U bevindt zich hier: Home > Uitgelicht > Coronacrisis Update Nummer 28, Vrijdag 12 Februari

Coronacrisis Update Nummer 28, Vrijdag 12 Februari

Coronacrisis Update Nummer 28, Vrijdag 12 Februari

Ik begin deze nieuwsbrief met een verzoek aan het Duivense college van burgemeester en wethouders én de leden van onze gemeenteraad. Het betreft de precaire financiële situatie waarin veel te veel ondernemers begin 2021 verkeren.
 
De afgelopen maanden hebben we als MKB Duiven heel wat signalen ontvangen van ondernemers die buiten hun schuld om door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Bij deze ondernemers zijn in januari de aanslagen voor gemeentelijke belastingen 2021 rauw op het dak gevallen. Voor ondernemers in het centrum van Duiven komt daar de 750 euro reclamebelasting nog eens bovenop.
 
De crux is dat menig ondernemer best wil betalen, maar daar momenteel simpelweg het geld niet voor heeft omdat er geen omzet meer is.
 
Je zult de afgelopen jaren in voorspoedige tijden maar een groter bedrijfspand hebben gekocht, waarna je omzet door de coronacrisis is verdampt; dan ben je bijvoorbeeld voor de onroerendezaakbelasting (OZB) echt ongelofelijk de sjaak.
 
Daarom ons voorstel om samen rond de tafel gaan zitten om te bekijken of er voor ondernemers die het niet kunnen betalen een oplossing te vinden is. De door de corona gedupeerde ondernemers wijzen er bijvoorbeeld op dat er in andere gemeenten ruimhartige regelingen zijn voor uitstel van betaling of zelfs kwijtschelding.
 
We hopen op een positieve reactie van onze gemeentebestuurders. Dat zou mooi passen bij de constructieve wijze waarop we samenwerken, want alleen samen komen we door de coronacrisis.
 
En dan nu de gebruikelijke mededelingen, tips en wetenswaardigheden waar je blij van wordt, van, voor en door je collega’s bij MKB Duiven. Het zijn er zestien deze keer.
 
 
1. Eerste ‘Meer Kilometers in de Benen’-wandeltocht van MKB Duiven
We zijn én blijven positief bij MKB Duiven en daarom kijken we naar activiteiten die ook in coronatijd probleemloos kunnen worden gehouden. Na de geslaagde Food Rally hebben we er weer een: een wandeltocht door Duiven op zondag 21 februari. Start en finish zijn bij Grand Café Bij Welling, start is vanaf 12.00 uur.
De Duivense wandelpromotor Martien van Diek heeft een mooie route van zo’n tien kilometer uitgezet. Van onze commissie Vitaliteit & Welzijn krijg je voor onderweg ontspannende en actieve opdrachten. Aan de koude zijn we inmiddels wel gewend en waar kun je blijer van worden dan lekker een paar uurtjes gezond wandelen. Er zijn zelfs deelnemers die hun hele gezin en de hond meenemen!
Je hebt inmiddels twee uitnodigingen ontvangen en er hebben zich al zo’n vijftig deelnemers gemeld. Het maximumaantal wandelaars is honderd, dus meld je aan. Doe dat wel zo snel mogelijk, liefst per omgaande. Deelname is gratis. Alle deelnemers ontvangen nog informatie over hun starttijd, want alle coronavoorschriften worden strikt nageleefd.
Ben je zondag 21 februari verhinderd maar wel benieuwd naar de wandeltocht, neem dan contact op met Grand Café Bij Welling, dat ook op andere dagen dit wandelarrangement in de aanbieding heeft.
 
2. Op weg naar records op gebied van ledenwerving
Het is pas februari, maar als we zo doorgaan dan gaan we dit jaar records breken qua ledenwerving. Echt ongelofelijk. Ook de afgelopen weken weer drie nieuwe leden met grote dank aan onze ambassadeurs (lees: leden) die onze mooie vereniging bij collega-ondernemers promoten.
Pensioenspecialist Michael Gerritsen deed dat in bedrijvencentrum De UnieVeste waar hij zelf ook kantoor houdt. Net zoals Dafna Peters en Eveline van Manen met hun bedrijf Forus-P, dat is gespecialiseerd in cybersecurity. Forus-P test websites en webshops om datalekken en ernstige IT-incidenten te voorkomen. De securityscan van Forus-P maakt deel uit van de landelijke Thuiswinkelcertificering.
De tweede nieuwkomer is Marcel Fonke van Fonke Schilder- en Onderhoudsbedrijf in Duiven. Marcel is ruim een jaar geleden zijn bedrijf begonnen en het loopt als een tierelier. Dus werd het tijd voor MKB Duiven. Marcel is lid geworden dankzij Dianne de Geus, die namens MKB Duiven contact met hem opnam nadat hij zich bij de Kamer van Koophandel had in geschreven.
De derde nieuwkomer is T.J. van Apeldoorn uit Duiven, die samen met zijn vader Travel Media in Hilversum runt. Door corona ligt de reisuitgeverij nagenoeg stil. Daarom zijn vader en zoon een brouwerij begonnen met hun eigen biermerk onder de naam Voyago, Beers of the World. Op zoek naar publiciteit in zijn woonplaats mailde T.J. een persbericht naar de Duiven Post. Deze week werd hij lid van MKB Duiven, volgende week staat hij geheid in de krant. Zo slim zouden meer ondernemers moeten zijn.
T.J., Marcel en Dafna allen van harte welkom bij MKB Duiven en veel succes. In de vorige nieuwsbrief werden Antoine en Mary-Ann Detillon van Bakker Bart Duiven welkom geheten. Helaas had ik hun achternaam niet goed geschreven. Mijn excuses.
 
3. It giet oan: de Elfstedenkoorts
Effe geen opwarming van de aarde, want het vriest deze dagen behoorlijk. Schaatsminnend Nederland wordt daar blij van en krijgt dan meteen de kriebels. Als het een paar nachtjes heeft gevroren, staan de rayonhoofden op scherp en slaat de Elfstedenkolder toe (vooral in talkshows). Direct duiken dan ook de heroïsche verhalen op van deelnemers die de meest onwaarschijnlijke ontberingen hebben doorstaan om de tocht der tochten te volbrengen. Zoals ook deze deelnemer: een klassieker.
 
4. Nieuw in centrum Duiven: ‘t Sushi Huus
Begin maart is de opening gepland van de nieuwste horeca-aanwinst van Duiven: ’t Sushi Huus. De naam doet een link vermoeden met cafetaria-lunchroom ’t Bakhuus aan de Rijksweg en die is er ook, want in hetzelfde pand breiden de eigenaren Leo Hu en Seetjang Yu hun activiteiten uit. De sushi’s worden straks ook thuisbezorgd, net als het assortiment van ’t Bakhuus. Uiteraard laten we via deze nieuwsbrief weten wanneer ’t Sushi Huus precies opengaat.
 
5. In memoriam Toon Mattijssen
Afgelopen zondag is op 91-jarige leeftijd Duivenaar Toon Mattijssen overleden. Toon was een ondernemer in hart en nieren en jarenlang een van de boegbeelden van ondernemend Duiven. Het ondernemen zit de familie Mattijssen in het bloed, want drie zoons van Toon zijn lid van MKB Duiven.
Toon was voor veel generaties Duivenaren een bekend gezicht, omdat hij tientallen jaren samen met zijn vrouw Riet in het centrum van Duiven een winkel in huishoudelijke artikelen runde. Later werd dat Blokker Mattijssen. Nadat ze in 1993 de winkel overdroegen aan hun zoon Arthur en zijn vrouw Angelien, bleven Toon en Riet tot op hoge leeftijd actief in de winkel. Staand achter de kassa werd niet alleen afgerekend, een praatje hoorde er bij Riet ook bij.
Toon was een warm pleitbezorger van de belangen van ondernemend Duiven. Dat deed hij via de toenmalige ondernemersvereniging en als lid van de Duivense gemeenteraad, waarin hij jarenlang namens Gemeente-Belangen zitting had. Ook in het verenigingsleven was hij een graag geziene gast. Van voetbalvereniging DVV was hij jarenlang voorzitter.
De uitvaart van Toon is morgen (zaterdag) om 11.00 uur tijdens een besloten kerkdienst. Wij wensen de familie Mattijssen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
 
6. MKB Duiven steunt fantastische actie ‘Zorgkanjers Bedankt’
Het bestuur van MKB Duiven ondersteunt van harte de spontane actie om alle zorgmedewerkers uit Duiven, Groessen, Loo en Westervoort als blijk van waardering een tweedaags evenement aan te bieden op vrijdag 16 juli en zaterdag 17 juli. Plaats van handeling is het Horsterpark. Het initiatief werd deze week in de Duiven Post bekendgemaakt.
Het evenement is een idee van de organisatie van Dickens in de Liemers. Volgens woordvoerder en medeorganisator André Oudendag moet het een gratis toegankelijk festijn worden voor alle inwoners van de gemeenten Duiven en Westervoort. De plannen worden nog nader uitgewerkt. Maar daar gaan we de komende maanden ongetwijfeld heel veel van horen en veel plezier aan beleven. Heb je suggesties of wil je meer weten over de ‘Zorgkanjers Bedankt’-dagen, neem dan contact op met André: 06 – 8283 9495.
 
7. De KvK adviseert: Hier zit geld voor jou!
De KvK blijft voor ons ondernemers in coronatijd een inspirerende informatiebron. In alle 28 edities van onze nieuwsbrief hebben we je attent gemaakt op onderwerpen die de KvK in haar eigen voortreffelijke nieuwsbrief onder de aandacht brengt. Het eerste item dit keer betreft tips om extra geld binnen te krijgen of minder geld uit te geven. Lees dit artikel.
 
8. Yes, Duiven slaat weer toe: weer een nieuw bedrijf op InnoFase
De gemeente Duiven heeft de concurrentie wederom afgetroefd en is er andermaal in geslaagd een bijzonder nieuw bedrijf naar Duiven te halen. Op het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland, InnoFase, gaat het bedrijf InSus zich in 2021 vestigen. InSus maakt van gebruikt isolatiemateriaal nieuwe bouwmaterialen. De afgeronde transactie is voor beide partijen een felicitatie waard. De gemeente Duiven is er in ieder geval mee in haar nopjes zo lezen we in dit persbericht. Zo gaat het nieuwe bedrijfscomplex van InSus eruitzien.
 
9. Ik kan mijn huur niet meer betalen, wat nu?
Dit is een onderwerp dat een jaar geleden incidenteel voorkwam, maar ik vrees dat het voor veel te veel collega’s anno 2021 een actueel onderwerp is (en anders wordt het dat wel als er niet snel versoepelingen komen. In de nieuwsbrief van de KvK las ik er een informatief artikel over. Je wordt er niet blijer van maar wel wijzer.
 
10. Hier wordt iedereen blij van: gezond en vitaal thuiswerken
Met thuiswerken zullen we als werkgevers voorlopig moeten leren leven. Daar is ook niets mis mee, want ik heb al bijna 25 jaar kantoor aan huis. Bovendien werken mijn freelancemedewerkers al jaren vanuit hun eigen kantoor aan huis. Dat gaat goed (ik zou niet terug willen naar de situatie met acht medewerkers op de zaak), maar je moet het wel goed organiseren. Van mijn arbodienst ontving ik deze handzame checklist op één A4’tje voor gezond en vitaal thuiswerken. Werken je collega’s thuis, dan is die lijst een must. Aan de slag ermee!
 
11. Tot 5000 euro subsidie voor aanschaf elektrische bestelauto
Ondernemers kunnen vanaf 15 maart tot 5000 euro subsidie aanvragen voor de overstap op een schone bestelbus of vrachtwagen. Sta je op het punt om een nieuwe bestelauto te kopen, lees dat eerst dit bericht uit de nieuwsbrief van Oost-Gelderland Business.
 
12. De nieuwe helden van de weg in de gemeente Duiven
Het valt deze week niet mee gezien de enorme hoeveelheid sneeuw die is gevallen. Maar de strooidienst van de gemeente Duiven heeft uitstekend werk verricht. Daarom is een compliment op z’n plaats. In de Gelderlander van dinsdag stond een leuke reportage met Jos Bisselink, een van de vier strooi coördinatoren van de gemeente Duiven.
 
13. De startversneller: voor een succesvolle start van je eigen bedrijf
Daar word je blij van: er zijn nog steeds velen die graag een eigen bedrijf willen beginnen. Dat kan niet genoeg toegejuicht en ondersteund worden. Bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink van de gemeente Duiven vraagt ons om het project de startversneller van de provincie Gelderland bij onze leden te promoten. Starters kunnen een aanvraag indienen voor een voucher waarmee ze een coach kunnen inhuren. Kom je niet in aanmerking? Niet getreurd, want je kunt altijd nog de helpdesk van MKB Duiven inschakelen: 0316 – 280 682.
 
14. Laatste kans voor advertentie of bedrijfspresentatie in  MKB Nieuws, editie maart/april!
De komende uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws is bijna gereed. Het wordt weer een fantastisch blad. We hebben nog enkele pagina’s vrijgehouden voor collega’s die op het laatste moment nog een advertentie of bedrijfspresentatie willen plaatsen. Heb jij daar belangstelling voor, neem dan contact op met Dianne de Geus van R&D Telebusiness (06 – 1817  0579 of ondergetekende: 0316 – 280 682.
 
15. Activiteitenprogramma MKB Duiven 2021 (onder voorbehoud natuurlijk)
 
- (UITGESTELD) Donderdag 7 januari 2021: nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling.
- Zondagmiddag 24 januari: MKB Duiven Food Rally.
- (NIEUW) Zondag 21 februari: MKB Duiven-wandeling door Duiven van commissie Vitaliteit & Welzijn.
- (EVENTUEEL ONLINE) Zaterdag in maart: proeverij van bier en bijpassende gerechten door Brasserie Een Mooie Dag en Mitra (nadere info volgt).
 
16. Tot besluit: muzikaal eerbetoon aan George Kooymans
De muziekkeuze kan deze uitgave alleen maar vallen op de beste rockband die Nederland ooit heeft gekend en die al hits scoort zolang de meesten van ons leven. Vorige week was daar het droevige bericht dat George Kooymans van de Golden Earring ongeneeslijk ziek is. Daarmee komt een einde aan meer dan een halve eeuw Nederlandse popgeschiedenis.
Mijn eerste herinnering aan de toen nog Golden Earrings (met s) was Dong dong diki diki dong, hun eerste nummer 1 hit in 1968. Toen ik vorige week nog eens naar de video keek, bleek dat dit nummer wordt gezongen door George Kooymans (dat wist ik niet). Dat wist ik wel van mijn favoriete Earring-nummer aller tijden. Prettige vrijdagmiddagborrel alvast als voorbereiding op je weekend.
 
Dat was het voor deze week, de 28ste editie alweer van onze Coronacrisis Update. Vrijdag 20 maart 2020 heb je de eerste ontvangen. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven en de leden van de Duivense gemeenteraad wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis.
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Aankomende activiteiten