Het juryrapport begint altijd met de opmerking dat de keuze ook dit jaar weer uiterst moeilijk was. De jury had zelfs het gevoel dat de genomineerden deze keer wel erg aan elkaar gewaagd zijn. De verliezers mogen straks met recht stellen dat hun grootste pech is dat ze uitgerekend dit jaar genomineerd zijn.
Maakt u zelf maar eens een keuze uit het volgende rijtje:
• ABC Zorgcomfort uit Loo dat zich met succes in de moordende concurrentiestrijd tussen de grote zorgpartijen mengde;
• de Brilliant Group die tegen het economisch tij in een schitterend nieuw pand op Graafstaete bouwde;
• Jumbo Gradussen dat er een supermarkt bij nam en tegelijkertijd beide winkels omturnde naar de Jumbo-formule;
• Restaurant ’t Raedthuys dat liet zien dat de Michelin-ster geen toeval was en die ster dit jaar nog vaster aan de deur mocht spijkeren;
• en Welling Catering dat in vijf jaar tijd van een klein keukentje in Groessen uitgroeide tot een bedrijf met 29 medewerkers.
Van ‘verliezers’ kan dus geen sprake zijn. Het zijn allemaal winnaars. Het probleem is het reglement. Dat schrijft één eindwinnaar voor. Bij zulke kleine verschillen kunnen een paar zinnen over de procedure geen kwaad.
In oktober krijgt de jury van het MKB-bestuur de namen van de genomineerden.
De jury heeft geen invloed op die lijst en gaat er dus van uit dat alle genomineerden moeten kunnen winnen. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor bedrijfsbezoeken van ieder circa twee uur. Die bezoeken vinden plaats in december en de jury hanteert daarbij een lijst met circa twintig criteria, waarbij sommige criteria extra gewicht in de schaal leggen. Daarna geven de drie juryleden ieder voor zich voor alle criteria cijfers. Als die zijn opgeteld, is de winnaar bekend.
Voordat we die winnaar bekendmaken, lopen we nog even kort langs de vijf kandidaten. Dat doen we kort, omdat u ze ook al kent van onder andere de prachtige filmpjes. We doen het bovendien in alfabetische volgorde. Dus dat we beginnen met ABC Zorgcomfort van Ingrid Jansen zegt niets.
Dat Ingrid Jansen een parel van een bedrijf heeft opgebouwd, behoeft geen betoog. Het nieuwe woonzorgcomplex in Westervoort mag gerust ‘state of the art’ worden genoemd. Dan gaat het niet alleen over de appartementen en de voorzieningen, maar vooral ook om het concept. Ingrid Jansen zag dat haar ouders de regie over hun leven dreigden kwijt te raken toen zij niet meer thuis konden wonen. Ze besloot dat het anders moest. Ingrid koos voor zorg op maat in ruime appartementen, die met huurtoeslag in principe voor iedereen betaalbaar zijn. Ouderen verhuizen daardoor niet naar een verzorgingshuis, maar naar een nieuw thuis mét zorg. Inmiddels is bijna alles verhuurd, voert ABC Zorgcomfort het Prezo gouden keurmerk en is het bedrijf door het zorgkantoor gecontracteerd. Het concept van Ingrid maakt bovendien naam, want in diverse plaatsen elders in Nederland bestaat belangstelling. Mogelijk leidt dit tot de franchiseformule ‘Wonen bij Jansen’.
Ingrid hoopt dat zij de eerste vrouw is die ondernemer van het jaar in Duiven wordt. Helaas voor haar levert het vrouw zijn geen extra punten op. Ze zou er ook weinig mee zijn opgeschoten, want diverse andere genomineerde bedrijven worden gerund door echtparen.
