U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Coronacrisis Update nummer 31, vrijdag 26 maart

Coronacrisis Update nummer 31, vrijdag 26 maart

Geplaatst op 26 mrt
409x bekeken
Coronacrisis Update nummer 31, vrijdag 26 maart

We stoppen er met alle andere betrokkenen ontzettend veel tijd en energie in, maar de reacties op onze unieke Koop Lokaal-campagne zijn fantastisch. Niet alleen uit onze eigen gemeente maar inmiddels ook van daarbuiten. In Duiven begint de victorie…
 
De positieve respons is een geweldige stimulans om met volle vaart door te gaan. We stoppen pas als iedereen in onze dorpen ervan doordrongen is dat we alleen samen door de crisis komen. Bovendien willen we als MKB Duiven laten zien dat we juist ook nu pal staan voor onze leden.
 
De Koop Lokaal-campagne is een coproductie van MKB Duiven, gemeente Duiven, Ondernemersvereniging Centrum Duiven (OCD) en Stichting Promotie Centrum Duiven (SPCD). Voor onderdelen van de campagne worden ‘partners’ ingeschakeld zoals de Duiven Post, drukkerij Pronto Print en Grip accountants en adviseurs. Iedereen kan een onderdeel mede mogelijk maken als sponsor of als leverancier.
 
We hebben een hectisch maar wel superproductief weekje achter de rug. Moe maar voldaan blikken we terug. Een chronologisch overzicht.
 
• Zondag. Voorzitter Edwin Sap van MKB Montferland belt. Hij wil graag aanhaken en daar zijn we trots op. Woensdag staat deze advertentie in het Montferland Journaal.
• Maandagmorgen. Presentatie posteractie. Pronto Print heeft ze gedrukt en Peter Houthuijzen van Stichting Promotie Centrum Duiven neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Alle leden ontvangen deze week met onze paasattentie vier posters. Hang ze op; thuis en op de zaak (én bij je buren). En mail of app een foto naar info@mkbduiven.nl of 06 – 8169 0565, dan maken we er een presentatie van. Extra posters kun je afhalen in ons actiecentrum in Brasserie Een Mooie Dag of bij ondergetekende aan De Uyterling 15.
• Maandagmiddag. Pronto Print levert vier spandoeken voor de verenigingsborden in onze gemeente. Bedrijfscontactfunctionaris Patrick Sessink heeft geregeld dat we die borden mogen gebruiken. Patrick bedankt!
• Dinsdagmorgen. René van Brandenburg van de gemeente Duiven hangt de Koop Lokaal-spandoeken op. René, ook jij bedankt!
• Dinsdagmiddag. We maken werk van de tip van Emiel Hartskeerl om de campagne uit te breiden naar social media. Hierhier en hier afbeeldingen die je kunt gebruiken op Facebook, Instragram, Twitter enzovoort. Emiel, bedankt voor de tip! We zoeken trouwens nog een expert in online-marketing. Je verdient er vooralsnog niets mee, behalve eeuwige roem.
• Woensdagmorgen. De nieuwste Koop Lokaal-advertentie staat in de Duiven Post, deze keer met medewerking van José Verlaan (Mikado) en Marika Biacsics (De WijKern). José en Marika, ook jullie hartstikke bedankt!
• Donderdagmorgen. Het verlossende telefoontje: we mogen de zeven grote verkiezingsborden gebruiken! Dank, dank, dank gemeente Duiven! De leverancier laat de billboards gratis twee maanden langer staan. Echt top, als je straks ons dorp binnenrijdt, is het eerste wat je ziet ‘Koop Lokaal’.
• Donderdagmiddag. Rico Megens van Grip accountants en adviseurs sluit zich bij onze campagne aan door de verkiezingsbillboards te sponsoren (het vervangen is best prijzig). Klasse Rico! (Hij is de voormalige penningmeester van MKB Duiven die kwam toen de kas leeg was en ging toen de kas volstroomde.)
• Ook donderdagmiddag. Vicevoorzitter Theo Gieling overhandigt enkele posters aan de man die dit campagne-onderdeel heeft bedacht: Raoul Aardema. Als dank ontvangt Raoul het boekje over het MKB Duiven-motto voor dit jaar: ‘Doe elke dag iets waar je blij van wordt’.
• Vrijdagmorgen (!). De ontwerpen voor de vijftien driehoeksreclameborden in onze gemeente gaan naar de leverancier. Als het goed is, staan ze 5 april langs de weg. Patrick Sessink, nogmaals bedankt!
• Vrijdagmorgen (2). Met spoed gaat het ontwerp voor de billboards naar de leverancier. Hopelijk lukt het nog voor de paasdagen.
 
Tussen het actievoeren door hebben alle betrokkenen ook nog hun reguliere dagelijkse werkzaamheden verricht. Iedereen die ik vergeten ben te noemen: superbedankt!
 
En dan nu de gebruikelijke mededelingen, tips en wetenswaardigheden waar je blij van wordt (achttien deze keer) van, voor en door je collega’s bij MKB Duiven.
 
1. MKB Duiven Help Desk (1): gezocht een stevige tent
Femke Baas van dansschool Swabaa Movements is op zoek naar een stevige tent, zodat de lessen buiten ook kunnen doorgaan als het weer wat minder is. Dat hoef je niet voor niets te doen. Hieronder het mailtje van Femke. Haar telefoonnummer: 06 – 1420 3998.
 
“Graag willen wij onze dans- en musicallessen buiten verzorgen op het schoolplein van de Stek (dit is de locatie waar we normaal gesproken lessen geven binnen in de studio). Bij goed weer dansen en zingen we inmiddels al buiten, maar op dit moment is het weer zo wisselvallig dat wij iedere week onze leerlingen 2 uur voorafgaand aan de start van de les pas kunnen vertellen of de les buiten door kan gaan of dat we de les toch helaas weer online via Zoom zullen verzorgen. Om deze reden zijn we op zoek naar een stevige (opslag) tent die tegen een stootje (lees stormpje) kan waarin we onze lessen iedere week buiten kunnen verzorgen. En die we kunnen laten staan tot medio juni/ juli dit jaar.
Afmeting minimaal circa 4x8 meter en het liefst een tent die afgesloten kan worden zodat de wind er niet al te makkelijk onder komt. We hebben bij collega dansschoolhouders gezien dat tenten de lucht in waaiden of zelf braken tijdens de laatste storm, daarom zoeken we een stevige tent. Is er een ondernemer in ons MKB netwerk die ons hieraan kan helpen. Voor deze ondernemer zullen we deze zomer een geheel verzorgde BBQ (eventueel inclusief dansworkshop) verzorgen!”
 
2. MKB Duiven Help Desk (2): gezocht social media-expert
Oscar Grift heeft een perfecte start gemaakt met zijn nieuwe horecabedrijf Proeflokaal Duiven. Hij ontwikkelt nu een aantal concepten om zijn bedrijf te laten groeien. Voor de promotie is Oscar binnen onze club op zoek naar een specialist op het gebied van adverteren op Google en op social media. Je kunt Oscar bereiken op 06 – 5100 1773. We zijn zeer benieuwd wie zich meldt, want voor onze Koop Lokaal-campagne zoeken we ook een social media-expert.
 
3. MKB Duiven Help Desk (3): wie helpt Viavisual van het traditionele elektriciteitsnet af?
Maarten Hettinga van Viavisual op ‘t Holland heeft zijn energierekening eens nauwgezet bestudeerd en kwam tot een opmerkelijke conclusie: hij wil van het traditionele net af. Wie kan hem daarbij helpen? Onderstaand zijn relaas.
 
“Ik bekijk mijn jaarafrekening van Eneco, en ook mijn maandafrekening. Zoals wellicht bekend zitten wij in een tamelijk groot pand aan ’t Holland (ca 1.100m²) maar energielabel A, dus goed geïsoleerd. Ik heb een aansluiting van 3* 80 ampère, niet heel bijzonder lijkt me. Mijn maandbedrag voor energie is ca 810,- euro maar liefst, opgebouwd uit (grofweg):
 
- Ca 175,- euro “echte” verbruikskosten
- Ca 195,- euro Netbeheer
- Ca 300,- euro energiebelasting en (klap op de vuurpijl)
- Ca 140,- euro BTW (Jaaa, op de energiebelasting gewoon BTW heffen!)
 
Ben ik dan de enige die zich afvraagt WAAROM ik nog op een stroom en gasnet aangesloten zou willen worden???  Op de Dijkgraaf op Nieuwgraaf hadden we stadsverwarming. Dat is een nog veel grotere volksverlakkerij: de hoogste prijs voor een industrieel restproduct. Zijn er binnen MKB Duiven leden die autonome energie oplossingen bieden die het mogelijk maken om los te komen van het traditionele net af.”
 
4. Welkom bij MKB Duiven: Justin Koers van Subway Duiven en het Rode Kruis Westervoort, Duiven, Groessen, Loo.
Justin Koers moet zijn nieuwe bedrijf Subway Duiven nog openen maar toch stonden we al bij hem op stoep om hem te vragen voor MKB Duiven. Subway Duiven komt in één complex met Kentucky Fried Chicken, dat momenteel wordt gebouwd op bedrijventerrein Seingraaf. Justin hoopt 6 mei open te gaan. Franchisenemer Justin runt ook twee filialen in Arnhem. Hij is jaren bezig geweest om op Nieuwgraaf een Subway te kunnen vestigen. Justin is blij dat het eindelijk gelukt is. Wij wensen hem veel succes.
Het tweede nieuwe lid is het Rode Kruis, afdeling Westervoort, Duiven, Groessen, Loo. Om de contacten met het bedrijfsleven te verbeteren, wil de lokale afdeling al een tijdje lid worden van MKB Duiven. Het landelijke bestuur heeft daar nu toestemming voor gegeven. De afdeling blij en wij ook, want volgens mij kan dat voor beide partijen een win-winsituatie zijn. Vanmiddag (vrijdag) gaan we bij contactpersoon Marco Schooltink op bezoek met ons welkomstpakket.
 
5. ‘Gemeenten laat je getroffen ondernemers niet verzuipen’
Deze hartenkreet was de kop boven een uitgebreid artikel met bestuurslid Caroline van Reenen van ondernemersorganisatie VNO-NCW in de Gelderlander. Aanleiding: de aankondiging van het kabinet dat er een herstelpakket komt om ondernemers ná de crisis verder te helpen. Een interessant interview dat beslist de moeite waard is om rustig te lezen.
Volgens VNO-NCW moeten gemeenten ondernemers in nood nu al goed in het vizier krijgen. Caroline van Reenen roept op om met ondernemers te gaan praten. Dat is precies wat wij als MKB Duiven het Duivense college van burgemeester en wethouders onlangs hebben geadviseerd. Wij noemen dat de menselijke kant. Ons advies: college, neem het voortouw, toon belangstelling voor de noden van ondernemers, steek ze een hart onder de riem, bel ze, bezoek ze, informeer ze, help ze (ook proactief), steun ze en zet een help- en adviesdesk op.
 
6. Meer bedrijventerreinen nodig in onze gemeente
De coronacrisis ten spijt staat het bedrijfsleven anno 2021 letterlijk in de rij om een kavel te kopen in Duiven. Ook voor de laatste beschikbare bouwkavels in onze gemeente bestaat concrete belangstelling. Daarom is het goed dat de gemeente werk maakt om bedrijventerrein Centerpoort uit te breiden richting het Duivense Broek. Als MKB Duiven zeggen we: doorpakken!. Maar dans niet alleen maar naar de pijpen van het grootkapitaal (????) maar geef ook het midden- en kleinbedrijf ruimte en mogelijkheden om in onze gemeente te kunnen groeien. In dit artikel in de Duiven Post wordt het plan voor meer bedrijventerreinen uit de doeken gedaan.
 
7. Smullen van het MKB Duiven-paaspakket
Pasen staat voor de deur en MKB Duiven zou MKB Duiven niet zijn als we dan geen extra verrassing voor onze leden in petto zouden hebben. Maar dat kunnen we alleen dankzij de volgende leden: TEZETBakkerij Koenenchocolaterie Zingg en WiMa FreshFood. Allemaal superbedankt!
De bezorging van de 420 paaspakketten is een gigantische klus. Dat is deze keer weer gelukt dankzij onze onvermoeibare vrijwilliger Gerard van Ham en de medewerkers van Brasserie Een Mooie dag. Superbedankt!
Als niet thuis of op de zaak ben als de bezorger aanbelt, dan vind je een briefje in de brievenbus. Je kunt dan het pakket (en de posters van Koop Lokaal) afhalen bij Brasserie Een Mooie Dag aan het Remigiusplein. De brasserie is woensdag t/m zondag geopend van 10.00 uur tot 18.30 uur.
 
8. Haringparty op woensdag 15 juni
Je wordt niet vrolijk van de uitkomsten van de coronapersconferentie van dinsdagavond, maar zoals we al eerder schreven is bij MKB Duiven het glas altijd halfvol. Daarom zijn we goedgemutst begonnen met de voorbereidingen voor onze jaarlijkse haringparty.
Visboer Helmut Teeben van Vishandel De Laak is weer van de partij en Peter Houthuijzen van Grand Café Bij Welling is weer gastheer. Het belangrijkste is dus al geregeld. Voor de rest is het afwachten, want enthousiasme of niet: de coronavoorschriften zijn natuurlijk leidend. Met het grote Remigiusplein tot onze beschikking mag anderhalve meter afstand geen probleem zijn.
 
9. E-mailmarketing: tips om het goed aan te pakken
E-mailmarketing is een vorm van onlinemarketing waarmee je bestaande en potentiële klanten benadert per e-mail. E-mailmarketing werkt en is een relatief goedkoop marketingkanaal, als je de basis eenmaal kent. Over e-mailmarketing voor beginners las ik in de nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel een interessant artikel.
 
10. Coronacrisis of niet, het houdt nooit op: nog meer nieuwe regels!
Nederland regeltjesland, maar ik kan me voorstellen dat je dat in deze tijd niet op de voet volgt. Vanaf 2 maart 2021 zijn er voor bedrijven nieuwe regels voor het scheiden van bedrijfsafval. Hoe dat precies in elkaar steekt en hoe je dat praktisch oplost, lees je in dit informatieve artikel in de nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel.
 
11. Hammink Fietsplezier breidt uit
Daar word je blij van als je hoort en ziet dat een jonge ondernemer in onze gemeente goed bezig is. Ik heb het over Roy Hammink die vorig jaar de voormalige fietsenzaak van Witjes in Groessen nieuw leven inblies. Met succes, want Roy heeft de showroom inmiddels verdubbeld. In de nieuwe showroom vind je volgens deze advertentie uit de Duiven Post de grootste collectie tweedehandsfietsen en outletfietsen. Roy ga zo door!
 
12. Nieuwe MKB Nieuws verschenen en bezorgd
Als het goed is, heb je de nieuwste uitgave van ons verenigingsblad MKB Nieuws ontvangen. Mocht dat niet het geval zijn, bel dan even: 0316 – 280 682. Dan bezorgen we met plezier alsnog een exemplaar. Inmiddels zijn we begonnen met de juni/juli-uitgave van MKB Nieuws. De eerste advertenties komen alweer binnen, maar we roepen iedereen ook op om je bedrijfsnieuws bij ons te melden.
 
13. Thuiswerkers: haal de spanning van je nek
Thuiswerken: of je het nu leuk vindt of niet, voorlopig verdwijnt het niet. Daarom kun je het maar beter zo goed mogelijk organiseren. Ook om nek- of rugpijn te voorkomen. In de Gelderlander lazen we daar een boeiend artikel over met tal van tips.
Over thuiswerken gesproken: in 1986 (!) voorspelden Wim de Bie en Kees van Kooten zoals alleen zij dat konden al dat thuiswerken de toekomst zou zijn. De Bie speelde een ambtenaar voor wie thuiswerken de ideale integratie van werk en vrije tijd is. Wat een vooruitziende blik!
 
14. Voucherregeling digitalisering mkb-bedrijven
Binnen 24 uur was begin maart het geld op dat de provincie en het Rijk beschikbaar hadden voor verdere digitalisering voor mkb-bedrijven in de gemeente Duiven tijdens de coronacrisis. Sascha Wevers van Palm Groessen maakte ons daar attent op en dat was voor haar en veel andere ondernemers een grote teleurstelling.
MKB Duiven vindt het ook een gemiste kans. We waren er al een beetje bang voor, want bij de verdeling van het geld kwam Duiven, de economische motor van de Liemers, er met 15.000 euro bekaaid af. Peanuts eerlijk gezegd. Maar we hebben een sprankje hoop. Overduidelijk is dit een perfecte maatregel om lokale mkb’ers daadwerkelijk te helpen. Ondernemers die in crisistijd noodgedwongen snel moesten omschakelen naar online-zaken doen.
Alle gemeenten in ons land moeten een lokaal herstelplan maken voor het bedrijfsleven. We hebben onlangs tijdens het overleg met het college van burgemeester en wethouders dan ook voorgesteld om als gemeente Duiven extra geld voor de voucherregeling beschikbaar te stellen. We hopen dat de gemeenteraad dat met ons eens is.
 
15. Oproep MKB Duiven aan gemeente Duiven
Begin maart is er overleg geweest tussen het bestuur van MKB Duiven en een college van burgemeester en wethouders van de gemeente Duiven. Het stond in het teken van hulp van de gemeente voor lokale ondernemers. Het was een positief overleg, maar voor ons ondernemers ook een beetje te vrijblijvend. Daarom hebben we als bestuur van MKB Duiven het overleg afgesloten met de volgende oproep:
“Oproep aan college van B en W om ondernemers in de gemeente Duiven die door coronapandemie en de coronamaatregelen in nood verkeren te helpen met een ruimhartige lastenverlaging, ruimhartig uitstel van betaling en zelfs kwijtschelding. We realiseren ons dat dat allemaal niet makkelijk is, maar als je er niet aan begint dan weet je zeker dat het niets wordt.”
Hopelijk vindt onze oproep gehoor bij de Duivense politiek. Tijdens het overleg is ook gesproken over een lokaal herstelplan, dat elke gemeente in ons land moet maken. We hebben aangedrongen op urgentie. Daarnaast hebben we het college geadviseerd om een top tien met effectieve en puur lokale maatregelen voor de gemeente Duiven op te stellen. Voor die top tien hebben we zelf ook uitstekende voorstellen gedaan.
 
16. Activiteitenprogramma MKB Duiven 2021 (onder voorbehoud)
- Zondagmiddag 24 januari: MKB Duiven Food Rally.
- Zondag 21 februari: MKB Duiven-wandeling door Duiven van commissie vitaliteit & welzijn.
- 7 en 10 maart: opnames voor promotiefilm MKB Duiven.
- Zondag 11 april (SCHRIJF JE NU IN): tweede MKB Duiven-wandeling over de ‘Bult van Putman’ en langs de prachtige uiterwaarden en IJsseloever in Westervoort, start en finish bij Hotel Gieling.
- (WEGENS SUCCES GEPROLONGEERD) Tweede MKB Duiven Food Rally (rond Pinksteren, datum volgt).
- Zondag 30 mei of zondag 13 juni: de enige ‘echte’ MKB Duiven Rally.
- Woensdag 16 juni: Haringparty MKB Duiven in samenwerking met Vishandel De Laak en Grand Café Bij Welling.
 
17. Tot besluit: onze muziekkeuze
Als de voortekenen niet bedriegen dan zijn we sámen bezig met iets bijzonders in Duiven. Met de nadruk op sámen wat als we echt willen dat onze Koop Lokaal-campagne een succes wordt dan zullen we daar met z’n allen onze schouders onder moeten zetten. Daarom is dit nummer de muziekkeuze van deze Coronacrisis Update. Iedereen een goed weekend!
 
Dat was het voor deze week, de 31ste editie alweer van onze Coronacrisis Update. Vrijdag 20 maart 2020 heb je de eerste ontvangen. Heb jij ook tips en wetenswaardigheden die je via deze veelgelezen onlinenieuwsbrief met zo’n zeshonderd collega-ondernemers in de gemeente Duiven en de leden van de Duivense gemeenteraad wilt delen, mail dan naar MKB Duiven (info@mkbduiven.nl) of bel me even: 0316 – 280 682.
 
Samen komen we door de crisis.
 
Met vriendelijke groet,
Theo de Reus, voorzitter MKB Duiven.Terug naar overzicht

Aankomende activiteiten

Sponsors bedankt voor het mogelijk maken van activiteiten van MKB Duiven

Café de Beloning - de Beloning Gieling Groessen Websites MKB Duiven KP Design Raedthuys Duiven Proeflokaal Duiven
Pronto Print SNS Bank Ronald Gerressen Totaal Vastgoedonderhoud BV Welling Rabobank
Brasserie Een Mooie Dag Ten Donkelaar Administratie & Advies Media Markt Duiven De Reus communicatie & Publiciteit Europe Seals BV
Personeel Direkt Payroll Services & Uitzendorganisatie Spiegel & Reflex Duivens Nieuwsblad Intratuin Duiven Lift Products
visspecialist de laak ING Duiven Intratuin Duiven Dorigo Rosbag | Raamfolie en Reclame Grip accountants en adviseurs
Accountantskantoor Arnhem | Mulder Arnhem ICT@WORK Belastingadviesburo H. Elsinga hotelgieling
Rabobank