U bevindt zich hier: Home > Nieuws > MKB Duiven: CoronaCrisis Update nummer 24, vrijdag 18 december

MKB Duiven: CoronaCrisis Update nummer 24, vrijdag 18 december

Geplaatst op 18 dec
6x bekeken
MKB Duiven: CoronaCrisis Update nummer 24, vrijdag 18 december

Ik begin natuurlijk met de lockdown die deze week is afgekondigd. Slecht nieuws voor iedereen, maar extra slecht voor veel collega-mkb’ers die weer een langere periode verplicht op hun handen moeten gaan zitten.
 
Ik hoop dat jullie toch fijne kerstdagen beleven (het woord feestdagen gebruik ik dit jaar niet) en ik hoop dat jullie begrijpen dat ik in deze CoronaCrisis Update toch ook inzoom op positief nieuws, bijvoorbeeld de drie primeurs voor MKB Duiven en dat is wel lekker in deze tijd.
 
De eerste primeur betreft de MKB Duiven Kerst Pubquiz. Vol verwachting kijken we uit naar de eerste editie, die op zondagmiddag 27 december (derde kerstdag) wordt gehouden. Iedereen kan de vragen beantwoorden en je mag natuurlijk hulp inschakelen.
 
Het wordt superleuk en we bezorgen ook bij alle deelnemers een heerlijke borrelbox. De respons is geweldig want we hebben al meer deelnemers dan gedacht. Maar we roepen iedereen op om mee te doen. Je kunt je aanmelden door dit inschrijfformulier in te vullen.
 
De tweede primeur is het overleg tussen burgemeester Huub Hieltjes en een kleine delegatie van MKB Duiven (secretaris Linda Hauwert en ondergetekende) over de situatie op onze bedrijventerreinen.
 
We hebben elkaar woensdag online gesproken en wethouder Ton Spaargaren en bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink zaten er ook bij. Het overleg is een uitvloeisel van het schrappen van de reclamebelasting door de Duivense gemeenteraad, die vervolgens de burgemeester opdracht gaf om in overleg te gaan met MKB Duiven en zustervereniging Lindus.
 
Het overleg met de burgervader was positief. Alle neuzen staan dezelfde kant op. We hebben een uitgelezen mogelijkheid om een unieke samenwerking te realiseren tussen de gemeente en het Duivense bedrijfsleven.
 
De derde primeur betreft onze ondernemersverkiezingen. Voor het eerst werd een van de drie genomineerden voor de startersprijs (Anne Aaldering van Huidkliniek Cosmed) paginagroot voorgesteld in de Duiven Post. Lees die inspirerende artikelen want alle genomineerden hebben een fantastisch verhaal en van hun drive en aanstekelijke enthousiasme krijgt elke ondernemer een kick.
 
De andere twee genomineerden voor Spiegel & Reflex Opleidingen Duivense starter van het jaar 2020 zijn:
1. Loes Jonkers van Loes Jonkers Uitvaartverzorging
2. Cem Aksoy van Promo Led Systems
 
De vijf kandidaten van de verkiezing van de Rabobank Arnhem en Omstreken Duivense ondernemer van het jaar 2020 zijn:
1. Han Goudswaard van H. van der Berg verhuizingen, transport en opslag
2. Theo Heebing van Kapsalon Theo Heebing
3. Familie Van Tilburg van Hortensiakwekerij Van Tilburg
4. Angelien en Arthur Mattijssen van Blokker Duiven
5. Bas de Rijk van Carvision
 
En dan nu de gebruikelijke tweewekelijkse mededelingen en inspiratietips, achttien deze keer, voor en door MKB-collega’s.
 
1. Yes: weer drie nieuwe leden voor MKB Duiven
Er lijkt dit jaar maar geen einde te komen aan de succesvolle ledenwerfcampagne van MKB Duiven, die nu al langer dan twee jaar duurt! De afgelopen weken konden we weer drie nieuwe leden verwelkomen.
De eerste is Leroy Pranger van Pranger Bouw. Leroy runt het aannemersbedrijf samen met zijn vader. Pranger Bouw is een allround bouwbedrijf. Leroy hebben we leren kennen door zijn Profiel in de Duiven Post.
De tweede is Thijs Wegkamp met zijn bedrijf Wegkamp Acteerdiensten. Een bijzonder bedrijf, Thijs is namelijk trainingsacteur. Je kunt hem inhuren om diverse rollen te  spelen tijdens workshops en trainingen.
De derde is Bert Fröhlich van Kunstwerk! De Liemers. De bibliotheken in de Liemers maken ook deel uit van Kunstwerk!, vandaar dat het lidmaatschap van MKB Duiven mogelijk is. De hoofdvestiging is in de ‘Kunstfabriek’ in de voormalige productiehal van sigarettenfabriek Turmac. Directeur Bert Frohlich heeft ondergetekende een rondleiding door de verbouwde fabriekshal gegeven. We mogen af en toe de gemeente Zevenaar graag een beetje jennen, maar dat opgeknapte oude fabriekscomplex is echt een juweeltje geworden.
 
2. Eerste MKB Duiven Kerst Pubquiz op derde kerstdag
Als de voortekenen niet bedriegen, wordt de eerste editie van de exclusieve MKB Duiven Kerst Pubquiz, op zondag 27 december vanaf 15.30 uur, een succes. Er hebben zich al bijna twintig teams aangemeld, maar daar kunnen er natuurlijk nog veel meer bij.
De quiz wordt verzorgd door Sjoerd Janszoon en zijn compagnon Michiel van Eunen. Samen runnen zij het bedrijf TeamPlay, dat is gespecialiseerd in onlineteambuilding.
Het wordt een echte MKB Duiven-quiz met vragen over collega-mkb’ers, hun bedrijven en natuurlijk ontbreken de gebruikelijke algemene pubquizvragen niet. Er zijn ook vragen waarbij je mkb-collega’s via een jeugdfoto moet zien te herkennen. Ik ben al gebeld met de vraag of de vragen niet te moeilijk zijn en dat is zeker niet het geval. Bovendien mag je hulptroepen inschakelen.
We denken dat het harstikke leuk wordt. Drankje erbij en een borrelplankje: komt voor elkaar want alle deelnemers ontvangen van ons een heerlijke borrelbox. Je kunt je natuurlijk nog aanmelden. De deelname is gratis.
Wie prijzen voor de quiz beschikbaar wil stellen, is natuurlijk van harte welkom.
 
3. Vers van de pers: nieuwste uitgave MKB Nieuws
Deze week is de nieuwste uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws verschenen. Nummer 63 alweer. Het is moeilijk bescheiden te blijven, maar we zijn weer trots op deze editie. We danken alle adverteerders die de uitgave van MKB Nieuws elke keer weer mogelijk maken.
Als het goed is, is SBPost donderdag met de bezorging begonnen. Voor wie niet kan wachten: kom gerust een extra exemplaar afhalen bij de voorzitter. De koffie staat klaar.
 
4. MKB Duiven Helpdesk: gezocht cursus timemanagement
Een van onze leden vroeg me of er binnen MKB Duiven iemand is die een cursus timemanagement kan verzorgen. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, maar hoe meer ik over de vraag nadenk des te nuttiger ik zo’n cursus vind.
De beller wees me op het belang van timemanagement in deze roerige tijd. Nu we allemaal in lockdown zijn, vervaagt de grens tussen zakelijk en privé snel. Allemaal zijn we druk om manieren te vinden om nog omzet te genereren. Dit kan een hoop stress opleveren met alle gevolgen van dien.
Dus: is er iemand binnen onze MKB Duiven-familie waar ondernemers of werknemers terecht kunnen voor timemanagement, bel dan 0316 – 280 682.
 
5. MKB Duiven Helpdesk: gezocht appartement(je)
Een van onze collega’s is op zoek naar een tweekamerappartement voor zijn zoon, die graag op zichzelf wil gaan wonen. Liefst in de regio. Wie kan helpen, kan contact met ons opnemen: 0316 – 280 682.
 
6. De MKB Duiven helpdesk is er voor iedereen, ook voor jou
Zit je ergens mee, heb je hulp nodig of heb je een probleem. Blijf niet zitten piekeren om het zelf op te lossen maar bel onze helpdesk (0316 – 280 682). Er is altijd iemand binnen ons unieke Duivense ondernemersnetwerk die je kan helpen en graag bereid is om dat te doen.
 
7. Nieuwste project Go Clean De Liemers
Onvermoeibaar zijn de ‘gele hesjes’ van GoClean De Liemers in hun strijd tegen zwerfafval, tot in de Tweede Kamer aan toe. Dichter bij huis is zaterdag 12 december het startsein gegeven voor het nieuwste project: een ‘schoonmaakwandelcompetitie’ in nauwe samenwerking met Lions Duiven.
Iedereen kan meedoen. Het idee is om met z’n tweetjes zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen in de gemeente Duiven. Het beste duo wint een beker én eeuwige roem. Ik zag de wethouder zaterdag al fanatiek bezig, dus ik zet mijn geld op hem als winnaar.
Je leest alles over de actie in dit artikel dat woensdag 23 december in de Duiven Post staat.
 
8. De sportiefste mkb-ondernemer van Duiven
Helaas hebben de organisatoren de Duivense sportverkiezingen van 2020 moeten annuleren. Dat is jammer voor de gedoodverfde winnaar Wesley Koolhof (officieus tenniswereldkampioen in het dubbelspel), maar door corona zijn de ‘gewone’ sporters dit jaar nauwelijks in competitieverband in actie gekomen.
Dat biedt ons mooi de kans om een nieuwe sportersklasse te promoten: de sportiefste mkb’er. Deze verkiezing is tot stand gekomen in overleg met de commissie vitaliteit en welzijn van MKB Duiven. Het gaat om het leveren van een bijzondere sportieve prestatie, ongeacht het niveau en je hoeft er niet wekelijks vier keer voor te gaan hardlopen (al dan niet met hond) of regelmatig een sportveld om te ploegen met je stoere kameraden van de rugbyclub.
Ik denk vooral dat de ludieke prijs een hartstikke leuke stimulans is om te gaan sporten. Vooral in deze tijd met veel thuiswerken en ik vrees ook veel stress. Dus doen!
 
9. KvK nieuwbrief: check hier alle corona-regelingen van het kabinet
De Kamer van Koophandel heeft in haar laatste online nieuwsbrief een overzicht gemaakt van alle regelingen die er zijn om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Dit is echt verplichte kost voor ondernemers. Je doet je zelf te kort als je er geen tijd voor vrij maakt (wat dacht je van de kerstdagen). Klik hier voor het overzicht.
 
10. KvK Coronaloket: bel 0800-2117
Heb je vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor je bedrijf? De Kamer van Koophandel heeft een speciaal loket waar ondernemers terechtkunnen met al hun vragen. Het is tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar. Voordat je belt wel even je KvK-nummer opzoeken.
 
11. Aandacht voor de Liemers Ambassade
Onbekend maakt onbemind. Dat geldt voor de Liemerse Ambassade, die dit jaar is opgericht. Waarom en waarvoor weet ik eerlijk gezegd (nog) niet, maar er is wel een half miljoen euro gemeenschapsgeld mee gemoeid. Dat wordt door de inwoners van de Liemerse gemeenten en Montferland opgehoest, dus laten we met z’n allen proberen er wat van te maken.
Op verzoek van wethouder Gemma Tiedink heeft bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink van de gemeente Duiven ons deze informatie doen toekomen over de Liemerse Ambassade.
 
12. Wéér een nieuwe fractie in de Duivense gemeenteraad
De afgelopen maanden hebben we als MKB Duiven uitstekende contacten opgebouwd met alle fracties in de Duivense gemeenteraad. Het waren er al negen (!) en er is er weer eentje bijgekomen. Barbara Nooijen heeft de tweepersoonsfractie van GroenLinks verlaten en gaat zelfstandig verder: dat is dus fractie nummer 10 op een totaal van 21 raadsleden. Ja echt!
 
13. Gemeente Westervoort failliet?
Het gerucht deed al een tijdje de ronde en sinds deze week is het officieel: de armlastige gemeente Westervoort kan de eigen broek niet meer ophouden en komt onder toezicht van de provincie Gelderland. Ze mogen geen euro meer uitgeven zonder dat dat door de provincie is goedgekeurd. Je leest erover in dit persbericht van de provincie. Westervoort heeft zelf ook een persbericht uitgegeven. De gemeenten Duiven en Westervoort hebben tegenwoordig een gezamenlijke ambtelijke organisatie (1Stroom), dus laten we hopen dat Duiven dit soort ellende bespaard blijft.
 
14. Kinderen omarmen kunstwerk ‘Poort van Duiven’
De coronacrisis had dit jaar helaas ook zijn weerslag op de realisatie van het door Maarten van der Geest (kunstenaar én bestuurslid van MKB Duiven) ontworpen kunstwerk ‘Poort van Duiven’, dat op de rotonde van de Rijksweg en Burgemeester Van Dorth tot medlerstraat bij garage Vos moet verrijzen.
Aan inspiratie evenwel geen gebrek. Maar liefst zevenhonderd kinderen van de basisscholen hebben voor Maarten een tekening gemaakt van iets dat zij kenmerkend vinden voor onze gemeente, lazen we in de Gelderlander. Maarten verwerkt de beste suggesties in zijn kunstwerk, dat in MKB Nieuws 57 voor het eerst werd gepresenteerd.
 
15. Meldpunt bedrijventerreinen
We doen we een oproep aan onze leden om knelpunten op de bedrijventerreinen te melden bij het bestuur van MKB Duiven. Je kunt ons mailen (info@mkbduiven.nl) of bellen (0316 – 280 682). Maar we horen ook graag welke zaken wel goed geregeld zijn. Daar kunnen andere bedrijventerreinen dan weer baat bij hebben.
 
16. Goed nieuws: nieuwe commissiebedrijventerreinen bijna rond
Veel sneller dan gedacht hebben we de bemensing van onze nieuwe commissie bedrijventerreinen nagenoeg rond. We hebben (telefonisch) gesproken met twee ondernemers op ’t Holland, twee op Nieuwgraaf, één op Centerpoort en één in de kern Duiven. We zijn nog op zoek naar een betrokken ondernemer op Centerpoort, die met ons en de gemeente wil meepraten over knelpunten op Centerpoort en oplossingen daarvoor. Namens het bestuur van MKB Duiven neemt secretaris Linda Hauwert zitting in de commissie.
 
17. Activiteitenprogramma MKB Duiven
Ons programma (onder voorbehoud natuurlijk)
 
- Zondag 27 december 15.30 – 18.00 uur: eerste editie van de MKB Duiven Kerst Pubquiz, deelname is gratis.
- (UITGESTELD) Donderdag 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
- Zondagmiddag 17 januari: noteer alvast in je agenda want we gaan iets nieuws doen, nadere informatie volgt!
- Februari/maart: bierproeverij Brasserie Een Mooie Dag.
- Februari: kartavond bij Kartbaan Duiven.
- Donderdag 13 maart 8.00-10.00 uur: netwerkontbijtbijeenkomst in Brasserie Een Mooie Dag .
- Februari/maart: gastspreker Annemarie van Gaal.
- Februari/maart: inspiratiecafé met burgemeester Huub Hieltjes.
- Maart/april: kunstworkshop ‘Kijken naar Kunst (zonder er verstand van te hebben)’.
- April/mei: excursie naar Fort Pannerden.
- Zondag in mei: MKB Duiven Rally.
 
18. Muziek!
De muziektip van deze CoronaCrisis Update staat natuurlijk in het teken van de naderende kerstdagen. Wie ondergetekende een beetje kent, had kunnen voorspellen dat hij dan op de proppen komt met deze klassieker uit de jaren zeventig van een van de beste glamrockbands: Slade.
 
Dat was het voor deze keer, de 23ste editie alweer van onze Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis, fijne kerstdagen mede namens mijn collega-bestuursleden van MKB Duiven.
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten