U bevindt zich hier: Home > Uitgelicht > Coronacrisis Update 13 vrijdag 17 juli

Coronacrisis Update 13 vrijdag 17 juli

Coronacrisis Update 13 vrijdag 17 juli

De achterban van MKB Duiven is boos over de invoering van reclamebelasting. Onderstaande reacties spreken voor zich.
 
‘Super gedaan bestuur van MKB Duiven, laten we hopen dat er naar jullie/ons geluisterd wordt.’
 
‘In deze coronatijd is het geen pas om met dergelijke maatregelen op de proppen te komen.’
 
‘Het is toch van de zotte dat ‘onze ambtenaren’ dit presteren. Als ondernemer probeer je in crisistijd kosten te besparen, op alle vlakken en vaak in samenspraak met je personeel omdat die de situatie begrijpen.’
 
‘In plaats van een eerste gebaar van onze ambtenaren om zelf 20 procent salaris in te leveren, gaan ze gewoon het geld bij de ondernemers en burgers ophalen, Het is toch een godsgeklaag deze mentaliteit en dat moet je ook nog serieus nemen. Ik vind het knap dat jullie als MKB-bestuur dit zo netjes en professioneel oppakken, heel veel succes’
 
‘Wat mij betreft informeren we voor de komende gemeenteraadsverkiezingen al onze leden welke partij voor en welke partij tegen hebben gestemd. Zelfs de VVD steunt de plannen en dat is dan een ondernemerspartij’.
 
‘De gemeente neemt ons niet echt serieus als gesprekspartner. Ze willen ons er pas bij betrekken als het besluit van de belasting er door heen is. Schandalig.’
 
Tot zover deze bloemlezing.
 
Lees hier nogmaals onze protestbrief.
 
De brief heeft bij politiek Duiven effect gesorteerd, dit zijn de recente ontwikkelingen op een rijtje.
 
-De verhoging van de ozb is inmiddels teruggeschroefd naar 12 procent. Dat is een oude en veelgebruikte politieke truc; zo hoog mogelijk inzetten met 22 procent verhoging en ons dan laten geloven dat we blij mogen zijn dat het ‘maar’ een verhoging van 12 procent is geworden.
 
-De nieuwe precariobelasting is al geschrapt, mooi zo maar dat kon ook niet anders gezien de in het verleden gedane beloftes.
 
-En nu de reclamebelasting nog!
 
Het bestuur van MKB Duiven heeft zoals gemeld na rijp beraad bewust gekozen voor overleg om de reclamebelasting van tafel te krijgen. De kwestie begint ondertussen in beweging te komen
 
Zo zijn we deze week uitgenodigd door de fractievoorzitter van CDA Duiven- Groessen- Loo, Hans Stam, om met hem van gedachten te wisselen over “wat het CDA voor de ondernemers zou kunnen doen”. Hoewel onze protestbrief klip en klaar is, gaan we graag in overleg met Hans.
 
Van fractie-assistent Mathieu Maanders van de fractie Pro Duiven ontvingen we een bemoedigende steunbetuiging om er toch maar vooral samen voor te zorgen dat het geweldige ondernemersklimaat in de gemeente Duiven behouden blijft. Bedankt Mathieu, aan ons zal dat niet liggen.
 
Het laatste nieuws is dat het college van burgemeester en wethouders ons via de bestuurssecretaresse heeft laten weten ook graag met ons in gesprek te willen. Dat is natuurlijk goed nieuws. Er is inmiddels een afspraak gemaakt voor donderdag 27 augustus om 9.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. We houden je op de hoogte.
 
Tot zover de affaire reclamebelasting, helaas heeft deze editie van Coronacrisis Update ook een droevig bericht: Willem ter Steeg is overleden.
 
Willem is de vader van onze leden Femke en Bernard. In het verleden was Willem met zijn familiebedrijf Horseman Outfitter (gevestigd aan de Lijkweg in Groessen) genomineerd voor de verkiezing van Rabobank Duiven Duivense ondernemer van het jaar.
 
Nadat hij met zijn bedrijf was gestopt maakte de authentieke Willem naam als ‘oerkok’, waar een boek over is geschreven en de ‘grijzebeer’, zoals zijn bijnaam luidde, is ook op tv geweest in het populaire programma Binnenste Buiten. Dat mooie filmpje kun je hier zien (https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/kuilkoken).
 
Onze leden die op het Liemers College hebben gezeten herinneren Willem ongetwijfeld nog als scheikundeleraar.
 
Helaas is Willem maar 69 jaar geworden. Wij wensen de familie Ter Steeg veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.
 
De overgang is abrupt, maar dan nu dertien mededelingen en inspiratietips met leuke filmpjes voor en door MKB-collega’s
 
 
1.Artikel Annemarie van Gaal uit Telegraaf: ‘Gemeente draai aan andere knop dan ozb’
 
Een onthutsend en goed beargumenteerd artikel over de tenenkrommende gewoonte van Nederlandse gemeenten om hun tekorten af te wentelen op burgers en bedrijven. Ze zouden zich daarvoor moeten schamen, maar men is het nog normaal gaan vinden ook. Lees hier het artikel, dat in ons overleg met het college zeker ter sprake zal komen.
 
2.Nieuw: Corona Klankbordgroep van MKB Duiven voor hulp en advies
 
Voor collega’s die met hun bedrijf in de problemen zijn gekomen of gewoon even met andere ondernemers willen sparren over de bedrijfsvoering of de toekomst van zijn of haar bedrijf heeft het bestuur van MKB Duiven een ‘Corona Klankbordgroep’ in het leven geroepen.
 
Je kunt met de klankbordgroepleden van gedachten wisselen over elk gewenst onderwerp. We staan je met hulp en advies ter zijde. Dat hoeft natuurlijk niet alleen te gaan om problemen maar ook het in goede banen leiden van groei. Als je voor welk onderdeel dan ook van je bedrijfsvoering advies nodig hebt, gaan wij dat voor je regelen.
 
Schroom niet om met ons contact op te nemen. We denken dat er binnen ons unieke Duivense ondernemersnetwerk altijd wel iemand is om je te helpen en iedereen doet dat graag.
 
3. Jumbo opent nieuwste supermarkt van Nederland
 
Goed nieuws deze week voor de inwoners van onze gemeente en die van Duiven-Zuid in het bijzonder. Franchisenemer Chris Gradussen heeft woensdagmorgen zijn totaal vernieuwde Jumbo-supermarkt op het Eilandplein geopend. Het is een prachtige winkel geworden. Een knap staaltje ondernemersgeest van Chris in deze roerige tijden. Lees hier het artikel in de Duiven Post.
 
4.Stichting AED-netwerk gemeente Duiven zoekt nieuwe voorzitter
 
Werner Willems is vanaf de oprichting de drijvende kracht én voorzitter van de Stichting AED-netwerk in de gemeente Duiven. Zijn aanstekelijke enthousiasme is overgeslagen op zijn collega-bestuursleden.
 
Daardoor zijn Duiven, Groessen en Loo anno 2020 helemaal afgedekt met AED-apparaten, waarmee levens kunnen worden gered als iemand een hartstoornis krijgt. Werners laatste krachttoer was een autorally naar de Noordkaap, waarmee hij maar liefst 8.000 euro voor de AED-stichting inzamelde.
 
Na negen jaar vindt Werner het mooi geweest (gelukkig blijft hij adviseur van het bestuur) en dus moet de stichting op zoek naar een nieuwe voorzitter. Lees hier het artikel uit de Duiven Post van deze week. Heb je belangstelling om Werner op te volgen of ken je iemand die je daar geschikt voor vindt, meld dat dan bij ons (info@mkbduiven.nl).
 
5.Haringen voor Duivense ouderen
 
Het is langzamerhand een mooie traditie geworden van MKB Duiven dat we na onze haringparty ook Duivense ouderen laten smullen van de Hollandse Nieuwe. Die ouderen wonen in verzorgingstehuis Liemerije, wooncentrum Thuvine of de Parkflat.
Duivenaar Joop Koimans (82) woont nog steeds zelfstandig en belde me met de vraag waarom MKB Duiven ouderen die nog zelfstandig wonen geen haringen aanbiedt, want “wij willen ook wel eens een keer verwend worden”. Ik antwoordde hem dat we al die mensen moeilijk kunnen bereiken (je zit bijvoorbeeld met dat privacy-gedoe), maar een paar weken later vind ik eigenlijk wel dat hij een punt heeft.
 
Dus komt spontaan het idee bij me op ook voor de zelfstandig wonende Duivense ouderen een haringparty te organiseren. Of het haalbaar is weet ik niet maar we zijn in ieder geval alvast op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met de organisatie. Meld je aan via info@mkbduiven.nl of bel 0316-280682.
 
6.Per 6 juli nieuwe Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0)
 
Dit moet je lezen, want ik verbaas me er over hoeveel collega-ondernemers nog geen gebruik van deze regeling maken. Natuurlijk houden wij ons mkb-ondernemers het liefst onze eigen broek op, maar bij omzetverlies waar je zoals in coronatijd niets aan kunt doen, dan heb je daar gewoon RECHT op.
De oude regeling is inmiddels vervangen door een nieuwe. Dat wordt allemaal keurig voor ons gevolgd door de Kamer van Koophandel en vervolgens in hun nieuwsbrief goed verwoord in duidelijke artikelen.
 
7.Financiële problemen door de coronacrisis, wat kun je doen?
 
De accountant bellen, zou mijn eerste reactie zijn. Maar ook over dit ondernemersvraagstuk staat in de nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel een interessant artikel.
Ik heb al eerder geschreven dat ik die nieuwsbrieven van de Kamer van Koophandel in coronatijd waanzinnig goed vind (voorheen was het meteen delete). Voor de september uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws proberen we een artikel/interview te regelen met degenen die er inhoudelijk verantwoordelijk voor zijn.
 
8.Thuiswerken in de hitte
 
Je moet ook aan alles denken. Als je in de veronderstelling verkeert dat je het thuiswerken voor je collega’s goed hebt geregeld, dan duikt ineens dit vraagstuk weer op.
Dit artikel is geschreven vanuit het oogpunt van de Arbodienst, maar is wel interessant.
 
9.Houd uw werknemers overeind tijdens de coronacrisis
 
Arbodiensten zouden geen arbodiensten zijn als er ook voor dit aspect van de coronacrisis geen aandacht zou zijn: ook mentaal kan werk het nodige vragen van jou en je collega’s zeker nu de coronamaatschappij leidt tot angst en stress. Pfffff. Maar ik moet toegeven dat mijn aanvankelijke scepsis verdwijnt als sneeuw voor de zon als je dit leest.
 
10.We gaan Hornbach Duiven een handje helpen!
 
Kammajaajajippiejippie jeeh. Met die steengoeie, maar ook super irritante kreet uit de reclames van Hornbach in mijn hoofd, stapte ik vorige week vrijdag de Duivense vestiging binnen.
 
De reden (ik ben geen klusser) was een afspraak voor een kennismaking met vestigingsmanager Peter Vuijk. Door de drukte rond de opening (en daarna corona) was dat telkens uitgesteld net als het bedrijfsbezoek van MKB Duiven. Het gesprek met Peter was super, een aardige vent met respect voor ons mkb’ers.
 
Daarom is het ook leuk dat wij onze samenwerking kunnen beginnen door het team van Hornbach Duiven te steunen bij de verkiezing van de beste bouwmarkt van Nederland.
 
Wij moeten specifiek stemmen op ‘team Duiven’ omdat er binnen het Hornbachconcern weer een onderlinge competitie is welke vestiging de meeste stemmen haalt.
 
Het zou voor Peter en zijn collega’s natuurlijk een geweldige prestatie zijn als nieuwkomer Duiven wint en wij gaan daar mede voor zorgen. Stemmen kan via deze link: www.bestewinkelketen.nl/hornbach.
“Als de leden dan voor Duiven willen stemmen op categorie bouwmarkt en tuincentrum dan vinden wij dit heel gaaf”, aldus Peter. Doen!
 
11.Het MKB Duiven zomerpakket
 
MKB Duiven heeft een leuke verrassing voor de leden in petto: het MKB Duiven zomerpakket. We willen al onze leden in deze coronatijd graag een hart onder de riem steken met een mooie strandtas met inhoud.
 
De tas is geleverd door TEZET (https://www.tezet.nl/), onze relatiegeschenken specialist. We hebben de inhoud aangevuld met heerlijke Shipman vruchtensap van WiMa FreshFood In&Out(https://www.wimafreshfood.nl/) en het enige echte Duivense Populusbier 6921, kijk voor meer info over Populus naar https://youtu.be/FpfvZOpML7A.
 
Onze dank gaat uit naar Wilfred van Maanen van WiMa en Marco Philipsen van Mitra Nederland voor hun sponsoring.
 
Het zomerpakket wordt vanaf maandag bezorgd door onze vrijwilliger Gerard van Ham en mijn collega Tineke van de Lagemaat. Stuur ons even een mailtje (info@mkbduiven.nl) als je bedrijf de komende weken wegens vakantie is gesloten.
 
12.Hij is terug bij MKB Duiven!
 
Met genoegen maken we bekend dat onze verloren zoon Emiel Hartskeerl weer lid is geworden van MKB Duiven. Emiel is alweer dertien jaar trainer én ondernemer bij Kenneth Smit. Daarnaast is hij sinds kort voorzitter van Handbalvereniging Duiven. In dit filmpje stelt hij zich voor.
 
13.Tot besluit: de muziektip van de week.
 
Het zijn turbulente tijden voor ons mkb-ondernemers. Maar corona gaat ons niet klein krijgen en die reclamebelasting gaat er niet komen. Het kan én het moet anders (zie artikel Annemarie van Gaal). Samen gaat ons dat lukken. Daarom wordt het tijd dat er een frisse wind gaat waaien door ondernemend en politiek Duiven: de Wind of Change.
 
Dat was het voor deze week, de dertien editie alweer van Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n 600 collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even (0316-280682).
 
Samen komen we door de crisis!
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank