U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update nummer 27, vrijdag 29 januari

Coronacrisis Update nummer 27, vrijdag 29 januari

Geplaatst op 29 jan
2x bekeken
Coronacrisis Update nummer 27, vrijdag 29 januari

Wat een succes! Maar ook wat een opluchting om elkaar eindelijk weer eens te ontmoeten tijdens een activiteit van MKB Duiven. Ik heb het over de eerste Food Rally van MKB Duiven, die afgelopen zondagmiddag is gehouden. Kijk naar de foto’s op de website en je ziet dat ik niet overdrijf als ik schrijf dat het een schot in de roos was.
 
Bij het vertrek aan de Binnenweg op bedrijventerrein ’t Holland was het meteen genieten geblazen van de voorgerechtjes van Brasserie Een Mooie Dag. De overige zeven deelnemende horecabedrijven maakten het deze memorabele middag alleen nog maar mooier en lekkerder.
 
Voor degenen die helaas niet konden meedoen: gelukkig hebben we de flyer nog om te zien wat je zondag allemaal hebt gemist.
 
Onze Food Rally is in pakweg anderhalve maand georganiseerd. Een topprestatie! Onze dank gaat uit naar de organisatoren Oscar Grift van Proeflokaal Duiven, horecaman Theo Gieling en Marc Peters van onze commissie B2B die de ingenieuze aanwijzingen bedacht om de restaurants te vinden. Dit was de route.
 
Daarnaast natuurlijk volop complimenten voor de deelnemende bedrijven, die kosten noch moeite hadden gespaard om ons een heerlijk gerecht te serveren. We hebben ze beloond met het inmiddels onlosmakelijk aan MKB Duiven verbonden boekje Doe elke dag iets waar je blij van wordt.
 
Een woord van dank ook voor alle deelnemers die de coronaregels van de eerste tot en met de laatste seconde in acht bleven nemen. Grote klasse, want ik denk dat het erg belangrijk is dat we als MKB Duiven óók in coronatijd aan de weg blijven timmeren.
 
En dat gaan we doen, want we hebben inmiddels een plan voor de eerste MKB Duiven-wandeltocht door Duiven. Die houden we op zondag 21 februari. Je leest er dadelijk meer over. Daarnaast krijgt ook de Food Rally zeker een vervolg. Afhankelijk van het verloop van de coronamaatregelen wellicht in maart al.
 
Heb je ook een idee voor een activiteit in coronatijd laat het weten. We maken er meteen werk van.
 
En dan nu de gebruikelijke mededelingen, tips en wetenswaardigheden (twintig stuks deze keer) van, voor en door je collega’s bij MKB Duiven.
 
1. Na de Food Rally gaan we wandelen op zondag 21 februari
Niet voor niets heeft MKB Duiven een commissie vitaliteit en welzijn. Dus na de culinaire hoogstandjes van de Food Rally komen we nu in beweging. Op Facebook lazen we dat Peter Houthuijzen van Grand Café Bij Welling een wandeltocht door Duiven heeft opgezet. Een telefoontje naar Peter was voldoende om op zondag 21 februari de eerste MKB Duiven-wandeltocht te kunnen houden. Een tocht van tien kilometer langs mooie plekjes in Duiven.
Start en finish zijn bij Grand Café Bij Welling aan het Remigiusplein. Bij het vertrek staat een kopje koffie klaar, voor onderweg krijg je een heerlijk lunchpakket mee en na afloop is er een kom huisgemaakte soep. Komende week ontvang je het inschrijfformulier. Deelname is gratis.
 
2. Ook in 2021 blijven ze van harte welkom: blij met drie nieuwe leden
Gelukkig zijn we als MKB Duiven het nieuwe jaar begonnen zoals we het oude zijn geëindigd: met het begroeten van nieuwe leden. Daar word je blij van.
• Tonny Gerritsen uit Groessen is mede-eigenaar/directeur van Lithos Bouw en Ontwikkeling in Amersfoort. Tonny omschrijft het als een middelgroot bouwbedrijf dat in heel Nederland actief is. Zo ook in onze gemeente waar Lithos een plan heeft gemaakt voor de bouw van woningen in Groessen, lazen we onlangs in de Duiven Post.
• Antoine en Mary-Ann Delion zijn de eigenaars van de Bakker Bart in de Elshof Passage. Het ondernemende paar runde tot voor kort ook een Bakker Bart in Utrecht, maar daar zijn ze mee gestopt. Nu ze niet langer de hele dag aan het sjezen zijn tussen hun woonplaats Bemmel, Utrecht en Duiven is er tijd om hun netwerk in Duiven uit te bouwen. Antoine stond onlangs nog in de krant met de fraaie racebaan die hij in het zitgedeelte van zijn zaak in Duiven heeft gebouwd.
• ‘Zoals de ouden zongen piepen de jongen’. Dat geldt voor de jeugdige Wessel Nuwenhof (23) die samen met zijn compagnon Sian Armut het bedrijf Hugo’s Horren runt. Een bedrijf dat ze begonnen tijdens hun studie aan de HAN. Wessel is de zoon van ons lid en dorpsgenoot Martin Nuwenhof, die eigenaar is van Traditech BV. In de Duiven Post stond in juli 2019 al een leuk artikel over Hugo’s Horren.
 
3. Blij met de Coronateststraat op Centerpoort
Afgelopen weken heb ik diverse collega’s gesproken die vol lof waren over de coronateststraat aan de Impact op Centerpoort. Je rijdt er heen, je wordt getest en binnen een kwartier hoor je de uitslag. In december heb ik er uit voorzorg ook gebruik van gemaakt. De uitslag was gelukkig negatief, maar wat was ik blij dat ik daar meteen terechtkon.
 
4. Laatste waarschuwing voor bol-punt-com
Onbeschoft. Anders kan ik de actie van bol-punt-com niet noemen om ongevraagd in onze nieuwsbrief reclame te maken voor die tent. En dan ook nog bij onze oproep om lokaal te kopen en niet bij onlinebedrijven zoals bol-punt-com, die de detailhandel in ons land naar de mallemoer helpen. Dus bol-punt-com stop daarmee!
Ik schrijf voortaan bol-punt-com in de hoop dat ik dan niet meer automatisch wordt gestalkt door reclame van die club. Ik zou zeggen: doe mee! En koop ook lokaal.
 
5. En daar is gemeenteraadsfractie nummer 11
Gekker moet het niet worden. Wie de Duivense gemeentepolitiek volgt, zal dat hebben gedacht toen bekend werd dat er weer een gemeenteraadsfractie is bijgekomen. Deze keer heeft raadsnestor Piet Arends na vele jaren het vertrouwde nest van Lokaal Alternatief verlaten. Piet is het zoveelste raadslid dat om hem moverende redenen voor zichzelf begint. De Duivense gemeenteraad telt 21 leden, die nu over elf (!) partijen zijn verdeeld.
 
6. Meld ons waar jij blij van wordt
MKB Duiven heeft dit jaar als motto doe elke dag iets waar je blij van wordt. De bedoeling is dat je in deze beroerde coronatijd de ellende vergeet en juist aandacht schenkt aan lichtpuntjes, die er elke dag zowel zakelijk als persoonlijk ook nog steeds zijn als je je er maar op focust. Probeer het, ik garandeer je dat het werkt. De komende uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws staat in het teken van ons motto. Daarom hier een oproep om ons via info@mkbduiven.nl te laten weten waar jij blij van wordt en waarom. We drukken de reacties af in MKB Nieuws.
 
7. Nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers
Het kabinet heeft op 21 januari het steunpakket voor ondernemers uitgebreid. Als mkb-ondernemer is het bijna niet meer te volgen waarvoor je in aanmerking komt of wat de gevolgen voor je bedrijf zijn. Gelukkig is daar al vanaf het begin van de coronacrisis de Kamer van Koophandel, die alle maatregelen elke keer keurig voor ons op een rijtje zet. Zo ook deze keer. Top!
 
8. De aanleg van de A15…
Toen ik lang geleden begon als correspondent van de Arnhemse Courant was er al sprake van: de aanleg van het laatste stuk van autosnelweg A15 van Ressen naar toen nog Babberich. In mijn ogen zou dat nog steeds het beste tracé zijn, maar daar dachten ze in Zevenaar anders over en daarom zit onze gemeente nu met de gebakken peren met een tracé langs Loo en Groessen. Vorige week nam de Raad van State over de vele bezwaarschriften een besluit. In de Gelderlander en de Duiven Post reageerden voor- en tegenstanders op de uitspraak.
 
9. Overschot of tekort aan personeel: bel Werkgevers Servicepunt Midden-Gelderland
Door corona staat ook de arbeidsmarkt op z’n kop, daar word je dan niet blij van. De ene werkgever heeft tijdelijk te veel personeel, terwijl er gelukkig ook nog bedrijven zijn die extra personeel nodig hebben. Het Werkgevers Servicepunt Midden-Gelderland helpt je graag als je met personeelsvraagstukken kampt. Datzelfde geldt voor om- en bijscholing.
Wil je meer weten over het Werkgevers Servicepunt Midden-Gelderland lees dan deze interessante folder die we op verzoek van wethouder Ineke Knuiman van de gemeente Duiven, die gaat over werk en inkomen, onder je aandacht brengen.
 
10. Start van onze nieuwe commissie bedrijventerreinen
Gisteren (donderdag) hebben de leden van onze nieuwe commissie bedrijventerreinen elkaar leren kennen. Het was een positieve bijeenkomst, die erin resulteerde dat iedereen die we hadden uitgenodigd ook definitief lid van de commissie is geworden.
De commissieleden zijn: Fien Riggeling van Riggeling Transport (Centerpoort), Jarno Gieling van Hotel Gieling (Nieuwgraaf), Ellen Kooistra van BBA Techniek (Nieuwgraaf), Joost Wassink van ACDE Nederland (’t Holland), Femke ter Steeg van Bills Barn Import & Groothandel (’t Holland) en Hendrik Elsinga van Belastingadviesbureau Elsinga (namens ondernemers die niet op een bedrijventerrein willen zitten). De ambitieuze commissie staat onder leiding van onze secretaris Linda Hauwert.
 
11. Maak je zelf blij met een bedrijfspresentatie of advertentie in MKB Nieuws!
De afgelopen weken hebben we enkele bedrijven uit Arnhem moeten teleurstellen. Ze wilden graag adverteren in MKB Nieuws, hét magazine voor ondernemend Duiven, maar voorrecht hebben alleen onze leden. Alleen zij mogen adverteren in MKB Nieuws. In de komende uitgave, die verschijnt in maart, is nog ruimte voor enkele bedrijfspresentaties. Zie de voorbeelden van Financieel Huis De Pastorie en reïntegratiebureau Interstap uit ons laatste nummer. Heb je belangstelling voor zo’n unieke presentatie, neem dan contact op met Dianne de Geus van R&D Telebusiness (06 – 1817 0579) of ondergetekende (0316 – 280 682). Je kunt ook bellen voor het plaatsen van een advertentie. Dus maak je zelf blij!
 
12. Subsidiemogelijkheden voor verdere digitalisering van je bedrijf
We kunnen het niet genoeg onder je aandacht brengen: maak gebruik van de subsidiemogelijkheden voor verdere digitalisering van je bedrijf. Je hebt daar op dinsdag 19 januari een mailtje over ontvangen. Wees er snel bij, want ik denk dat massaal gebruikgemaakt gaat worden van deze regeling. In de Liemers is een werkgroep geformeerd en als ik het goed begrijp, zijn vanaf 1 februari digitale aanmeldformulieren beschikbaar. Tot 5000 euro krijg je de helft van je investering van de overheid terug. Wij blijven dit op de voet volgen en informeren je direct als er nieuwe ontwikkelingen zijn.
 
13. Brief gemeente Duiven voor ondernemend Duiven in coronatijd
In de tweede week van dit jaar hebben 545 ondernemers in de gemeente Duiven een brief ontvangen van het Duivense college van burgemeester en wethouders (ik niet, ik heb alleen een aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen ontvangen). Het gemeentebestuur steekt met de brief in deze coronatijd haar ondernemers een hart onder de riem. Het is fijn om te lezen dat het gemeentebestuur met ons meeleeft en de aangeboden hulp is van harte welkom.
 
14. Nieuw project tegen cybercriminaliteit
Maar liefst 22 (!) procent van de mkb-ondernemers was in 2019 het slachtoffer van cybercriminaliteit. In de onlinenieuwsbrief van Oost-Gelderland Business las ik een interessant artikel over een nieuw project om mkb’ers te helpen zich te wapenen tegen cybercriminaliteit. Dat project heet ‘Risicoklasse-indeling Digitale Veiligheid’. Het is op 12 januari van start gegaan. Lees hier het artikel.
 
15. Belastingmaatregelen in coronatijd
Ik kan me telkens behoorlijk opwinden als dit onderwerp ter sprake komt, maar deze keer komt er geen stoom uit mijn oren. Het betreft namelijk uitstel (helaas geen afstel) van het betalen van belasting. De Kamer van Koophandel heeft alle maatregelen van de belastingdienst op een rijtje gezet. Maak tijd om dit overzicht even te lezen.
 
16. Overzicht belangrijke data in 2021 voor ondernemers
In dezelfde uitgave van de voortreffelijke nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel staat ook een handzaam overzicht van belangrijke data voor ondernemers. Bekijk of bewaar dit overzicht.
 
17. Helaas, geen Roefeldag in 2021
De vrijwilligers die de jaarlijkse Duivense Roefeldag organiseren, hebben nu al besloten dat net als vorig jaar ook dit jaar de Roefeldag niet kan doorgaan vanwege de coronapandemie. Het Roefeldagcomité heeft dat besluit volgens voorzitter Gerard van Ham met pijn in het hart genomen, lazen we deze week in de Duiven Post.
 
18. Activiteitenprogramma MKB Duiven 2021 (onder voorbehoud natuurlijk)
- (UITGESTELD) Donderdag 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
- Zondagmiddag 24 januari: MKB Duiven Food Rally.
- (NIEUW) Zondag 21 februari: MKB Duiven-wandeling door Duiven, van commissie vitaliteit en welzijn.
- Februari/maart: bierproeverij Brasserie Een Mooie Dag.
- Februari: kartavond bij Kartbaan Duiven.
- Donderdag 13 maart: netwerkontbijtbijeenkomst in Brasserie Een Mooie Dag (8.00 - 10.00 uur.
- Februari/maart: gastspreker Annemarie van Gaal
- Februari/maart: inspiratiecafé met burgemeester Huub Hieltjes.
- Maart/april: kunstworkshop ‘Kijken naar Kunst (zonder er verstand van te hebben)’.
- Maart/april: ondernemersavond met uitreiking Duivense ondernemersprijzen.
- April/mei: excursie naar Fort Pannerden.
- Een zondag in mei: MKB Duiven Rally.
 
19. Hartverwarmende Facebook-post burgemeester Huub Hieltjes
Dat burgemeester Huub Hieltjes ondernemend Duiven een warm hart toedraagt, wisten we al. Toch vonden we het hartstikke leuk en hartverwarmend om deze post op onze Facebookpagina te lezen!
 
20. Tot besluit: muziek waar je blij van wordt
Het is vrijdagmiddag met het weekend voor de deur en wat ons wacht is een uitgeklede vrijdagmiddagborrel. Maar dat mag de pret niet drukken, want van dit plaatje word je hartstikke blij. Wie in deze leuke clip minstens vijf beroemdheden herkent – de eerste krijg je cadeau, dat is Elvis – krijgt van ons het boekje ‘Doe elke dag iets waar je blij van wordt’. Succes!
 
Dat was het voor deze week, de 27ste editie alweer van onze Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven en de leden van de Duivense gemeenteraad wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis.
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten