U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update nummer 30, vrijdag 12 maart

Coronacrisis Update nummer 30, vrijdag 12 maart

Geplaatst op 12 mrt
10x bekeken
Coronacrisis Update nummer 30, vrijdag 12 maart

Niets doen is geen optie meer en gelukkig zijn velen dat met ons eens. Dat blijkt uit de bijval voor de campagne ‘Koop Lokaal’, die deze week van start ging met een paginagrote advertentie in de Duiven Post. Deze eerste keer komt burgemeester Huub Hieltjes aan het woord. De komende weken vragen we andere (bekende) Duivenaren.
 
De campagne doen we samen met de gemeente Duiven, Ondernemersvereniging Centrum Duiven (OCD), Duiven Post, Stichting Promotie Centrum Duiven (SPCD) en MKB Duiven. We borduren voort op onze slogan ‘Samen komen we door de crisis!’, want we willen sámen zorgen dat onze bedrijven zo goed mogelijk uit de crisis komen en sámen laten zien waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn.
 
Een mooie samenwerking die veel voor de toekomst belooft, dus maak je borst maar nat. Er zijn al suggesties binnengekomen, waaronder een verzoek om raamposters. Daar wordt aan gewerkt. Als het meezit, ontvang je de poster tegelijk met onze paasattentie. We hopen dat elke ondernemer de campagne via zijn/haar eigen promotiekanalen ondersteunt, zodat de boodschap ‘Koop lokaal’ zich als een olievlek verspreidt.
 
We hebben burgemeester Hieltjes ook gevraagd of we de verkiezingsborden (na de verkiezingen!) mogen gebruiken om onze unieke lokale campagne. Dat verzoek past in de sfeer van het positieve overleg dat we (secretaris Linda Hauwert, vicevoorzitter Theo Gieling en ondergetekende) hadden met de burgemeester, wethouder Johannes Goossen en bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink.
 
Wij hebben onze grote bezorgdheid geuit over de penibele financiële situatie waarin ondernemers buiten hun schuld zijn terechtgekomen. Daar is begrip voor. We hebben verder gepleit voor ruimhartige regelingen voor uitstel/afstel van lokale belastingen. Het college heeft ons op het hart gedrukt dat bij coronamaatregelen ‘maatwerk’ het uitgangspunt is. Ook hebben we aangekaart dat in veel gemeenten lokale herstelplannen worden gemaakt. Dat gaat Duiven nu ook doen, waarbij secretaris Linda Hauwert adviseerde om een 10-puntenplan te maken met maatregelen voor specifieke omstandigheden in onze gemeente.
 
Je leest het: er is werk aan de winkel. Maar het is leuk om te doen en persoonlijk doet het me enorm veel deugd dat college, ondernemers en ik hoop ook onze gemeenteraad en onze inwoners samen de schouders onder deze campagne zetten. Want alleen sámen komen we door de crisis.
 
En dan nu de gebruikelijke mededelingen, tips en wetenswaardigheden (22 deze keer) van, voor en door je collega’s bij MKB Duiven waar je blij van wordt.
 
1. MKB Duiven Help Desk (1): oud-ondernemer uit Duiven zoekt woonruimte
Deze oproep voor onze help- en adviesdesk ontvingen we van belastingspecialist Hendrik Elsinga:
 
“In april 2020 is Jan van Kerkhof gestopt met zijn klusbedrijf. Daarna heeft hij zijn huis in de Van Schaikstraat verkocht om van zijn pensioen te genieten in Spanje. Tijdens de emigratieprocedure en de eerste golf van de coronapandemie krijgt hij in Spanje zijn eerste tia. Voor zijn herstel wordt hij overgebracht naar Nederland. Ik heb hem in die tijd regelmatig gesproken en zaken voor hem in gang gezet, daarna werd het angstvallig stil tot 5 maart. Ik word ’s morgens gebeld door Babs Heerschop, sociaal werker. Jan heeft in de afgelopen periode opnieuw twee tia’s gehad en verblijft voor zijn herstel momenteel in Opella in Oosterbeek en dat verklaart de radiostilte. In Opella kan hij tot eind maart blijven en voor daarna is hij tijdelijk op zoek naar woonruimte (wel gelijkvloers, Jan loopt achter de rollator). Zijn grote wens is dat hij daarna weer terug kan naar zijn woning in Spanje, maar dat is afhankelijk van zijn herstel. Is er iemand die iets weet om Jan te helpen? Stuur dan een email naar info@elsinga-advies.nl. Ik zorg dat de tip wordt doorgezet.”
 
2. MKB Duiven Help Desk (2): wie geeft verkooptrainingen voor winkelpersoneel?
Bas Derksen is eigenaar van topslagerij De Groene Weg in Nijmegen. Maar stilstand is achteruitgang en Bas is altijd op zoek naar mogelijkheden om zijn bedrijf te verbeteren. Hierbij zijn verzoek (hij is te bereiken op 024 – 355 5060).
 
“Is er binnen MKB Duiven een partij die winkelverkooptrainingen geeft? Er is bij mijn medewerkers de behoefte om meer te leren over hoe men goed/beter kan verkopen. Dus op gebied van klantvriendelijkheid, lastige klanten, gastvrijheid etc. Ik heb wel wat zitten zoeken op internet maar het komt er meestal op neer dat er trainingen worden gegeven voor verkopers buitendienst, autoverkopers dat soort zaken. Wat ik zoek is echt een training die direct toepasbaar is in mijn winkel. De bedrijfsleider en de zaterdagkracht moeten er allemaal iets aan hebben. Het moet op locatie zijn en in eerste instantie niet te ingewikkeld. Ik durf best te stellen dat wij dit al goed doen met elkaar, maar het kan altijd beter en/of anders en zoals gezegd is er een behoefte vanuit mijn medewerkers om hier beter in te worden. Ik hoor graag van je.”
 
3. MKB Duiven Help Desk (3): Michel Berendsen zoekt adviseur voor zijn hondenwelzijnscentrum
Michel Berendsen heeft een zwerfhondenschool voor adoptiehonden uit het buitenland. Daarnaast werkt hij aan een ambitieus project voor de realisatie van een hondenwelzijnscentrum. Wie op onderstaande oproep wil reageren, kan bellen (06 – 2950 7217) of mailen: mail@michelberendsen.com.
 
“Inmiddels zijn de plannen rond het hondenwelzijnscentrum weer een stuk concreter geworden en heb ik een zakelijk partner gevonden. Ook is er interesse vanuit andere ondernemers. Ik zou hulp kunnen gebruiken bij het goed uiteenzetten van een verdienmodel en structuur voor de BV (met aandeelhouders, etc.). Weet je iemand die daarbij kan helpen?”
 
4. Groen licht voor ‘enige echte’ MKB Duiven Rally op 30 mei of 13 juni
Zelfs corona krijgt niet voor elkaar dat we bij MKB Duiven bij de pakken neer gaan zitten. We kijken niet wat niet kan, maar wat wel kan. Daarom halen we een oud-succesnummer van stal: de enige echte MKB Duiven Rally. De geplande datum is zondag 30 mei of zondag 13 juni ,afhankelijk van de dan geldende maatregelen. Iedereen kan meedoen, ook al heb je nog nooit een rally gereden, want de instructies zijn voor beginners eenvoudig (bol-pijl-systeem). Voor de gevorderden is er een moeilijkere wedstrijd. De organisatie is in handen van onze commissie B2B.
 
5. Steun de superactie ‘Zorgkanjers Bedankt’, dat doet MKB Duiven ook
Een eerbetoon van alle zorgmedewerkers in Duiven, Groessen, Loo en Westervoort in de strijd tegen corona. Dat is de opzet van de actie ‘Zorgkanjers Bedankt’ in onze gemeente. Deze week is de crowdfunding van start gegaan, lazen we in de Duiven Post. We hopen dat net als MKB Duiven heel veel inwoners én bedrijven de actie steunen.
 
6. Vertel Candea-leerlingen over je beroep
Deze week heb je van ons een mailing ontvangen over het jaarlijkse ‘speeddaten’, waarbij ondernemers leerlingen uit 3-mavo vertellen over hun beroep. Een ongelofelijk mooi en dankbaar initiatief want jongeren van amper 15 jaar moeten al een cruciale beroepskeuze maken. Het is geweldig dat wij als MKB Duiven hen daarbij kunnen. Doe ook mee!
 
7. Coming soon: dé promotiefilm van MKB Duiven
De opnames voor de eerste promotiefilm van MKB Duiven zitten erop. Zondag en woensdag vertelden bijna vijftig collega’s op camera waarom ze lid zijn van MKB Duiven. Iedereen die heeft hebben meegewerkt (ik ook) is zeer benieuwd naar het resultaat. De montage zal nog een hele klus zijn voor de enthousiaste filmmakers Sendly Reina van SPR Video Productions en Henck Pengel van Doglah Media Design. Succes mannen!
 
8. Wat krijgen we nou dan: reclamebelasting in Westervoort?
Met bloed, zweet en trainen is het ons als MKB Duiven gelukt om de invoering van reclamebelasting in onze gemeente te voorkomen. Maar Duiven heeft met buurgemeente Westervoort een gezamenlijke ambtelijke organisatie: 1Stroom. Wie schetst onze grote verbazing toen we deze week door een gemeenteraadslid uit Westervoort werden getipt dat er in Westervoort wordt gesproken over de invoering van… reclamebelasting.
Hoe is het mogelijk!?! Ambtenaren die in onze gemeente van de eensgezinde gemeenteraad overduidelijk te verstaan hebben gekregen dat er geen reclamebelasting voor lokale bedrijven moet komen, proberen het in Westervoort vrolijk nog een keer. De opbrengst was nota bene al bijna ingeboekt: 101.350 euro.
 
UPDATE: Uit de laatste informatie maken we op dat de invoering van de reclamebelasting in Westervoort niet meer actueel is. Desondanks: Westervoortse ondernemers en politici: let op uw saeck!
 
9. Onze collega’s in Zevenaar willen af van betaald parkeren
Het legt ondernemend Duiven geen windeieren dat voor elk bezoek aan het centrum van Zevenaar moet worden betaald als je daar wilt parkeren (daarom mijd ik Zevenaar). We kunnen ons daarom heel goed voorstellen dat de meeste ondernemers in Zevenaar de buik vol hebben van dat betaald parkeren. Volgens een peiling in de Gelderlander wil ook 76 procent van de inwoners dat betaald parkeren verdwijnt.
Kappen daarmee, zou je zeggen en dat hebben onze Zevenaarse collega’s dan ook terecht aan het gemeentebestuur gevraagd. Het zou dan voor ons in Duiven wel balen zijn, maar gelukkig zijn onze eerste hulptroepen in Zevenaar gearriveerd. Een verkeerspsycholoog betoogde deze week, ook in de Gelderlander, dat er niet meer winkelend publiek komt als het parkeren gratis is. Ja echt.
Het is sneu voor onze Zevenaarse collega’s maar om ervoor te zorgen dat wij in Duiven de concurrentiestrijd met Zevenaar niet gaan verliezen, hopen we dat er naar de verkeerspsycholoog wordt geluisterd. We wensen de centrumondernemers in Zevenaar sowieso sterkte, want hen wacht over een paar jaar ook nog de opening van de duizelingwekkende Fashion Outlet Zevenaar langs de A12 met 85 tot 100 winkels…
 
10. Ga volgende week stemmen!
Stemmen is een recht en geen plicht. Ik roep iedereen op om volgende van je stemrecht gebruik te maken. Ik ben het ook niet altijd eens met wat in Den Haag wordt besloten en mag daar graag over mopperen à la Waldorf en Statler, maar één keer in de vier jaar maak ik met dankbaarheid gebruik van mijn stemrecht. Ik hoop op navolging. Welke partij maakt me niet uit. De Kamer van Koophandel heeft voor ons op een rijtje gezet wat de politiek in petto heeft voor het mkb.
 
11. Campagne Tweede Kamer-verkiezingen 2021 en 1981
Ik heb ze gemist de afgelopen weken: campagnes van alle politieke partijen (op één na) voor de Tweede Kamer-verkiezingen. ‘Vroeger’ voerden partijen op een creatieve manier intensief campagne. Bijvoorbeeld met een geluidswagen door het dorp. Wie herinnert zich niet de spraakmakende campagne met als slogan ‘Geen gezeik, iedereen rijk’. We hebben het natuurlijk over de De Tegenpartij, de partij van de louche Haagse vrije jongens F. Jacobse en Tedje van Es? Creaties van Kees van Kooten en Wim de Bie in hun legendarische tv-programma. De Tegenpartij werd warempel nog echt populair ook. Na een mislukte ‘staatsgreep’ live op tv werd De Tegenpartij opgedoekt. Generatiegenoten: geniet van deze uitzending. Jongelui: dit hebben jullie gemist.
 
12. Rabotopman Jan Ummenthum met pensioen
Directeur Jan Ummenthum, of directievoorzitter zoals dat tegenwoordig heet, gaat de Rabobank verlaten. Eerst was hij de grote baas van Rabobank De Liemers en na de fusie van Rabobank Arnhem en Omstreken. Nu er weer een reorganisatie is ingezet, gaat Jan met pensioen. Hij legt per 1 april zijn functie neer. In de twaalf jaar dat Jan directeur was, is de Rabobank altijd één van de belangrijkste sponsors en pleitbezorgers van MKB Duiven geweest, dus een betere directeur dan Jan konden we ons niet wensen. Lees hier de officiële verklaring van de Rabobank over Jans vertrek, dat we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan.
 
13. Paaspakket MKB Duiven
Met Pasen pakt MKB Duiven weer extra uit. Al onze leden worden op een heerlijk paaspakket getrakteerd met lekkernijen van Bakkerij KoenenChocolaterie ZinggWiMa Freshfood en Tezet. De bezorging geschiedt zoals gewoonlijk door onze supervrijwilliger Gerard van Ham, die daarbij wordt geholpen door de medewerkers van Brasserie Een Mooie Dag. De pakketten worden vanaf vrijdag 26 maart rondgebracht. Wie niet aanwezig is, kan het pakket afhalen bij Een Mooie Dag (aan het Remigiusplein).
 
14. Welkom bij MKB Duiven: Thijs Wegkamp van Wegkamp Acteer Diensten
Twee keer gooide de coronapandemie roet in het eten, maar drie keer is scheepsrecht. Daarom hebben we vanmiddag Thijs Wegkamp eindelijk kunnen verwelkomen als lid van onze mooie vereniging.
Thijs’ ondernemersdroom ging vorig jaar maart in vervulling. Maar binnen 24 uur na het afkondigen van de eerste lockdown waren al zijn opdrachten gecanceld of uitgesteld. Afgelopen zomer maakte hij dat nog een keer mee. Gelukkig is zijn situatie nu een stuk beter en mag hij het felbegeerde welkomstpakket van MKB Duiven in ontvangst nemen (alleen daarvoor zou je al lid worden).
Thijs is trainingsacteur. Hij wordt vaak ingezet bij communicatietrainingen als vervelende collega, lastige klant of een andere gesprekspartner, zodat cursisten meteen in de praktijk kunnen brengen wat ze net hebben geleerd. De credits voor Thijs’ lidmaatschap gaan naar fotograaf Jacques Kok. Tijdens een fotoshoot legde Jacques hem uit dat elke nieuwbakken ondernemer lid moet worden van MKB Duiven. Jacques bedankt en Thijs heel veel succes!
 
15. Gratis cybersecuritycheck van ons nieuwe lid Forus-P
Ons kersverse nieuwe lid Forus-P heeft een prachtige aanbieding voor mkb’ers. Forus-P is gespecialiseerd in cybersecurity, wat betekent dat ze websites en -applicaties grondig controleren op veiligheidsrisico’s. Een kortere omschrijving is hacken, maar dan wel ‘ethisch hacken’, aldus mede-eigenaar Dafna Peters.
Door de coronacrisis hebben veel kleinere bedrijven ineens een webwinkel en regelen ze bestellingen via internet (click & collect). Dat moet allemaal heel snel, wat de kans op veiligheidsrisico’s vergroot. Dafna en haar team helpen je uit de zorgen. Ze bieden ieder lid van MKB Duiven een gratis securityscan aan. Alles over deze unieke actie lees je in dit artikel in de Duiven Post.
 
16. Wat een aanwinst: de heerlijke gerechten van Sushihuus
Onze leden Seetjang Yu en haar partner Leo Hu zijn zeer tevreden over de positieve reacties op hun nieuwe bedrijf Sushihuus, dat 3 maart openging. Sushihuus is gevestigd aan de Rijksweg, in hetzelfde pand als cafetaria/lunchroom ’t Bakhuus, het andere bedrijf van Leo en Seetjang.
De openingsweek was het erg druk en de recensies zijn goed. Het paar bouwt hun zaak rustig op, want de kwaliteit staat voorop. Waarom je beslist hun suhsi een keer moet uitproberen lees je in dit artikel in de Duiven Post. De sushigerechten worden ook thuis of op de zaak bezorgd.
 
17. Word lid van MKB Duiven, want dat blijft niet onopgemerkt bij de Duiven Post (2)
In laatste nieuwsbrieven verwelkomden we de nodige nieuwe leden en je raadt het al: die stonden de afgelopen weken met prachtig artikelen in de Duiven Post: Forus-P (zie onderwerp 15), Sushihuus (zie onderwerp 16) en ook Helga Janssen van H.J. Sport & Voeding kwam uitgebreid aan het woord. Helga en haar 20-jarige dochter en schoonheidsspecialiste Lianne (Lianne Skin Clinic) zijn bijna tegelijkertijd elk een bedrijf begonnen. Dat gebeurt hoogst zelden. De extra publiciteit is een superbinnenkomer voor onze nieuwe leden.
 
18. Waarom is gratis publiciteit zo belangrijk voor elk bedrijf
Hoor het ook eens van een ander: in dit artikel in de nieuwsbrief van Hét Ondernemersbelang: Gratis publiciteit helpt ondernemingen groeien. Een artikel over het ongelofelijk positieve effect van publiciteit voor bedrijven. Daarnaast krijg je tips en handleidingen. Wat dat betreft hebben we dat in Duiven een stuk makkelijker voor elkaar: gewoon effe bellen (0316 – 280 682) en lid worden van MKB Duiven.
 
19. Quickscan na TOZO-ondersteuning
Van bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink ontvingen we het verzoek om deze brief en verwijskaart onder jullie aandacht te brengen. De reden is dat slechts 7 van de 276 ondernemers in onze gemeente die gebruik hebben gemaakt van de TOZO-ondersteuning zich hebben aangemeld voor een gratis QuickScan over de toekomst van hun bedrijf. “Neem contact op met de RSD en de gemeente als je het niet meer weet, ook als je niet weet of de overheid iets voor je kan betekenen. Stap over die drempel heen, het is in je eigen belang”, aldus Patrick en daar zijn we het helemaal mee eens. Heb je vragen, bel Patrick gerust: 06 - 5385 8584.
 
20. Uitslag van de grandioze prijsvraag over onze Duivense platenplugger
Echt veel inzendingen waren er niet op onze prijsvraag in de vorige Coronacrisis Update. Het nummer mag dan een wereldhit zijn geweest (Living next door to Alice, Alice who the f*ck is Alice), bijna niemand weet dat het succes mede te danken is aan een Duivense platenplugger. De man is kwestie is Emiel Hartskeerl. Maar helaas: zegge en schrijve één mkb-collega wist het juiste antwoord. De gelukkige is Edwin Tunnissen. Binnenkort overhandigt Emiel aan hem als beloning het prachtige boekje ‘Doe elke dag iets waar je blij van wordt’.
 
UPDATE: Onze platenplugger is anno 2021 voorzitter van Handbalvereniging Duiven. Daarom plaatsen we op verzoek van Emiel een oproep om de Jantje Beton Actie van zijn club te steunen.
 
21. Activiteitenprogramma MKB Duiven 2021 (onder voorbehoud natuurlijk)
- Zondagmiddag 24 januari: MKB Duiven Food Rally.
- (WAT EEN SUCCES) Zondag 21 februari: MKB Duiven-wandeling door Duiven van commissie vitaliteit en welzijn.
- (HAD MAAR MEEGEDAAN) 7 en 10 maart: opname promotiefilm MKB Duiven.
- (IN VOORBEREIDING) maart/april: tweede MKB Duiven-wandeling met de ‘Bult van Putman’ en de prachtige uiterwaarden en IJsseloever, start en finish bij Hotel Gieling.
- (WEGENS SUCCES GEPROLONGEERD): tweede MKB Duiven Food Rally rond Pinksteren (nieuwe datum volgt).
- Zondag 30 mei of zondag 13 juni: enige echte MKB Duiven Rally.
- Haringparty MKB Duiven in samenwerking met Vishandel De Laak en Grand Café Bij Welling, de voorbereidingen zijn begonnen (datum volgt).
 
22. Tot besluit: onze muziekkeuze
Je zult me niet op Facebook vinden. Ik heb het er niet op, maar donderdagmorgen liet ik me door Peggy Blaauw, die onze Facebookpagina beheert, overhalen: die foto is zóóó leuk (volgens Peggy). Goed dan. Ik heb het geweten. Aan het einde van de avond waren er 53 felicitaties voor mijn verjaardag binnen. Terwijl honderden mensen het bericht hebben gezien. Daar word ik zelfs even stil van. De muziekkeuze van deze week is dan ook een welgemeend dankjewel voor al die prachtige en hartverwarmende reacties: bedankt vrienden!
 
Dat was het voor deze keer, de 30ste editie alweer van onze Coronacrisis Update. Vrijdag 20 maart 2020 (mijn hemeltje dat is volgende week een jaar geleden!) ontving je de eerste. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven en de leden van de Duivense gemeenteraad wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis!
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten