we gaan smullen van een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht.
 
Heb je ook een idee voor een activiteit laat het ons dan weten. We gaan er meteen werk van maken!
 
Waar je ook blij van wordt zijn onderstaande mededelingen, tips en wetenswaardigheden (zestien deze keer) van, voor en door je collega’s bij MKB Duiven.
 
1. Help de Help Desk van MKB Duiven: GGD zoekt op zeer korte termijn vaccinatielocatie in Duiven
Net voor afronding van deze CoronaCrisis Update ontving de Help Desk van MKB Duiven van bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink het verzoek om mee te helpen bij de zoektocht naar een locatie in Duiven, die de GGD kan gebruiken om te vaccineren. De locatie moet aan deze eisen voldoen:
- beschikbaar van 1 maart tot 1 november
- goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer
- toegankelijk voor mindervaliden
- de oppervlakte is moeilijk in te schatten. Momenteel gebruikt de GGD in sportcentrum Papendal een zaal van 500 vierkante meter, inclusief alle vaccinatieruimtes, opslag, wachtruimte, etc. Over een eventuele vergoeding is nog niets bekend. (Ik moet direct denken aan de half leegstaande Elshof Passage.) Heb of weet je een locatie, meldt het dan bij ons (0316 – 280 682) of bij Patrick (06 – 5385 8584). Bedankt alvast!
 
2. De Help Desk werkt en maakt je blij
Twee leden hebben de afgelopen weken met succes een beroep gedaan op de Help Desk van MKB Duiven.
Garagehouder Joey Klijnhout werd in december voor het eerst in zijn eenjarig bestaan van zijn bedrijf geconfronteerd met een wanbetaler. Volgens mij is er geen incassobureau lid van MKB Duiven (laat het anders even weten), dus hebben we collega’s om hulp gevraagd. Binnen no time hadden we Joey in contact gebracht met een betrouwbaar incassobureau. En nu maar hopen dat hij zijn geld beurt.
Fotograaf Marcel de Bont kampte met een technisch mankement aan zijn stadsverwarminginstallatie. Ik weet niet of ik dat zo goed heb omschreven want ik ben geen techneut en ik ben het mailtje met Marcels hulpverzoek kwijtgeraakt. Ik weet wel dat onze collega André Willems van Willems Installatietechniek het probleem keurig heeft opgelost en daar gaat hem om. André bedankt.
 
3. De Help Desk zoekt een meubelmaker/klusbedrijf
Voor een aspirant-lid zijn we op zoek naar een meubelmakerij/klusbedrijf dat meubilair (o.a. kastjes) in zijn winkel kan aanpassen. Kun jij dat of weet je iemand die dat kan, bel ons dan direct (0316 – 280 682). Als we een oplossing voor hem hebben, hebben we er ook meteen een nieuw lid bij en daar worden we allemaal blij van!
 
4. Yes, de MKB Duiven Food Rally op zondag 24 januari heeft nog plaatsen vrij
Je kunt nog deelnemen aan de eerste MKB Duiven Food Rally. We hebben er voor de eerste editie voor gekozen om maximaal honderd deelnemers toe te laten, dat zijn zo’n veertig auto’s. De rally begint om 12.30 uur en duurt tot pakweg 17.00 uur. Alle deelnemers blijven gedurende de tocht in hun auto. Het is geen wedstrijd en alles is coronaproof. De eigen bijdrage is dertig euro per persoon. De vereniging draagt ook dertig euro per deelnemer bij.
Ik vind de Food Rally een hartstikke leuk initiatief dat we de komende maanden eventueel vaker kunnen houden. Dus meld je alsnog aan, want tijdens onze Food Rally zie je alleen maar blije gezichten.
 
5. Een heerlijk pompoensoeppakket voor vier personen
Als je niet kunt meedoen aan onze rally en daardoor de culinaire hoogstandjes van onze horecabedrijven moet missen, kun je altijd nog een heerlijk pompoensoeppakket voor vier personen bestellen bij De Groene Schuur. Een superleuke actie van onze commissie vitaliteit & welzijn, waar je blij van wordt. Afgelopen dinsdag heb je daar een mailing over ontvangen. Je kunt de soep bestellen via het contactformulier op de website van De Groene Schuur.
 
6. TV Gelderland zoekt: een ondernemer die het roer heeft omgegooid
Begin deze week ben ik gebeld door verslaggever Dick Plekkenpol van TV Gelderland. Voor een serie documentaires zoekt hij ondernemers in de gemeente Duiven die door corona noodgedwongen het roer drastisch hebben omgegooid en met succes iets totaal anders gzijn aan doen. Ken je iemand die dat voor elkaar heeft gekregen, laat het mij dan even weten: 0316 – 280 682).
 
7. Eerst corona, daarna reconstructie Rijksweg
Het gedeelte van de Rijksweg vanaf de Jumbo-supermarkt tot de Vergertlaan gaat volgend jaar op de schop, lazen we deze week in de Duiven Post (hier en hier). Waarom de reconstructie nodig is, is mij niet duidelijk want als ik er over fiets, rijd of loop, heb ik niet het idee dat het wegdek in een slechte staat verkeert. Maar goed, ik heb er geen verstand van en het deel van de Jumbo naar de rotonde bij café De Tol ligt er natuurlijk heel fraai bij.
Maar ik vraag wel aandacht voor de noden van de ondernemers wiens winkels er zijn gevestigd. Het is niet de bedoeling dat zij straks maandenlang onbereikbaar zijn, want dan zal hun omzet drastisch dalen. MKB Duiven heeft in het verleden (toen het centrum ook maandenlang onbereikbaar was) bij de gemeente Duiven al gepleit voor een regeling om in zo’n geval reële schadevergoedingen aan gedupeerde ondernemers uit te keren. Ik ben benieuwd of dat al is geregeld. Kom op gemeente Duiven, maak ons blij!
 
8. Het bedrijf van onze quizmaster Sjoerd Janszoon
Sjoerd Janszoon organiseerde en presenteerde onlangs de eerste onlinekerstpubquiz voor MKB Duiven. Dat was een makkie voor Sjoerd, want in het dagelijks leven is hij mede-eigenaar van TeamPlay, een bedrijf dat zich is gespecialiseerd in onlineteambuilding. Lees hier het interview met Sjoerd in de Duiven Post. Sjoerd nogmaals bedankt voor de hartstikke leuke pubquiz. Een succes dat vraagt om een vervolg. Daar wordt aan gewerkt.
 
9. Nieuwe spelregels voor zaken doen met Engelse bedrijven na de Brexit
Wat waren die Britten volgens velen dom toen ze twee jaar geleden kozen voor de Brexit en de EU vaarwel zeiden. Als zeer regelmatige bezoeker van Groot-Brittannië snapte ik dat sentiment van de Britten wel. In Europa werd hel en verdoemenis in Engeland voorspeld. Van die bangmakerij is gelukkig niets terecht gekomen. Dat neemt niet weg dat de Brexit serieuze gevolgen heeft voor ondernemend Nederland. Er zijn nieuwe spelregels om in Engeland zaken te doen. Je leest ze in dit artikel in de nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel.
 
10. Nieuwe wetten per 1 januari 2021
Helaas is het in deze uitgave van onze CoronaCrisis Update niet alleen rozengeur en maneschijn. Ik heb het geprobeerd, maar er is ook een onderwerp waar je niet bepaald blij van wordt, eerder gek. Coronacrisis of niet, ‘the show must go on’ en dus trakteert onze overheid ondernemend Nederland vanaf 1 januari op een karrenvracht aan nieuwe wetten en regels. De Kamer van Koophandel (wie anders?) heeft ze voor ons op een rijtje gezet.
 
11. Yes, ook deze editie weer twee nieuwe leden: Michael van Eijden en Bart van Ooijen
Hier word je dan direct weer blij van. De afgelopen weken hebben zich weer twee nieuwe leden bij MKB Duiven aangesloten. Met een derde heb ik volgende week dinsdagmiddag een afspraak.
Michael van Eijden was ooit één van de eerste nieuwe leden van het ‘nieuwe’ MKB Duiven. Hij was toen eigenaar van de gelijknamige drukkerij op ’t Holland. De grafische wereld raakte echter in de versukkeling. Gelukkig is Michael een echte ondernemer en ging hij niet bij de pakken neer zitten. Vorig jaar begon hij Van Eijden Schilderwerken en zijn nieuwe succes gunnen we hem van harte. We zijn dan ook blij dat hij weer lid is. Welkom terug, Michael.
Bart van Ooijen is een ‘echte’ nieuwkomer. Een paar jaar geleden kocht hij met zijn partner de leegstaande manege aan de Lijkweg in Groessen. Samen runnen ze de manege met alles erop en eraan. Daarnaast hebben ze hun bestaande bedrijf Stal van Ooijen in Groessen gevestigd. Stal van Ooijen heeft zich toegelegd op het inkopen en verkopen van talentvolle springpaarden. Bart is zelf ook een verdienstelijk ruiter. Ik heb onlangs kennis gemaakt met Bart en het is een gedreven ‘paardenman’ én ondernemer, waar we nog veel van gaan horen. Eind december stelde hij zich uitgebreid voor in de rubriek Profiel in de Duiven Post.
 
12. Even voorstellen: de hoofdsponsors van onze ondernemersprijzen
Wat zouden we als MKB Duiven moeten zonder onze trouwe en blije sponsors. Ze stellen ons in staat om onze leden net dat beetje extra te bieden en spraakmakende evenementen te organiseren. De laatste aflevering van onze advertentieserie over de ondernemersverkiezingen stond in het teken van Rabobank Arnhem en Omstreken en Spiegel & Reflex Opleidingen. Aan het woord komen Cris van Arkelen (Rabobank) en Rien Boskeljon (Spiegel & Reflex). Vanaf de eerste editie hebben zij de naar hun bedrijf vernoemde verkiezing gesponsord: word je daar blij van of niet. En dat er nog maar heel veel edities mogen volgen. Lees hier het gezamenlijke interview met Cris en Rien.
 
13. Gemeente Duiven wil bedrijventerreinen uitbreiden
Een paar jaar geleden was de provincie Gelderland boos op veel gemeenten (waaronder Duiven) omdat er veel te veel braakliggende bedrijventerreinen zouden zijn. Maar het kan verkeren, want anno 2021 dreigt ineens een groot tekort aan bedrijventerreinen. Zo is de gemeente Duiven bijna uitverkocht. Lees het artikel (hier en hier) in de Duiven Post over de uitbreiding van de bedrijventerreinen.
 
14. Tips voor thuiswerken
Ik heb al jaren kantoor aan huis, maar als je afgelopen jaar abrupt zelf een ook je collega’s thuis moesten gaan werken, dan kan dat ontzettend moeilijk zijn. In de Gelderlander stond donderdag 7 januari een interessant artikel over de pro’s en contra’s van thuiswerken en hoe je daar een succes van kunt/moet maken.
 
15. Veelgestelde ondernemersvragen over corona
Zolang we nog niet met z’n allen zijn gevaccineerd, zullen we als ondernemers veelvuldig met de gevolgen van corona te maken krijgen. De huidige lockdown duurt tot 10 februari en de geesten worden al rijp gemaakt voor een avondklok. Wat de gevolgen zijn van alle maatregelen voor ondernemers wordt zoals altijd overzichtelijk in kaart gebracht door de Kamer van Koophandel. Lees dit artikel als je weer helemaal op de hoogte wilt zijn.
 
16. De muziektip van deze week
De muziek voor de vrijdagmiddagborrel kan harder want de buren kunnen in deze turbulente tijden vermoedelijk ook wel een opkikkertje gebruiken. We hebben geprobeerd je met deze uitgave van CoronaCrisis Update in een positieve flow te brengen en blij te maken. De kers op de taart is dit nummer: Things can only get better.
 
Dat was het voor deze week, de 26ste editie alweer van onze Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven en de leden van de Duivense gemeenteraad wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis en ‘doe elke dag iets waar je blij van wordt’.
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten