U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update nummer 29, vrijdag 26 februari

Coronacrisis Update nummer 29, vrijdag 26 februari

Geplaatst op 26 feb
3x bekeken
Coronacrisis Update nummer 29, vrijdag 26 februari

We worden op onze wenken bediend en dat is een compliment waard voor het Duivense gemeentebestuur: woensdag 3 maart om 13.00 uur hebben onze secretaris Linda Hauwert, penningmeester Richard Rigter en ondergetekende een afspraak met burgemeester Huub Hieltjes, wethouder Johannes Goossen en bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink.
 
We gaan het hebben over de mogelijkheden die de gemeente Duiven in coronatijd heeft om ondernemers financieel steun te bieden. Dat kan op velerlei terrein zijn: bijvoorbeeld uitstel van betaling of zelfs kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
 
We horen namelijk te vaak dat andere gemeenten coulanter zijn, dus willen we graag horen of dat klopt en of Duiven in deze ongekende tijd ook niet ruimhartiger moet zijn. Als dat gevoel ook bij de burgemeester en de wethouders leeft, moet het mogelijk zijn om de ergste nood te lenigen.
 
Dat is ook de reden dat we om een live-overleg hebben gevraagd. We willen voelen dat er bij onze bestuurders oprechte bezorgdheid is over de onzekere toekomst van onze ondernemers. Dat kan niet online, daarvoor moet je in elkaars aanwezigheid zijn.
 
Daarnaast willen we tijdens het overleg aankaarten of onze gemeente het voortouw kan nemen om een lokaal herstelplan te maken. Ik heb begrepen dat bijvoorbeeld de gemeenten Amstelveen en Roermond daarmee al bezig zijn. Doel van een herstelplan is om een de lokale economie weer aan te slingeren, een impuls voor bedrijvigheid waarbij ons inziens in crisistijd regeltjes, voorschriften en vergunningen tijdelijk naar het tweede plan verschuiven.
 
Maar we vragen ook aandacht om het ‘lokaal kopen’ doelgericht te promoten en te stimuleren, want de lokale consument moet wel weer stoppen met online-kopen. We realiseren ons dat dat allemaal niet makkelijk is, maar als je er niet aan begint dan weet je zeker dat het niets wordt.
 
Heb jij een onderwerp waarvan je vindt dat het in de geest van het overleg past, bel ons dan (0316 – 280 682) zodat we het ter sprake kunnen brengen. Of heb je het idee dat de steun van de gemeente ontoereikend is, meld dat dan ook.
 
 
En dan nu de gebruikelijke mededelingen, tips en wetenswaardigheden (twaalf deze keer) van, voor en door je collega’s bij MKB Duiven waar je blij van wordt.
 
1. Wat een succes: onze eerste ‘Meer Kilometers in de Benen’-wandeltocht
Met burgemeester Huub Hieltjes en zijn echtgenote onder de deelnemers mag de eerste editie van onze ‘Meer Kilometers in de Benen’-wandeltocht op zondag 21 februari helemaal een groot succes worden genoemd. Mede door het fantastische voorjaarsweer genoten 85 wandelaars (en enkele honden) van een mooie tocht langs plekjes in Duiven waar je anders nooit komt.
Chapeau dus voor onze commissie vitaliteit & welzijn, routemaker en wandelpromoter Martien van Diek en Peter Houthuijzen van Grand Café Bij Welling, waar deze wandeltocht ook als arrangement kan worden geboekt. Dat is leuk voor degenen die zondag niet mee konden doen, want het is beslist de moeite waard. Een bedankje ook voor André Oudendag en zijn vrijwilligers, die ons in het Horsterpark bij het populaire standje van Dickens een drankje en een zelfgebakken koek aanboden.
De reacties waren allemaal fantastisch. Maar deze van Rieky Snelder, de oudste deelneemster, willen we je niet onthouden (klik hier).
 
2. De nieuwe leden van week 7 en 8: weer drie kanjers!
Yes ook dit keer stellen we in onze nieuwsbief de laatste aanwinsten van MKB Duiven voor. Drie wederom en dat zorgt ervoor dat we in januari en februari een recordaantal nieuwe leden hebben mogen verwelkomen. Echt ongelofelijk. Waar we ook erg trots op zijn, is dat er in februari geen enkele opzegging was. Met dank aan jullie, onze ambassadeurs, want MKB Duiven dat zijn we samen.
 
- Ons lid Marcel Hermsen verwelkomde in één van zijn bedrijfsgebouwen bij het voormalige Unilevercomplex in De Helhoek, dat ooit een blikvanger in de Liemers was, Michel de Wette met zijn bedrijf Escape Opleidingen als nieuwe huurder. En zoals het een goede ambassadeur betaamt, wees Marcel hem de eerste dag direct op de toegevoegde waarde van MKB Duiven. Michel meldde zich die avond terstond aan en terwijl het inschrijfformulier nog op zijn beeldscherm stond werd hij al door ons gebeld!  Michel, die in de buurt van Rotterdam woont, was verbaasd en zeer aangenaam verrast. Zijn bedrijf geeft onder meer trainingen op het gebied van Arbo en veiligheid.
 
- Drie jaar geleden begon Helga Janssen voor zichzelf in de fitnessbranche als personal trainer en wandelcoach: HJ Sport & Voeding. Sinds oktober 2020 geeft ze ook trainingen EMS (Electro Musculaire Stimulatie). Ik ben zo benieuwd wat dat is en wat het effect er van is, dat ik inmiddels een proefles heb aangevraagd. Haar nieuwste bedrijfsactiviteit was voor Helga aanleiding om zich op de zakelijke markt te gaan profileren. Dat begint natuurlijk met het lidmaatschap van MKB Duiven!
 
- Overbuurman Jeroen van de Pavert maakte Ester Bierens en Hans Rijntalder attent op MKB Duiven en prees ons aan als een actieve club waar je als ondernemer in Duiven lid van moet zijn. Dat lieten Ester en Hans zich als nieuwe bewoners van de Ploenstraat geen tweede keer zeggen. Hun bedrijf heet Pondera en is een voorname speler op het gebied van duurzame energieprojecten, voornamelijk windenergie. Hou je vast: de grootste offshorewindturbine ter wereld staat op de Maasvlakte en is eigendom van Pondera. Hier gaan we ongetwijfeld meer van horen en lezen.
 
Michel, Helga, Ester en Hans, van harte welkom bij MKB Duiven en veel succes!
 
3. We gaan weer iets nieuws doen: met z’n allen een promotiefilm maken voor MKB Duiven op 7 en 10 maart
Kijk eens naar deze film Fifty people, one question. Vijftig mensen geven spontaan antwoord op één en dezelfde vraag. Zo zijn er nog veel meer te vinden op YouTube. Ik vind ze fantastisch en nadat ik de eerste had gezien, dacht ik meteen dat we ook zo’n film moeten maken om MKB Duiven te promoten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, totdat ons lid Sendly Reina van SPR Video Productions bereid bleek ons te helpen.
Dat gaat Sendly doen samen met Henck Pengel van Doglah MediaDesign, uiteraard ook lid van onze club. De opnames zijn zondag 7 maart en woensdsag 10 maart in Brasserie Een Mooie Dag.
Maar nu kom jij in beeld, want we zijn natuurlijk op zoek naar leden die aan onze film willen meewerken. Het gaat heel simpel: je gaat voor de camera staan je geeft antwoord op de vraag ‘wat betekent MKB Duiven voor jou persoonlijk?’ Uiteraard gaan we dat coronaproof organiseren, dus met tijdschema’s en dergelijke.
Stuur ons een mailtje als je mee wilt doen. Het wordt een unieke promotiefilm, spraakmakend zoals je dan van ons gewend bent. Ik kan niet wachten op de opnames, want dat wordt alleen al een happening. Sendly en Henck nu alvast bedankt voor jullie inspanningen.
 
4. Digitaliseringsactie voor mkb-ondernemers
Met de nodige bombarie is de afgelopen maanden bekendgemaakt dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de provincie Gelderland 1,6 miljoen euro beschikbaar stellen voor mkb-bedrijven om hun digitale presentatie te verbeteren. Die steun is meer dan welkom want veel ondernemers zijn noodgedwongen online op zoek naar extra omzet.
Helaas is 1,6 miljoen euro niet echt veel als je dat in heel Gelderland moet verdelen. Voor de regio Arnhem-Nijmegen is uiteindelijk 500.000 euro beschikbaar. Ik heb de verdeelsleutel gezien en voor de gemeente Duiven zit er 15.000 euro in de subsidiepot. En dat voor de economische motor van de Liemers, waar zo’n 2000 bedrijven staan ingeschreven bij de KvK. Maar goed, ik snap dat je moet delen.
En wie weet vindt ons gemeentebestuur het project de moeite waard om voor bedrijven in Duiven, Groessen en Loo extra geld beschikbaar te stellen. Dat zou een perfecte maatregel zijn om de lokale economie een impuls te geven als de coronapandemie eindelijk voorbij is.
Bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink van de gemeente Duiven heeft ons gevraagd dit persbericht over de digitaliseringsvouchers onder jullie aandacht te brengen.
 
5. Corona-lockdown: houd de moed erin!
Wat anders kunnen we doen tijdens de lockdown, die al een tijdje niet meer zo intelligent is als ons een jaar geleden met veel pr-tromgeroffel werd gepresenteerd. Mijn vrienden in Engeland, die gelukkig al gevaccineerd zijn, zitten in hetzelfde lockdownschuitje. Ze stuurden me deze week dit geweldige filmpje om ook in Duiven de moed erin te houden.
 
6. Fraai staaltje vastberadenheid: kunstwerk ‘Poort van Duiven’
Coronapandemie of niet, deze man gaat onverdroten voort om zijn droom te verwezenlijken. De Duivense kunstenaar Maarten van der Geest bedacht het kunstwerk ‘Poort van Duiven’ dat hij op de rotonde Rijksweg-Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat wil realiseren. Deze week meldde de Duiven Post op de voorpagina dat kunstwerk ‘Poort van de Liemers’ er komt.
 
7. Word lid van MKB Duiven, want dat blijft niet onopgemerkt bij de Duiven Post
De vorige keer kondigden we het al aan: geheid dat het nieuwe MKB-lid T.J. van Apeldoorn binnenkort met zijn nieuwe bedrijfsactiviteit in de Duiven Post staat. T.J. heeft met zijn pa een toonaangevende reisuitgeverij, maar de reiswereld ligt op z’n gat. Daarom zijn ze een bierbrouwerij begonnen, een geliefkoosd onderwerp in de Duiven Post. Je raadt het al: lees hier T.J.’s artikel.
Maar zonder gekheid: het blijft natuurlijk een perfecte binnenkomer voor een ondernemer in onze gemeente die met dank aan het lidmaatschap van MKB Duiven een perfect podium krijgt om zijn bedrijf in zijn woonplaats te promoten. Zo slim zouden meer ondernemers moeten zijn, schreven we vorige keer. We zijn benieuwd wie T.J.’s voorbeeld gaan volgen.
 
8. Corona of niet, lockdown of niet, de fiscus staat te popelen
Laten we er maar niet te veel woorden aan vuil maken. 1 mei nadert en onze vrienden van de fiscus kunnen niet wachten tot het zover is. Maar het is niet alleen kommer en kwel lezen we deze week in de nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel. Ere wie ere toekomt.
 
9. En nu iets waar je wel blij van wordt: de nieuwe MKB Nieuws
Met bloed, zweet en tranen maar ook heel veel plezier zijn we er weer in geslaagd de nieuwste editie van ons verenigingsblad MKB Nieuws op tijd bij de drukker aan te leveren. We hopen dat het gedrukte blad volgende week woensdag in Duiven arriveert. Hier alvast de voorpagina.
 

10. ハッピー: Sushihuus open vanaf woensdag 3 maart

We kunnen haast niet wachten, maar zullen nog enkele dagen geduld moeten hebben. Op woensdag 3 maart gaat het Sushihuus open, de nieuwste culinaire aanwinst van Duiven. Het Sushihuus is gevestigd in het pand van cafetaria/lunchroom ’t Bakhuus aan de Rijksweg. De eigenaren Seetjang Yu en Leo Hu laten niets aan het toeval over en hebben een topkok aangetrokken. De sushi-gerechten worden desgewenst ook bij je thuis of op de zaak bezorgd. Dit is de eerste folder van het Sushihuus.
 
11. Activiteitenprogramma MKB Duiven 2021 (onder voorbehoud natuurlijk)
 
- Zondagmiddag 24 januari: MKB Duiven Food Rally.
- (WAT EEN SUCCES) Zondag 21 februari: MKB Duiven-wandeling door Duiven van commissie vitaliteit & welzijn.
- (GAAT NIET DOOR) Zaterdag in maart: proeverij van bier en bijpassende gerechten door Brasserie Een Mooie Dag en Mitra, we hebben een online proeverij gevolgd, maar dat kan niet tippen aan een live-versie.
- Zondag 7 en woensdag 10 maart: opname van de promotiefilm ’50 People 1 question’ van MKB Duiven.
- (WEGENS SUCCES GEPROLONGEERD) April: tweede MKB Duiven Food Rally (rond Pasen).
 
12. Tot besluit: onze muziekkeuze
Deze week las ik in de Gelderlander dit grappige artikel: waarom meezingen met de radio gezond is. Daarom zijn we voor de muziekkeuze van deze nieuwsbrief op zoek gegaan naar één van de leukste en beste meezingers aller tijden.
We schrijven 1995. In een kroeg in Nijmegen hoort een van onze huidige leden dat het publiek massaal meezingt als dit nummer wordt gedraaid. Hij denkt meteen: bingo. Die collega was in die dagen platenplugger, die voor een platenmaatschappij op zoek was naar leuke nummers met hitpotentie en ze vervolgens promootte bij radiostations zodat ze werden gedraaid.
Daarvoor moet je een goede babbel hebben en die heeft ie nu nog, hetgeen hem goed van pas komt als trainer/coach en als voorzitter van een Duivense sportvereniging. Ik weet niet of hij in het publiek staat bij de videoclip. Prijsvraagje: over welke collega (een flamboyante persoonlijkheid inmiddels) hebben we het? Onder de goede inzenders verloten we dit leuke boekje.
En dan nu het nummer. Het begin is al legendarisch ‘Sally called, when she got the word’. De kroeg heette Gompie en Peter Koelewijn scoorde er deze wereldhit mee. Zingen!
 
Dat was het voor deze week, de 29ste editie alweer van onze Coronacrisis Update. Vrijdag 20 maart 2020 heb je de eerste ontvangen. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven en de leden van de Duivense gemeenteraad wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis.
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten