U bevindt zich hier: Home > Uitgelicht > Coronacrisis Update 14 vrijdag 31 juli

Coronacrisis Update 14 vrijdag 31 juli

Coronacrisis Update 14 vrijdag 31 juli

Het spel is op de wagen.
 
Vorige week vrijdag hebben onze secretaris Linda Hauwert en ondergetekende namens MKB Duiven overleg gevoerd met fractieleider Hans Stam (https://www.duiven.nl › hans-stam-fractievoorzitter)
van de Duivense CDA-gemeenteraadsfractie over de in ondernemerskringen fel bekritiseerde invoering van reclamebelasting voor het Duivense bedrijfsleven.
 
Het was een open én informatief gesprek, waarvoor we door Hans waren uitgenodigd. Hoewel we van mening verschillen hadden we meteen een klik met hem. Ik vind hem een aardige vent en bovendien een bevlogen gemeenteraadslid, waar we zuinig op moeten zijn.
 
Volgens Hans is de reclamebelasting alleen maar bedoeld om het geldtekort bij de gemeente Duiven op te lossen. Niet meer en niet minder en dat is in ieder geval duidelijk.
 
Dat is anders dan in het centrum van Duiven, waar de winkeliers al verplicht reclamebelasting betalen, maar dat geld is grotendeels bestemd om het centrum en de activiteiten te promoten.
 
Het goede nieuws is dat de invoering van reclamebelasting voor de rest van ondernemend Duiven nog NIET vaststaat. We hebben van Hans begrepen dat daar in november tijdens de begrotingsvergadering pas een besluit over wordt genomen.
 
We hopen de komende tijd in gesprek te gaan met alle gemeenteraadsfracties en op donderdag 27 augustus zitten we met het college van burgemeester en wethouders om de tafel.
 
In de tussentijd zitten we niet stil, want na het gesprek met Hans Stam heb ik het gevoel dat de strijd nog lang niet is gestreden.
 
Dat biedt ons de kans om gericht acties te bedenken tegen de invoering van reclamebelasting. Daar hebben we ieders hulp bij nodig. Als je suggesties hebt voor ludieke protestacties (geen trekkers!) schroom dan niet om een van de bestuursleden van MKB Duiven te bellen.
 
Wat me ook is bijgebleven uit het overleg met Hans Stam is dat de gezamenlijke ambtelijke organisatie van Duiven en Westervoort, 1Stroom (https://www.1stroom.nl/default.aspx), ontzettend veel macht heeft. Een gemeenteraadslid heeft daar een veel realistischer beeld van dan wij hardwerkende ondernemers.
 
Er werken bij 1Stroom inmiddels 287 ambtenaren, ja echt 287 (informatie van een gemeenteraadslid in Westervoort).
 
 
En dan nu de gebruikelijke tweewekelijkse mededelingen en inspiratietips, 13 in totaal dit keer, voor en door MKB-collega’s.
 
1.Gratis loopbaantraject bij Flex Advieshuis
 
Erik Pol en zijn collega’s van Flex Advieshuis komen deze dagen tijd te kort want ze hebben heel veel reacties ontvangen op de advertentie in de Duiven Post van vorige week waarin ze een gratis loopbaantraject aanbieden.
 
Zo’n traject is altijd nuttig. Zeker nu in coronatijd is het denk ik een goede zaak dat professionals met je medewerkers de mogelijkheden en onmogelijkheden van hun loopbaan bespreken.
 
2.Koop en eet lokale streekproducten van Liemers Trots
 
Het is een stokpaardje van me om elk lid van MKB Duiven telkens weer te motiveren om zaken te doen met collega-lokale ondernemers in je eigen dorp
 
Maar we kunnen nog veel meer voor elkaar betekenen. Hoe dan? Nou met behulp van deze prachtige én informatieve folder van Liemers Trots.
 
Sinds 2010 is Liemers Trots de belangorganisatie voor producenten en verwerkers van ‘ambachtelijke’ streekproducten uit de Liemers. In de folder staan 32 mooie bedrijven waar je die heerlijke streekproducten kunt kopen of ze kunt opeten.
 
Ik ben als verwoede moestuinders al helemaal om en ik roep alle mkb’ers op om streekproducten op zijn minst een keer te proberen. Ik garandeer je, je wilt nooit meer iets anders. Eerst proeven dan geloven. Kom maar naar mijn moestuin en zoek maar uit!
 
Overigens is de folder een perfecte promotie van de Liemers, dat vond de dienstdoende redacteur van de Duiven Post ook (https://www.duiven-post.nl/nieuws/algemeen/996566/de-regio-liemers-perfect-gepromoot-). Hulde voor Liemers Trots en de samenstellers van de folder.
  
3.Pas op voor cybercriminelen, juist nu!
 
Hoe triest kun je zijn, maar juist nu in de coronacrisis blijken cybercriminelen actiever te zijn dan ooit en worden phishing berichten steeds geraffineerder.
 
Daarentegen heb je als ondernemer momenteel genoeg andere zaken aan je hoofd. Het is dan ook verleidelijk om de digitale veiligheid van je bedrijf te verwaarlozen. Dat is niet goed. Je bent voor criminelen namelijk een interessanter doelwit dan je denkt.
 
Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, helpt ondernemers om hun digitale veiligheid op orde te krijgen.
 
Een goede eerste stap hiertoe is het doorlopen van de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Die vind je op deze website via digitaltrustcenter.nl/basisprincipes
 
Daar vind je ook een scan waarmee je in vijf minuten je digitale veiligheid kunt testen. Doen!
 
4. Hij is super cool en nog af te halen: de MKB Duiven-strandtas
 
Al bijna twee weken zijn onze vrijwilligers Gerard van Ham en Tineke van de Lagemaat druk met de bezorging van de MKB Duiven-strandtas bij al onze leden. Applaus voor Gerard en Tineke!
 
Heb je de tas nog niet ontvangen of kom je net terug van vakantie, bel ons dan (0316-280682). Doe dat nou maar want de tas én de inhoud zijn beslist de moeite waard. Je kunt ze bij mij op de zaak (De Uyterling 15) afhalen.
 
De tas is mede mogelijk gemaakt door de Duivense relatiegeschenkenspecialist TEZET en onze sponsors Wilfred van Manen van WiMa en Marco Philipsen van Mitra Nederland (het Duivense Populusbier 6921).
 
5.Voor je werknemers: een aantrekkelijke fietsregeling
 
Fietsen is altijd al goed geweest voor je gezondheid, maar is nu ook nog goed voor je portemonnee. In de digitale nieuwsbrief van Ondernemersbelang las ik namelijk een interessant artikel over een fietsregeling voor je werknemers (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/fiets-van-de-zaak)
 
Die regeling is ook goed nieuws voor het woon-werkverkeer.
 
Door nieuwe wetgeving dit jaar kun je gratis en buiten de Werkkostenregeling om je werknemers op de fiets zetten. Tegelijkertijd hebben je werknemers een fiscaal voordeel tot wel 35 procent ten opzichte van zelf kopen.
 
Ik heb ze vooraf niet geraadpleegd maar ik denk dat alle rijwielzaken in de gemeente Duiven, die ook allemaal lid zijn van MKB Duiven, je meer over de fietsregeling kunnen vertellen.
 
6.Voor wie niet wil fietsen, is er een scooter.
 
Voor het verbeteren en versnellen van het woon-werkverkeer heeft de Duivense scooter-specialist Theo Laurentzen ook een oplossing: koop een scooter. Zie zijn advertenties (hier en hier) uit MKB Nieuws.
 
In zijn zaak op ’t Holland heeft hij ze in de aanbieding. Theo heeft altijd een scooter die bij je past en naar het onderhoud heb je bij hem ook geen omkijken.
 
7.Functioneringsgesprekken in crisistijd
 
Functioneringsgesprekken zijn nuttig en onmisbaar bij het runnen van je bedrijf. Juist nu in coronatijd is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.
 
Hoe je dat verder aanpakt lees je in dit informatieve artikel uit de digitale nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel. Zelf hebben ze het altijd over kortweg KvK, maar als je in coronacrisistijd zulke waardevolle informatie verstrekt aan ondernemers dan zou ik mijn bedrijfsnaam voluit van de daken schreeuwen.
 
Met link naar artikel uit KVK nieuwsbrief van woensdag 29 juli
 
8.Bescherm je webwinkel tegen fraude
 
Een webwinkel is anno 2020 snel gemaakt en veel collega’s doen dat nu ook. Helaas trekt een webwinkel niet alleen nieuwe klanten aan maar ook criminelen, die bedrijven of klanten bestelen. Hoe je je webwinkel tegen fraude beschermt lees je in dit artikel uit de nieuwsbrief van de KvK, van wie anders.
 
Met link naar artikel uit KVK nieuwsbrief van woensdag 29 juli
 
9.Druk bezig met MKB Nieuws nummer 62
 
We zijn alweer druk bezig met het schrijven van de artikelen en het regelen van de advertenties voor de september-uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws, nummer 62.
 
Wil je na de vakantie met je bedrijf extra aan de weg gaan timmeren dan moet je Dianne de Geus van R&D Telebusiness (0316-281 144) of mij (0316-280682) nu bellen voor het plaatsen van een advertentie of een bedrijfspresentatie (zie voorbeelden van Monuta Jacqueline Reijers en René Oudendag van de Arnhemse Borduur Centrale).
 
In de komende uitgave is nog ruimte voor één bedrijfspresentatie, anders staan er te veel in.
 
Uiteraard zijn we ook geïnteresseerd in nieuws over je bedrijf of medewerkers. Dat kun je gratis plaatsen in de rubriek ‘ledennieuws’.
 
Dus maak gebruik van MKB Nieuws om je bedrijf juist nu in coronatijd te promoten. Succes gegarandeerd.
 
10.MIO advies SLIM-subsidie
 
Zwannie Jager van MIO Advies attendeert ons op een goede mogelijkheid om met behulp van de zogeheten SLIM-subsidie (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/11/11/subsidie-voor-leren-en-ontwikkelen-in-het-mkb) beter uit de crisis te komen
 
Op 1 september houden Covidius en Open en Eerlijk Coaching een webinar over hoe je als mkb'er de SLIM-subsidie kunt gebruiken om de uitdagingen van de crisis het hoofd te bieden.  Duur: 1 uur. Kosten: gratis. Meld je nu aan via: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd4IQileT1vZBPvV9bYNArMzb3lM9rkBS9qeKgmu80fKjo17Q/viewform


 
11.Verhuizing Martine Schaap en Berkhout & van Rijn
 
We hebben deze week twee verhuisberichten ontvangen.
 
Martine Schaap van Elke Seconde Opleidingen verhuist per 1 augustus van de Annie M.G. Schmidtstraat 5 in Duiven naar de Groenestraat 2 in Aerdt.
Berkhout & van Rijn Accountants en Belastingadviseurs is nu nog gevestigd aan de Marketing 37C (langs de A12) en verhuist per 27 augustus naar de Röellstraat 1 in Arnhem.
 
Bedrijven die verhuizen mogen desgewenst lid blijven. Martine maakt daar graag gebruik van, Berkhout & van Rijn helaas niet.
 
12. Yes: de activiteitenplanning van MKB Duiven
 
De afgelopen weken kwam ik steeds vaker leden tegen die er net als ik steeds meer van balen dat we geen activiteiten meer kunnen houden. Dat gevoel heerste vanmorgen ook tijdens een vergadering van onze commissie B2B.
 
Maar er is goed nieuws, want daar gaat de komende maanden verandering in komen. Uiteraard met inachtneming van alle coronaregels en -voorschriften.
 
Ons programma voor september is als volgt:
Donderdag 20 augustus onder voorbehoud extra netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag
Donderdag 3 september ledenvergadering in zaal Gieling
Donderdag 3 september na afloop van ledenvergadering een wijnproeverij
Donderdag 17 september netwerk-ontbijtbijeenkomst bij Brasserie Een Mooie Dag
Dinsdag 22 september excursie naar Landgoed huis Sevenaer
Donderdag 8 oktober inspiratiecafé met burgemeester Huub Hieltjes
 
 
13.Tot besluit: de muziektip van de week.
 
Het was corona technisch weer geen prettig weekje met al die vermoeiende berichten over de opleving van het virus en de zin en onzin van mondkapjes. Vandaar dat we wel een opkikkertje kunnen gebruiken.
 
Gelukkig is het vandaag prachtig zomerweer en het is finally friday. Kan niet beter. Met dit melodietje in je hoofd smaakt de vrijdagmiddagborrel dadelijk net even ietsje beter en kun je alle zorgen even aan de kant zetten.
 
Dat was het voor deze week, de veertiende editie alweer van Coronacrisis Update. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n 600 collega-ondernemers in de gemeente Duiven wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even (0316-280682).
 
Samen komen we door de crisis!
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Hauwert Advocatuur & Mediation Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Grip accountants en adviseurs Specialized Logistix Supply Chain BV
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Nijland Autobedrijf Duiven Ten Donkelaar Administratie & Advies Kartbaan Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Van essen
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Liemers Caravans BV Duiven Post Willems technisch adviesbureau Lift Products
Rabobank