Dat geldt bijvoorbeeld voor de Brilliant Group van Marc en Ellis Rosendahl, in alle opzichten een opvallend ondernemerspaar. In de eerste plaats natuurlijk omdat ze besloten een nieuw pand te bouwen in een tijd dat veel ondernemers als het om huisvesting gaat liever even de hand op de knip houden. Het pand voldoet aan de strengste eisen op milieugebied. Duurzamer zul je het niet snel vinden. Marc en Ellis onderscheiden zich ook van de concurrentie door hun focus op de foodsector, hun totaalpakket, hun extreem hoge service en hun vermogen razend snel te leveren. Hun personeel halen ze bij voorkeur uit Duiven en een stagiair die het goed doet, mag bijna altijd blijven. Wie nieuwsgierig is, moet maar eens gaan kijken op Graafstaete. Ze zitten naast het pand van Geldnet, wat een handige locatie is als je een jaarlijkse groei van 25 procent realiseert.
Ook de Jumbo-supermarkten op het Eilandplein en aan de Pastoriestraat worden gerund door een stel: Chris en Jolanda Gradussen. Het kruideniersvak is ze met de paplepel ingegoten, maar denk niet dat het runnen van supermarkten daarom ‘appeltje-eitje’ is voor Chris en Jolanda. De concurrentie is moordend en daar komt bij dat supermarkten tegenwoordig zeven dagen per week geopend zijn. Dat betekent keihard werken en al helemaal als je er twee hebt, die bovendien een nieuwe formule kregen. Hard werken is gelukkig geen probleem voor Chris en Jolanda, want ze genieten van het dagelijkse contact met klanten en medewerkers. Die medewerkers zijn een belangrijke succesfactor. Als officieel leerbedrijf willen Chris en Jolanda hun medewerkers begeleiden bij hun eerste stappen in de beroepspraktijk. Die maatschappelijke verantwoordelijkheid blijkt ook uit het grote aantal activiteiten en verenigingen dat wordt ondersteund. Kom daar maar eens om bij de prijsvechters.
Het stel van de vierde genomineerde, restaurant ’t Raedthuys, heet Hans den Engelsen en Karina van der Kolk. Toen ze zich in Duiven vestigden, spatten de ambities er al vanaf. Maar dat leidde vooral tot veel scepsis: een toprestaurant in Duiven, dat zou natuurlijk niks worden. Hans en Karina lieten zich niet van de wijs brengen. Ze staken hun ziel en zaligheid in ’t Raedthuys en snoerden hun criticasters eind vorig jaar definitief de mond toen bekend werd dat ze een Michelin-ster hadden gekregen. Zo’n ster krijg je alleen als alles klopt – het menu, de wijn, de sfeer, de presentatie – en dat lukt alleen als je je stinkende best doet. “Je moet meer van je vak houden dan van je meissie”, vertrouwde Hans de jury toe (en Karina knikte). Hans en Karina hebben Duiven met hun restaurant eens op een andere manier op de kaart gezet. Hun gasten komen inmiddels uit binnen- en buitenland. En het siert Hans en Karina dat ze waar mogelijk hun producten uit de regio halen.
De laatste genomineerde is Peter Houthuijzen, die is getrouwd met Marjolein Welling. Vandaar de naam Welling Catering. Peter bouwde zijn bedrijf na een heel moeilijke periode in 2009 weer van de grond af op. Hij begon met zijn cateringservice in een keukentje van 20 vierkante meter in Groessen, maar dat is al lang verruild voor een veel groter pand op Centerpoort. En catering is niet meer het enige waarvoor Welling kan worden ingeschakeld. Peter verhuurt bijna alles wat je nodig kunt hebben op een evenement of een feest, desgewenst met het benodigde personeel erbij. Intussen doet hij ook zaken met grote bedrijven en zorgcentra.
Bij Welling Catering werken bijna dertig medewerkers, maar Peter verwacht dat de groei nog wel even doorgaat. In Duiven en omgeving is Welling Catering ook bekend vanwege de vele sponsoractiviteiten. “Wat je geeft, krijg je terug”, redeneert Peter. Het spreekt voor zich dat de jury hem en zijn vrouw Marjolein veel sterkte wenst in deze moeilijke tijd.
Dames en heren, dit waren de vijf genomineerden. Rest mij nog de keuze van de jury bekend te maken. Ik zal er niet langer omheen draaien: de ‘Rabobank De Liemers Duivense Ondernemer van het jaar 2014’ is geworden... Hans den Engelsen en Karina van der Kolk van restaurant ’t Raedthuys!