U bevindt zich hier: Home > Nieuws > MKB Duiven: Coronacrisis Update nummer 19, vrijdag 8 oktober

MKB Duiven: Coronacrisis Update nummer 19, vrijdag 8 oktober

Geplaatst op 8 okt
2x bekeken
MKB Duiven: Coronacrisis Update nummer 19, vrijdag 8 oktober

Met acht van de negen partijen in de Duivense gemeenteraad (en dat voor 21 zetels!) hebben we inmiddels gesproken over het plan van het Duivense college van B en W om reclamebelasting in te voeren.
 
We hebben aan die gesprekken een goed gevoel overgehouden. De raadsleden reageren allemaal positief op onze campagne, ook al is natuurlijk niet iedereen het met ons eens. Het wordt gewaardeerd dat wij als belangenbehartigers van de ondernemers in Duiven, Groessen en Loo op een professionele wijze aandacht vragen voor onze standpunten. Er wordt geluisterd naar onze argumenten, net zoals wij luisteren naar hun overwegingen. Bovendien wordt in ons dorp over de campagne gesproken. Dat is goed voor de belangstelling van de inwoners voor het werk van de gemeenteraad.
 
Vorige week donderdagochtend zaten we aan tafel met Wouter Smit van Pro Duiven en donderdagavond met fractieleider Geert-Jan Schrijner van de VVD. Afgelopen woensdag waren we te gast bij de voltallige SP-fractie. Het gesprek met Karin Bouwmeister van DOED is komende week.
 
Pro Duiven is tegen reclamebelasting. “Een onding”, vindt Wouter Smit. Zolang de coronacrisis duurt, wil zijn partij geen belastingverhoging voor burgers en ondernemers. Wouter wenste ons succes met de campagne, maar voegde eraan toe dat “in Duiven de ambtenaren de dienst uitmaken”.
 
Het overleg met ondernemerspartij VVD zorgde bij ons voor een gezonde spanning. Maar fractieleider Geert-Jan Schrijner brak meteen het ijs met de mededeling dat hij tegen reclamebelasting is. Helaas voegde hij er meteen aan toe dat dat geen garantie is dat hij het tegenhoudt. Hij beloofde wel dat hij het serieus gaat onderzoeken en gaat proberen om met een alternatief voorstel te komen. Vol verwachting klopt ons hart. Geert-Jan nodigde onze secretaris Linda Hauwert uit om mee te denken over mogelijke bezuinigingen. Daarbij moet je weten dat Linda de meer dan tweehonderd pagina’s tellende begroting van de gemeente heeft doorgespit en op volgens haar bizarre uitgaveposten is gestuit.
 
De SP-fractie had zich gedegen op het gesprek voorbereid door ons dossier reclamebelasting goed te bestuderen. Maar in hun tegenbegroting, waarop ze geen reactie hebben gehad van het college van B en W en de coalitiepartijen, hebben ze wel reclamebelasting opgenomen. Dat zij zo, maar ik heb na woensdagvond echt de indruk dat de SP inhoudelijk geïnteresseerd is ons verhaal. Die interesse is wederzijds.
 
Alles draait in de Duivense politiek om de drie partijen die samen met het college van B en W vormen: Lokaal Alternatief (verreweg de grootste partij), VVD en CDA. Met name na de gesprekken met Lokaal Alternatief (“Het lokale bedrijfsleven is één van de pijlers van onze gemeenschap”) en VVD (“Ik ben tegen reclamebelasting”) hadden we goede hoop dat we het schrappen van de reclamebelasting voor elkaar zouden krijgen.
 
Maar toen was het donderdag 8 oktober 13.39 uur. Via de mail verstuurde de gemeente een persbericht, waaruit blijkt dat de reclamebelasting wat B en W betreft niet van tafel gaat.
 
Het bestuur van MKB Duiven is zeer teleurgesteld. We vragen ons af of we met de verkeerde gemeenteraad hebben gesproken. We komen op korte termijn met een reactie. Volgende week dinsdag hebben we het eerste overleg over het vervolg van onze campagne – ‘Knok mee tegen de reclamebelasting van B en W’ – want we blijven het een heel verkeerde maatregel op een heel verkeerd moment vinden. Toen we begonnen hielden we er al rekening mee dat het een marathon en geen sprint zou worden.
 
Tot besluit van deze inleiding: ook de gemeente Montferland moet miljoenen euro’s bezuinigingen, maar daar snappen ze wel hoe je dat moet aanpakken. En daar hebben ze geen boze ondernemers voor nodig. De harde klappen in Montferland vallen niet bij het lokale bedrijfsleven, maar in het… gemeentehuis. ‘Snijden in eigen vlees’ heet dat. Lees hier het artikel in de Gelderlander. Daarom deze tip voor onze wethouder van financiën: je collega in Montferland heet Martin Som en hij is in het gemeentehuis bereikbaar op nummer 0316 – 291 391.
 
Tot nog een aardigheidje: We zijn trots op het logo en de slogan van onze campagne tegen de reclamebelasting. Echter met een knipoog deelde VVD-fractieleider Geert-Jan Schrijner mee dat hij ons logo wel verdacht veel vindt lijken op een oud logo van de PvdA. Alleen ontbreekt volgens hem de roos. Dat mag zo zijn Geert-Jan, maar de kleuren van ons logo moeten jou toch aanspreken: het oranje en blauw van (ondernemerspartij?) VVD. De steunkleur paars van ons reclamedossier hebben we trouwens geleend van Lokaal Alternatief. Dus aan ons zal het niet liggen!
 
En dan nu de gebruikelijke tweewekelijkse mededelingen en inspiratietips, zestien deze keer, voor en door MKB-collega’s.
 
1. Yessssss! Weer drie nieuwe leden: Niels en Mandy Detmar, Jeroen Heebing en Pepijn en Laura Putman
Niels en Mandy Detmar zijn momenteel hartstikke druk met de verbouwing van hun nieuwe bedrijfspand aan de Geograaf op Nieuwgraaf. Ze verhuizen van Zevenaar naar Duiven (beter zo dan andersom). Niels en Mandy zijn bevlogen ondernemers die met aanstekelijk enthousiasme twee bedrijven runnen: Stroopwafel Uniek, dat volgens een uniek recept op ambachtelijke wijze lactose- en glutenvrije stroopwafels produceert (uw voorzitter heeft ze geproefd en ze zijn heerlijk) en Leer Werkbedrijf Uniek dat zich sterk maakt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen door mensen met een beperking aan werk te helpen. Gezien de ambitieuze plannen van het ondernemende duo gaan we nog veel van hun bedrijven horen.
 
Jeroen Heebing kent ondernemend Duiven nog uit zijn tijd bij DECOM, dat zat aan het Wethouder Thijssenplein in wat toen nog de Elshof Passage heette. Jeroen is daarna voor zichzelf begonnen. Anno 2020 is hij eigenaar van Phone House Zevenaar. Phone House Duiven is zijn nieuwste project. De winkel komt in de Pastoriestraat naast Electro World Ree-Zo. Momenteel wordt druk gewerkt aan de verbouwing en de inrichting. Jeroen hoopt dat hij 26 oktober of uiterlijk 1 november open kan. Je kunt bij Phone House terecht voor een groot assortiment mobiele telefoons, abonnementen, accessoires en de beste service.
 
Pepijn en Laura Putman wonen in Groessen en runnen in de Steenstraat in Arnhem Slagerij Putman. Pepijn is de vijfde generatie in het familiebedrijf. Putman is trouwens meer dan een slagerij: “We zijn slagerij, traiteur en delicatessenwinkel in één”, staat er op de website. Met hun zelfgemaakte worsten vallen Pepijn en Laura bijna elk jaar in de prijzen tijdens grote vakwedstrijden. Wilfred van Manen raadde hen aan om lid te worden van MKB Duiven.
 
Niels, Mandy, Jeroen en Pepijn en Laura van harte welkom bij MKB Duiven. Binnenkort komen we met ons welkomstpakket op bezoek.
 
2. De MKB Duiven-helpdesk werkt: vraag maar aan Edwin van Kempen van de Sinterclub Duiven
Edwin van Kempen kennen we van Enjoy! Ballonvaarten. Samen met zijn zwager runt hij ook de Sinterclub Duiven. Je kunt het duo inhuren als Sinterklaas en Zwarte Piet. Daar gaan ze het dit jaar niet druk mee krijgen. Edwin belde ons met het verzoek of MKB Duiven hem kan helpen bij de promotie van een alternatief: een grote onlinebingo met Sinterklaas. De Duiven Post schreef dit leuke artikel over de bingoënde Sinterklaas en volgende week staat het in de krant en op social media!
 
3. De MKB Duiven helpdesk is er voor iedereen, ook voor jou!
Zit je ergens mee, heb je hulp nodig of heb je een probleem? Blijf niet zitten piekeren om het zelf op te lossen maar bel onze helpdesk (0316 – 280 682). Er is altijd iemand binnen ons unieke Duivense ondernemersnetwerk die je kan helpen en ook graag bereid is om dat te doen.
 
4. Steunpakket 3 van het kabinet uitgelegd door de KvK
Je kunt veel van de corona-aanpak van het kabinet vinden, of niet natuurlijk, maar mijns inziens is het kabinet goed bezig met steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Actueel is nu het derde steunpakket dat van kracht is tot eind juni 2021. De KvK heeft het allemaal voor ons op een rijtje gezet. Bekijk hier steunpakket 3.
 
5. Gratis ontwikkeladvies is per 1 december weer beschikbaar
Dit meldt loopbaanprofessional Cindy Frieswijk. Zij vraagt deze informatie met onze leden te delen. Cindy is geselecteerd om zo’n ontwikkeladvies te verzorgen. Ondernemers en hun personeel kunnen er gebruik van maken. “Met dit ontwikkel- en coachtraject van vier uur sta je stil bij je huidige loopbaan en kijken we wat nodig is om je doel(en) te bereiken”, aldus Cindy. De regeling was eerder dit jaar ook van kracht, maar toen was binnen enkele weken het maximaal aantal deelnemers bereikt. Dus wees er snel bij als jij of een collega een loopbaanvraagstuk heeft. Op Cindy’s website vind je meer informatie en kun je je aanmelden.
 
6. Week van de Veiligheid 5 tot 11 oktober
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft deze week, waarin het ’s avonds alweer vrij snel donker wordt, uitgeroepen tot Week van de Veiligheid. De campagne staat in het teken van inbraakpreventie lezen we in het persbericht Wintertijd = inbraaktijd.
 
7. Stem Duivens in de Rabo ClubSupport 2020
In deze tijd van het jaar staat bij Rabobank Arnhem en Omstreken elk jaar in het teken van de Rabo ClubSupport. Onze coöperatieve bank verdeelt 200.000 euro onder verenigingen en stichtingen, die zich hebben ingeschreven. Dat gebeurt op basis van het aantal stemmen dat ze krijgen. Alle clubs en stichtingen zijn ons even lief, maar we roepen onze leden, die lid zijn van de bank, op om vooral op verenigingen en stichtingen te stemmen die in onze gemeente actief zijn. Kleine moeite, gewoon even doen.
 
8. Opening grand café Berentsen
Voor dit nieuws mag je ons midden in de nacht wakker maken: de opening van een nieuw grand café. In dit geval in het mooie dorp Loo. Daar heeft de familie Berentsen haar zalencentrum uitgebreid met een grand café. In de Gelderlander lazen we daar vorige week alles over. Succes familie Berentsen. We komen gauw langs voor een gezellige vrijdagmiddagborrel.
 
9. Nieuwe wetten die rond 1 oktober zijn ingegaan
Waar zou Nederland zijn zonder regels en voorschriften? Elk kabinet belooft plechtig bij aantreden dat ze daar het mes in gaan zetten. Maar de praktijk is weerbarstig, want elk kwartaal (!) komen er regels en voorschriften bij. Gelukkig hebben we de Kamer van Koophandel nog, want die is elk kwartaal zo vriendelijk om ze voor ons op een rijtje te zetten.
 
10. Nog geen uitspraak Raad van State over A15, Rijkswaterstaat gaat gewoon door
Het duurt en duurt maar eer de Raad van State in staat is om een uitspraak te doen over het doorgaan van de aanleg van de A15. Onze plaatsgenoten in Loo en Groessen, die er in de buurt van komen te wonen, putten er hoop uit. Rijkswaterstaat daarentegen doet alsof er niets aan de hand is en gaat vrolijk door met de volgens hen voorbereidende werkzaamheden, want ze slopen er al lustig op los. Wat er momenteel en komende tijd staat te gebeuren kun je lezen in de nieuwsbrief van Rijkswaterstaat getiteld ViA15.
 
11. ‘Liever nu stoppen dan straks failliet’
Dit is natuurlijk een shit onderwerp, maar als je door de coronapandemie buiten je schuld met je bedrijf in de problemen bent gekomen, dan is het ook goed om te ervaren hoe lotgenoten daarmee zijn omgegaan. In de nieuwsbrief van de KvK lees je het leerzame relaas van ondernemer Boetje Broeders, die zelf besloot de deuren van haar horecabedrijf (raw food-café Crudo) in Nijmegen te sluiten om erger te voorkomen.
 
12. Gastspreker Annemarie van Gaal
Inmiddels hebben zich meer dan honderd belangstellenden aangemeld voor onze bijeenkomst met gastspreker Annemarie van Gaal. Die staat gepland op donderdag 5 november om 20.00 uur in Zaal Gieling in Groessen. We schrijven gepland omdat we door corona in onzekerheid verkeren of het kan doorgaan. Maar we zijn altijd positief, dus gaan we ervan uit dat Annemarie op 5 november naar Groessen komt. We houden je op de hoogte. In de tussentijd kun je je gewoon blijven aanmelden, want we hebben echt een topper in huis gehaald.
 
13. MKB Nieuws nummer 62 is deze week bezorgd
De nieuwste uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws is deze week bij onze leden bezorgd. Heb je MKB Nieuws niet ontvangen, bel ons dan op 0316 – 280 682 en we komen een exemplaar brengen.
Ondertussen zijn we druk bezig met de volgende uitgave die in het teken staat van onze ondernemersverkiezingen. Daarnaast is er altijd ruimte voor wetenswaardigheden over onze leden en hun bedrijven. Dus heb je wat te melden, neem dan contact op.
Onder ‘wat te melden’ verstaan we nieuwe ontwikkelingen, het bereiken van mijlpalen, verhuizingen, uitbreidingsplannen, innovaties, nieuwe producten, jubilea, nieuwe medewerkers, kortom eigenlijk alles wat jij belangrijk vindt om met je collega’s bij MKB Duiven te delen.
 
14. Doe mee aan de actie ‘Verzilver uw dak’
Bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink van de gemeente Duiven maakt iedereen via deze nieuwsbrief attent op de actie Verzilver uw dak, waarbij het de bedoeling is dat je zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand laat leggen. Ondernemers ontvangen daarover een brief.
 
15. Activiteitenprogramma MKB Duiven
Het bestuur en de commissies van MKB Duiven concentreren zich op de organisatie van netwerkactiviteiten die voldoen aan alle coronavoorschriften. Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
 
- Donderdag 15 oktober: kookworkshop commissie vitaliteit & welzijn bij De Groene Schuur (met 26 deelnemers totaal uitverkocht!).
- Donderdag 5 november, 20.00 uur: gastspreker Annemarie van Gaal in Zaal Gieling Groessen.
- Vrijdag 20 november: Duivense Dag van de Ondernemer met gastsprekers burgemeester Huub Hieltjes over economische ontwikkelingen en Nanda de Bruin (‘grote baas’ van IKEA Duiven). Vanaf 16.00 uur in De Ogtent.
- Donderdag 26 november: netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag (8.00 – 10.00 uur)
- Dinsdag 8 december: Pronto-Print jaarafsluiting in ’t Raedthuys.
 
Onder voorbehoud
- Zaterdag 19 december: kerstborrel op de ijsbaan.
- Donderdag 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
 
16. Muziektip van de week
Met de muziektip van de week steken we al die hardwerkende Duivense ondernemers een hart onder de riem. Ondernemers die schouder aan schouder samen met het bestuur van MKB Duiven blijven knokken tegen de absurde reclameplannen van het Duivense collega van B en W. Kom er maar in Bob Marley: Get up stand up stand up for your rights, get up stand up don't give up the fight. En zo is het maar net. Prettige vrijdagmiddagborrel.
 
Dat was het voor deze week, de negentiende editie alweer van onze Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis (en vermijden we dat ons gemeentebestuur een historische blunder begaat).
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank